Що робити якщо ядерний вибух застав вас на вулиці? Інструкція

Що робити якщо ядерний вибух застав вас на вулиці? Інструкція
фото ілюстративне
  • Вінницька міська рада поділилася інструкцією, як діяти у разі надзвичайної ситуації, а саме при ядерному вибуху. Нехай вам це ніколи не знадобиться, але ознайомитися варто.

У випадку застосування ядерної зброї, використання «брудної бомби» або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття.

Увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Відео дня

Однак є велика ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. А тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Якщо ядерний вибух застав вас на вулиці

Інструкція від Dovidka.info щодо дій населення у разі надзвичайної ситуації:

  • Помітивши спалах у небі, у жодному разі не дивіться в той бік. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей.
  • Лягайте на землю. Спробуйте знайти в секундній доступності заглиблення або виступ, за яким можна сховатись від ударної хвилі та уламків.
  • Ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань.
  • По можливості, прикрийте вуха навушниками — це захист від баротравми.
  • Прикрийте рот і ніс маскою або тканиною одягу, дихайте через них. Ці підручні засоби не можуть повністю захистити від внутрішнього опромінення, тому важливо якнайшвидше потрапити в укриття.
  • Біжіть в укриття одразу, як з’явиться можливість звестися на ноги й коли минула вибухова хвиля.

Головний критерій пошуку укриття – хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, найкраще підійде підвал або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей. Зони будівлі, де  найбезпечніше сховатись у разі застосування ядерної зброї, дивіться на ілюстрації.

Залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Більше довідкової інформації за посиланням

 

Читайте також:

Як діяти, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет? Поради та рекомендації

Не ігноруйте. Вінничанам нагадують про чотири види сигналу у разі екстрених ситуацій

Можливі ракетні удари. Що робити вінничанам після сигналу «Увага всім!»

Не нехтуйте власною безпекою. Правила безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (99)
  • Irina Duigas-Rubak

    Боже збав.
  • Toma Burda

    Пуйло думає що всіх знищить а він залишиться. Підемо всі однією дорогою, тому що там вже не відкупишся. Боже, милостивий, та почуй ти простий народ, захисти ні в чому не винних діточок, знищ цю нечисть, що хоче перевернути світ, адже ти Боже сильніший. Амінь.
  • Aleksandr Martunuyk

    Все буде добре і ми переможемо незважаючи ні на що.  Але головне щоб нарешті наші нащадки запам'ятали що собою являє дикий звір під назвою кацап - андрофаг. Бо ця війна стала можливою саме від того, що уроки історії не були вивчені,  і Батурин та Биківня перетворилися на Бучу та Маріуполь.
  • Ruslan Yukhimets

    Прочитайте себе що Ви пишете

keyboard_arrow_up