Що робити, коли загубив паспорт, диплом чи банківську картку? Склали для вас інструкції

Що робити, коли загубив паспорт, диплом чи банківську картку? Склали для вас інструкції
  • Всяке трапляється, і ніхто з нас не застрахований від того, щоб загубити свої речі, в тому числі й важливі документи. 
  • Що робити у такому випадку? Спойлер: точно не панікувати та не думати, що на вас оформлять кредити за допомогою втраченого паспорта. 
  • Зберігайте нашу публікацію, щоб мати під руками інструкцію, як діяти у таких стресових ситуаціях. 

Уявіть ситуацію, ви йдете Соборною і знаходите чийсь паспорт. Як порядна людина, ви можете здати його у найближче відділення поліції, чи принаймні зробити допис у соцмережах про знахідку. 

Поки ви це будете робити, десь в іншій стороні міста власник втраченого паспорта буде перекидати догори ногами квартиру в пошуках згуби, і не знатиме, куди йому звертатися за допомогою. 

Але уявимо, що у цій ситуації всім пощастить, і власник паспорта побачить ваш допис і одразу ж знайдеться, та ще й віддячить вам чашкою кави за допомогу. 

Відео дня

Проте далеко не завжди історії з загубленням документів закінчуються так радісно. Тому потрібно знати, як діяти у моменти, коли у своєму рюкзаку ви не знайшли паспорт, банківську картку чи водійське посвідчення. Склали для вас інструкції. 

Паспорт

Для того, щоб дізнатися, як діяти у ситуаціях, коли ви щось загубили, ми дзвонили у держслужби, які відповідають за відновлення документів. На гарячій лінії представлялися вінничанкою, яка хоче дізнатися інформацію, як зробити новий документ, бо її брат загубив паспорт, ідентифікаційний код чи свідоцтво про народження. Майже всюди на гарячих лініях слухавку підіймали швидко. 

Тож, що робити, якщо втратили свій головний документ громадянина? Відповідальна за відновлення державна міграційна служба, саме до них потрібно звертатися. 

— Наші співробітники внесуть паспорт у базу недійсних документів, і, якщо хтось буде пробувати ним користатися, то він буде не дійсний, — сказали нам у міграційній службі. 

Процедура платна: 363 гривні (оформлятимуть 20 днів) та 489 гривень (10 днів). 

Банківська картка

За коментарем ми звернулися у один з державних банків України. Ось, який алгоритм дій за допомогою фахівців банку ми склали:

— У разі, коли з банківської картки були зняті гроші без відома власника чи завдяки шахрайським діям, радимо передусім повідомити про це в банк, щоб заблокувати картку (або зробити це самостійно в банкоматі чи інтернет-банку). Слід звернутися до банку за телефоном 3700 із заявою про несанкціоноване зняття грошей для проведення розслідування, — коментує прес-секретарка ПриватБанку Наталія Макаренко.

— За результатами розслідування, якщо не виявлена ​​вина і причетність до шахрайства самого клієнта, банк компенсує втрачені кошти і далі відшкодовує їх за рахунок залучених до відповідальності шахраїв, — каже працівниця банку. 

За словами спеціалістки, найгірший варіант — коли гроші встигли зняти шахраї. Вам доведеться якомога швидше звернутися в поліцію і повідомити про це банк зателефонувавши на гарячу лінію. Кожна заява проходить індивідуальну ретельну перевірку. Наприклад, банк перегляне відео з камер банкоматів, його місце розташування.

Після чого виноситься вердикт. Якщо провини клієнта в тому, що гроші потрапили аферистам немає, банк повною мірою відшкодовує збитки. В іншому випадку в компенсації буде відмовлено. Адже при випуску картки людина підписує договір, в якому зобов'язується не «зливати» конфіденційну інформацію. 

Посвідчення водія

Якщо ви загуглите: «Що робити, якщо загубив права?», перше, що побачите — сайт «Дії». Відтепер там є послуга відновлення прав, і це найзручніший варіант. Зробити це можна онлайн. Ось план дій: 

Але, якщо у вас немає електронного підпису або з інших причин ви не хочете скористатися «Дією», то, звісно, ви можете відновити свій документ офлайн. 

У разі втрати посвідчення повідомте про це територіальний сервісний центр МВС, а у разі викрадення — територіальний орган Національної поліції. Що робити далі? Ось інструкція: 

Як читаємо на сайті, у разі відновлення втраченого чи пошкодженого посвідчення водія складати екзамени повторно не потрібно. Процедура платна: 219 гривень. 

Свідоцтво про народження

Для того, щоб дізнатися, що робити, ми зателефонували у вінницький РАЦС. Саме туди потрібно звертатися, якщо ви чи ваша дитина втратила свідоцтво про народження. Процедура платна: 102 гривні.  

Ідентифікаційний код

Насамперед пояснимо, що ідентифікаційний податковий номер (ІПН) – є індивідуальним для кожної людини та складається він з десяти цифр. Відновити картку платника податків, де власне написаний цей код можна у податковій службі. Процедура безоплатна. 

Диплом з навчального закладу 

Як читаємо на сайті МОН, звертатися за допомогою потрібно у навчальні заклади, які видавали вам дипломи. Якщо заклад припинив свою роботу, заяву потрібно адресувати до його правонаступника. Якщо ж правонаступник відсутній, заяву потрібно подати в управління освіти Міністерства освіти і науки. Послуга безоплатна. 

Читайте також:

У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?

А так впізнаєте? Ми «одягнули» вінницьких держслужбовців у маски (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вадим Дедюлин

    Ідентифікаційний код відновлюється за півгодини (поки в черзі - заповнюємо заяву)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up