"Самі безглузді" вивіски і реклама. Помилки по-вінницьки

"Самі безглузді" вивіски і реклама. Помилки по-вінницьки
  • Напередодні Дня української писемності та мови, який відзначається 9 листопада, ми перевіряли вивіски та рекламу
  • Знайшли помилки, які варто було б виправити. Допомагала нам вчитель української мови, вчитель-методист Леся Шаповалюк
  • На істину не претендуємо і, якщо ви побачите помилку у статті, одразу пишіть у коментарях. Будемо разом виправляти.

 

Сподіваємось, що уважний і грамотний читач помітив помилку у назві статті. «Самі безглузді» - неправильно. Правильно було б дати назву «Найбезглуздіші вивіски і реклама».

Ви одразу помітите аналогічну помилку у наступній рекламі. Не може бути «самих низьких цін», лише «найнижчі». Найвищий ступінь порівняння прикметників утворюється за допомогою префікса най-, який додають до форми вищого ступеня: швидший - найшвидший, рідніший - найрідніший.

У магазині "найнижчі ціни"Ще одна улюблена помилка у слові «будь-який». Адже будь-який замовник реклами і, відповідно, фірма, що цю рекламу виготовляє, повинні писати слово «будь-який» через дефіс. Але іноді забувають це робити. Згідно з правилом, займенники з частками будь-, казна-, хтозна-, -небудь пишуться через дефіс.

Відео дня

Пропущений дефісОдяг на будь-який смак. Так правильноРемонт будь-яких телефонівУ наступному фото - смітничка з написом, в якому не вистачає коми. Повинна бути кома у складнопідрядному реченні.

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітятьОб’ява «Невпусти свій шанс». Усім видно помилку? Не з дієсловами пишеться окремо.

Не прогав свій шансУ наступному фото - бічна сторона кіоску, який знаходиться на Європейській площі. Зверніть увагу на відсутність коми перед «які». А кома повинна бути, тому що це складнопідрядне речення. А ще назва площі має бути написана з великої літери (площа Європейська).

Дві помилки. Хто знайде більше?На Соборній реклама магазину для дорослих під назвою «Клубнічка», в українській мові є слово «полуничка» і аж ніяк не «клубнічка».

Ось така собі полуничкаА тут ім’я Родіона Скалецького чомусь написали через «а».

вул. Родіона Скалецького«Обувний дворікъ» - таку вивіску можна побачити на вул. Оводова. Українською має бути «взуттєвий». «Дворікъ» - напевно, це стилізація, але навіть якщо і так, то пишемо «дворикъ». Досить суперечлива назва.

Взуттєвий дворикЩе одну помилку знаходимо на рекламному плакаті магазину оптики. «Приймають участь» – неправильно, це калька з російської мови. Стилістично правильним буде варіант «беруть участь».

В акції беруть участьІ останній герой дня – оригінальна реклама магазину. Виявляється, що у ньому можна придбати «кошельки», а не гаманці, а ще «клачі», а не клатчі.

Шедевр рекламного мистецтва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Євген Вінницький

    "Об’ява" - калька з російської. В українській мові - оголошення. Окрім того, грубою калькою з російської є вживання слова "вірно" у значенні "правильно", це неприпустимо. Вірним можна бути принципам, дружині, Батьківщині та ін. Вислів, твердження, позиція, думка - правильні, коректні, справедливі, та аж ніяк не "вірні".

    Взагалі у нас прикра ситуація з мовою. Коли вчителі і журналісти (люди, які мали би бути взірцем) говорять і пишуть неграмотно, то чого чекати від людей, що не зобов'язані бути фахівцями з мови?

    Читач27 reply Євген Вінницький

    За "об'яву" можу посперечатися. Це слово є в українському словнику та є повним синонімом слова "оголошення", хоча й поступово виходить з активного вжитку

    Ekatrerina Kowalenko reply Євген Вінницький

    Дякую за коментар!
  • Ирина Доценко (Карапуз)

    Правило згідно українського правопису:

    Усталене словосполучення (фразема) "будь ласка" в українській мові пишеться окремо і без дефіса та виділяється з обох боків комами.

    Приклад:

    Люди, будь ласка, пишіть грамотно!

    "Будь ласка" - це є частка, або слова вічливості. Ця фразема незмінна.

    "Будь-який", "будь-коли", "будь-де" - неозначені займенники.



    Всі ці слова несуть різну синтаксичну роль.
  • Анонім

    Клачі замініть на клячі.

    Аноним reply Анонім

    Клячі и клатчи это два разных слова!!! И то они нам показали что в этой рекламе просто допустили ошибку и они это показали.
  • Ларченко Татьяна

    Якщо не помиляюсь, то на вивісці "Місця, які слід відвідати у Вінниці" має бути "Музей ВПС" (Музейвійськово-повітряних сил). Або як тоді розшифровується "Музей ВВС"?

    Ekatrerina Kowalenko reply Ларченко Татьяна

    Вірно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up