Розбили посуд у ресторані? Як діяти та чи потрібно за це платити

Розбили посуд у ресторані? Як діяти та чи потрібно за це платити
  • Відвідувачі закладів харчування можуть зіткнутися з проблемою — розбили посуд кафе чи ресторану.
  • Є різні ситуації та не завжди, навіть якщо ви навмисно щось розбили, варто покривати збитки з власної кишені.

Як тільки ви переступаєте поріг будь-якого закладу, ви автоматично укладаєте з ним публічний договір і приймаєте його правила (стаття 633 Цивільного кодексу). Тому, якщо ви навмисно розбили чашку, чарку чи тарілку закладу, варто оплатити пошкоджений товар. Але платити треба, коли вас про це повідомили.

Як ресторан чи кафе повідомляє про правила оплати за розбитий посуд? 

Найчастіше через своє меню, де на останній сторінці вказана вартість кожного інвентаря. Однак навіть це не завжди може змусити платити. Сторінка з прайсом має бути завірена власником закладу та бухгалтером, мають бути відповідні підписи та печатки. Якщо цього всього немає — можете не платити, адже вас обманули та обманна угода недійсна.

Відео дня

Розбили одну чашку, а хочуть, щоб відшкодували за весь сервіз?

У такому випадку ви можете не погодитися з сумою відшкодування та вимагати сплатити лише розмір розбитої чашки, а не всього сервізу.

У меню є прайс на розбитий посуд? Одразу платити?

Не варто поспішати. Офіціант закладу має вам надати чек, де вказано позицію розбитого посуду та сума. Це обов’язкова вимога, адже фіскальним органам заклад має звітувати про кожне надходження коштів.

Брендовий посуд та відшкодування за нього?

Ви зустрічали у закладах чарки чи стакани з написами брендів алкоголю, газованої води чи соків? Цей посуд є брендований, але не належить закладу. Його найчастіше отримують, як рекламну продукцію.

Платити не обов'язково за таку тару, навіть, якщо у меню є прайс на розбитий посуд.

Не випускають із закладу без оплати?

Насильно затримувати вас працівники закладу не можуть. У їх компетенції перевірити ваші документи, але не брати їх «у заставу». 

Якщо вас тримають — поводьтеся адекватно та не йдіть на провокації. Ваші дії заклад може визнати, як хуліганство та викликати поліцію. А це уже змінює цивільно-правовий конфлікт на адміністративно-правовий.

А можна взагалі не платити? 

Примусове стягнення з вас можливе, але лише через суд. Як зазначає, Школа Молодого юриста, якщо ви відмовитесь платити за розбитий посуд — закладу доведеться звернутись до органів юстиції. 

 

Читайте також:

Що робити з шумними сусідами? Алгоритм дій та куди скаржитися

На Первозванного дерево впало на «Москвич», а на Зулінського — на тротуар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач73

    якщо ристоран нолэже пане  МОРГуну чы Глойсманнам,и якщо  ристоран  им опошляе то трибо  плотити  и ще нову  торилку принесту  а якщо  ристоран  якогось ФОПа-простолюдина  то послаты  науй.я  знаю  що грузыны  платят  глойсманнам самому  чесному  глойсманну  .його татусю недавно  один  грузынськый ресторан  запл.30 тыщь баксив.алэ  це не  главне  главне самый  бишый  флаг.

    MrAliquam reply Читач73

    Якою мовою ви спілкуєтесь?

keyboard_arrow_up