Що робити з шумними сусідами? Алгоритм дій та куди скаржитися

Що робити з шумними сусідами? Алгоритм дій та куди скаржитися
  • Часто бувають такі ситуації, коли сусіди завдають незручностей: влаштовують гулянки після 23 години, роблять шумний ремонт чи інше.
  • Не всі готові відреагувати одразу та без конфлікту на ваші зауваження.
  • Що робити такій ситуації, що каже про це закон та куди скаржитися, якщо слів замало? Про це у матеріалі.

Розказуємо, що робити з шумними сусідами. Дізнавайтеся про алгоритм дій та ознайомтеся з законами, які регулюють ці ситуації.

Шум і закон

Норми звуку регулює стаття 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». У ній зазначається, що дотримуватися встановлених санітарними правилами норм допустимого шуму і звучання мають усі громадяни.

Відео дня

Для прикладу. З 22 до 8 години в Україні заборонено голосно співати, кричати чи вмикати гучно музику. Також у цей час під забороною феєрверки та навіть побутові прилади такі, як пральна машина чи кондиціонер.

Якщо ваші сусіди мають нагальну потребу пошуміти — варто про це завчасно повідомити усіх пожильців. Зробити це можна за допомогою оголошення на вхідних дверях чи через месенджери.

Що робити, якщо шумлять сусіди?

Для початку варто з'ясувати, чи дійсно вони порушують норми шуму. Це визначається у децибелах приладом під назвою шумомір.

  • Вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ у квартирах і житлових будинках. 
  • На прилеглих до житлових будинків територіях вдень ​— до 70 дБ, а вночі — до 60 дБ;

Для прикладу порівняння. Тиша дорівнює нулю, шепіт — 10 дБ, розмова — 35-40 дБ, помірний шум дороги — близько 60 дБ, метро чи залізниця — близько 100 дБ. 

Виміряти рівень шуму можуть допомогти в органах державної податкової служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Мирно не вийшло. Куди скаржитися?

Спочатку все ж варто поговорити з сусідами та попросити перестати шуміти, пише Школа Молодого юриста. Якщо розмови не вирішили ситуацію — викликайте поліцію. Інспектори мають зафіксувати порушення та скласти протокол.

Якщо патрульні не допомогли? Тоді варто йти далі та звернутися до управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Зазначимо, що варто буде надати докази: аудіо чи відео фіксацію події. Також це може бути колективна скарга жителів будинку.

Винятки: коли шуміти можна

Випадки, коли заборона на перевищення встановленого рівня шуму не поширюється (ч. 5 ст. 24 закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»):

  • за наявності екстреної ситуації (наприклад аварія, пожежа, потоп, впало дерево на будинок тощо);
  • якщо отримано дозвіл місцевої ради на проведення салютів, феєрверків в заборонений час;
  • відзначення святкових, неробочих днів, днів міста, змагань та інших свят, позначених в рішення сесії місцевої ради;
  • надання невідкладної допомоги;
  • попередження і припинення порушень закону;
  • коли шум в закритому приміщенні, за умови що він не поширюється за межі цього приміщення і його не чутно жителям прилеглих квартир;
  • якщо джерелами шуму є обладнання та механізми, що забезпечують життєдіяльність житлових і громадських будівель, за умови прийняття всіх невідкладних заходів, які мінімізують проникнення шуму в прилеглі приміщення;
  • проведення зборів, мітингів, демонстрацій і походів, якщо про це своєчасно повідомлені органи місцевого самоврядування.

 

Читайте також:

Махінації у санаторії Укрзалізниці. Майже п'ять мільйонів осіли в кишенях посадовців

У центрі Вінниці зловили 16-річну дівчину, яка робила «закладки»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anastasiia

    А що робити в ситуації,  коли в тебе  звинувачують у ремонтних роботах вночі,  а тебе в цей час не те що в квартирі, навіть  в області не було! В нас панельний будинок, почути можна як хтось дихає за стіною,  так що мені потрібно скаржитись,  що сусіди дихають? Скарги в першу чергу повинні бути до забудовників, які порушили всі норми звукоїзоляції, зробили тонкі міжповерхові перекриття, а не бігти до сусідів з вимогою не ходити,  не дихати, і не жити взагалі.
  • Как-то так

    Що робити якщо просто говориш, а сусід скаржиться кругом(поліцію, управдом і т.д)?

keyboard_arrow_up