Речі студента Володимира Мухи, який загинув у АТО, айдарівці зберігають як талісмани

Речі студента Володимира Мухи, який загинув у АТО, айдарівці зберігають як талісмани
Сьогодні, 24 грудня, у Вінницькому національному технічному університеті відкрили меморіальну дошку Володимиру Мусі — студенту цього закладу, який загинув у зоні АТО.

- Я добре пам'ятаю розмову з ним, коли він сказав, що залишає навчання, - каже ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко. - Що іде в зону АТО захищати Батьківщину. Для мене це було і позитивно, і дивно. Уклін, честь і слава батькам, які вирощують наших захисників. Честь і слава Володі. Пам'ять про нього не зникне, не зітреться у наших серцях.

Володимир народився 28 березня 1994 року у селі Кам'янка. У 10 років переїхав з родиною до Гайсину, де навчався у гімназії. У ВНТУ вступив у 2011 році на факультет електроенергетики та електромеханіки. У навчальному закладі про нього казали, що він не любив несправедливості. Події на Майдані змусили його поїхати до Києва, де з іншими українцями він відстоював правду. Після того він повернувся додому. Але війна на сході України покликала юнака боронити державу. Володимир добровольцем записався у загін “Айдар”. 20 липня 2014 року під Георгієвкою, що на Луганщині, підрозділ “Холодний яр” прорвав позиції ворога та організував коридор для постачання зброї та боєприпасів у луганський аеропорт. Наступного дня проросійські бойовики пішли у контратаку, застосувавши танки. Під час бою двоє з двадцяти холодноярівців були поранені. Володимир був кулеметником. Тоді він прикривав відхід підрозділу, але загинув від кулі ворожого снайпера.

Відео дня

- Володя Муха був незвичайною людиною, - розповідає викладач, доцент кафедри електричних станцій та систем, командир зенітного розрахунку батальйону “Айдар” Світлана Бевз. - Для нього Україна була понад усе. В “Айдарі” про нього ходять легенди. Бійці бережуть його особисті речі як талісман. Мій друг, снайпер Андрій Щелкун, по цей день зберігає светр Володі, який той подарував йому, коли у Андрія не було теплого одягу.

Одногрупники Мухи Ярослав Кокуца, Микола Занін, Додун Сергій теж згадали теплим словом Володю. Вони сказали, що встановлення меморіальної дошки — правильна річ, бо навіть не всі студенти знали про ті події.

- Я був знайомий з Володею ще з 11 класу, - каже Сергій. - Ми мешкали в одній кімнаті та переживали різні пригоди. Коли Вова сказав, що їде в АТО, ми всі були ошелешені. Відговорювали його, але це не допомагало — він стояв на своєму.

Меморіальну дошку відкривали друзі та побратими Володимира. Квітами ушанували пам'ять студента, який загинув, захищаючи Украну.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up