Пропонують замінити бюст Івана Бевза на Героя Віталія Скакуна. ПЕТИЦІЯ

Пропонують замінити бюст Івана Бевза на Героя Віталія Скакуна. ПЕТИЦІЯ
На фото: Герой Віталій Скакун та пам'ятник партизану Бевзу
  • Сьогодні, 25 липня, опублікували петицію під назвою «Вшанування Героя України». Її автором є вінничанин Іван Матвейчук.

Чоловік пропонує вінницькій громаді замінити бюст і інформаційну дошку Івана Бевза, який знаходиться навпроти єзуїтського монастиря за адресою вулиця Соборна, 17, на бюст і інформаційну дошку Герою України Скакуну Віталію.

«В європейському місті Вінниця, є багато місць вшанувань пам'яті герої другої світової війни. Отож, по вулиці Соборній, розташований бюст герою радянського союзу Івану Васильовичу Бевзу. Безспірно, це людина з великої літери, але, на мою думку, наша з вами війна, найбільша в Європі з часів другої світової, і як ніколи актуально, пам'ятати про це. Поки я навчався, ні в жодному з підручників історії, не писали про героя-партизана Івана Бевза, отже наша молодь нічого про нього не знає і тому я пропоную перемістити його бюст та інформаційну дошку в інше місце, на розсуд вінницької громади, — цитуємо текст петиції. — А на постамент встановити бюст та інформаційну дошку на честь вшанування світлої пам'яті за визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, героя України, матроса Скакуна Віталія Володимирова. Який віддав життя за побратимів, за кожного українця і являється прикладом для кожного свідомого громадянина нашої Батьківщини».

Повний текст петиції та голосування доступні за посиланням.

Відео дня

Опитування

Підтримуєте пропозицію замінити бюст Івана Бевза на Героя Віталія Скакуна?

Що відомо про Віталія Скакуна?

Віталій народився 19 серпня 1996 року в місті Бережани Тернопільської області.  Сапер інженерно-саперного відділення окремого батальйону окремої бригади морської піхоти.

Геройськи загинув 24 лютого 2022 року, коли визвався підірвати Генічеський автомобільний міст, щоб зупинити просування ворожої танкової колони. Віталій Скакун замінував важливий стратегічний об’єкт, але вчасно відійти звідти він не встиг. У морського піхотинця залишилась мама, бабуся і старша сестра.

За словами побратимів, Віталій вийшов на зв’язок та повідомив про те, що підриває міст. Одразу ж пролунав вибух. Про це повідомили на сторінці 35 окремої бригади морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського, де за контрактом служив наш земляк.

У травні 2022 року Президент Володимир Зеленський посмертно нагородив орденом «Золота Зірка» сапера, матроса Віталія Скакуна. 

Пам'ятник партизану Бевзу

У 1979 році у Вінниці встановили пам`ятник Івану Бевзу. Монумент розміщений біля будівлі обласного суду. Монумент виконаний у вигляді бюста, поставленого на високий чотиригранний п`єдестал.

Родом майбутній герой був з Краснодарського краю. У 1919 році І. В. Бевз став добровольцем у Червоній армії. Починаючи з 1927 він служив у Жмеринці, потім був партійним працівником в Могилів-Подільську та Вінниці.

У мирний час став керівником драмтеатру, а пізніше — директором бібліотеки. У Другу світову війну Іван Васильович пішов у партизани, де скоро став керівником руху.

Влітку 1942 року його заарештували німці і через шість місяців розстріляли.

У 1965 році Бевзу присвоїли звання Героя Радянського Союзу.

 

Читайте також:

Танкіст з Літина, який став Героєм України, розповів свою історію боїв на Херсонщині

Замість музичних інструментів — зброя. Керівник оркестру з Вінниці пішов до війська

«Замість книг у руках тепер автомат». Письменник із Вінниччини пішов захищати Україну

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Константин Богданов

    Бевз воював з фашистами так само як з такими ж фашистами (тільки російськими) воював  Скакун.Треба славити обох героїв
  • Константин Богданов

    У Кожній війні свої Герої, тому встановлювати памятники не на заміну (ради піару) а кожному Герою за його вчинки. Навіщо знищувати одне щоб відзначити інше?
  • AK

    Всього 6 голосів під петицією — це вирок цій системі петицій. Глючна, залогінитись інколи з 5-го разу вдається, та й петиціями підтираються, тому туди все рідше лізуть.
  • Лариса Кулиш

    Я хочу сказати свою думку, щодо пропозиції заміни бюст Івану Бевзу на бюст Віталія Скакуна. І.Бевз, це наша історія, яку ми повинні шанувати. А Героям сьогодення потрібно установлювати пам'ятники, але не руйнуючи минуле. Хочу вірити, що в нашому місті знайдеться достойне місце для Героя України. А головне, щоб ми пам'ятали наших героїв і на їх вчинках виховували нашу молодь.

keyboard_arrow_up