Професія: поліцейський собака. Як чотирилапі «копи» шукають зброю, злочинців та м’ячик

Професія: поліцейський собака. Як чотирилапі «копи» шукають зброю, злочинців та м’ячик
  • Чи може ваш собака стати «копом»? Де беруть поліцейських псів та що вони уміють? Як чотирилапих вчать знаходити трупи?
  • Про це і не тільки ми дізналися у кінологічному центрі поліції Вінницької області.
  • А ще найкраща «працівниця» цього центру Лінда «затримала» нашого журналіста...

Майже три десятки собак-«копів» живуть у кінологічному центрі поліції Вінницької області. Їх починають тренувати з двомісячного віку. Вже за рік вони зможуть безпомилково знаходити зброю, вибухівку та зниклих людей. Майже всі вінницькі поліцейські пси були у зоні проведення АТО.

Де беруть поліцейських собак?

Загалом, у кінологічному центрі Вінницької області, станом на 23 жовтня, є 27 собак. З них: 25 німецьких вівчарок та 2 — бельгійських.

— Бельгієць більш активний, ніж німець, — говорить начальник кінологічного центру поліції області Юрій Байнак. — Він веселий такий, сангвінік, якщо порівнювати з людиною. У фізичній підготовці не гірше за німецьку вівчарку. У дечому навіть кращий. Наприклад, може з легкістю перестрибнути двометровий паркан, тоді як німець має добре розігнатися.

Відео дня

У Ірпіні, що у Київській області, є спеціальний розплідник для поліцейських собак. Звідти їх розвозять по всій Україні. Кінологічному центру потрібно просто зробити заявку на необхідну кількість чотирилапих помічників. Коли цуценя досягає двомісячного віку — її починають навчати бути «копом». Цуценя закріплюють за кінологом, який вже і піклується про нього, і тренує. На одного поліцейського — двоє собак. Одна спеціальна, яка шукає наркотики чи трупи, чи зброю та вибухівку. А друга — звичайна службова.

— До нас звертаються люди, просять забрати собаку, — каже начальник центру. — Але ми не можемо цього зробити. Не передбачено. По-перше, ми державна структура, по-друге, брати невідомо яку собаку… Ми не можемо так робити.

Коли собака закінчує службу, її забирають додому кінологи, з якими вона провела майже все своє життя.

Інспектор Володимир Власенко з собакою Ліндою.

Взяли участь у чемпіонаті

У кінці вересня в Ужгороді відбувся перший міжнародний чемпіонат Нацполіції України з багатоборства кінологів. Міжнародний — бо участь приймала команда з Чехії. Мали бути ще румуни, але вони чомусь не приїхали.

— Від Вінницької області виступала німецька вівчарка Лінда. Вона у нас краща з кращих, — говорить начальник кінологічного центру поліції області Юрій Байнак. — Зайняли ми десяте міждержавне місце. Усього було 33 команди. Кінолог Володимир Власенко, до якого прикріплена Лінда, отримав диплом третього ступеня. Це непогане місце, але ми розраховували на краще.

Вправи на змаганнях були такі, які поліцейські собаки виконують чи не кожного дня на реальній службі: знайти потрібну людину за запахом, гільзу, зброю, пройти на швидкість смугу перешкод, затримати умовного злочинця.

Перше місце посіли чехи, друге — Нацгвардія, третє — Запорізька область. Цікаво, що смугу перешкод кінолог проходить разом зі своєю собакою: лізе по драбині, бігає та стрибає. Остаточний час заміряють коли до фінішу прибіжить кінолог (зазвичай, пес добігає першим). Володимир Власенко з Ліндою дісталися фінішу за одну хвилину.

Як пса вчать шукати трупи та вибухівку

Є службово-розшукові собаки, які працюють по сліду злочинця. Є спеціальні. Других вчать знаходити трупи, наркотики, зброю та вибухівку. Тренують їх так: привчають цуценя до іграшки та вчать її знаходити. Це звичайний м’ячик.

З часом до цього м’ячика прив’язують запах — наркотичний, трупний чи пороху, якщо це зброя. Таким чином пес шукає свою іграшку та звикає до спеціального запаху. Коли собака стає ще старшою, то іграшку прибирають. Чотирилапий шукає тільки те, на що його тренують. Коли знаходить — дають погратися тим самим м’ячиком, до якого він звик з самого початку.

Таким чином, собака думає, що шукає іграшку. У реальності це можуть бути зовсім інше. Наприклад, щоб пес навчився розпізнавати запах мертвого тіла, до його м’ячика додають запах зіпсованого м’яса.

Вінницькі чотирилапі герої

Найстарішому поліцейському псу нашої області зараз дев’ять років. Кличка — Лорд. Працює шукачем вибухівки. За роки служби об’їхав чи не всю область. Три рази був у зоні АТО: працював у Слов’янську та два рази у Сєверодонецьку.

— З усіх вінницьких поліцейських собак, у зоні проведення АТО не були хіба що дві чи три. Наймолодші, у них ще все попереду, — каже начальник центру Юрій Байнак. — У нас, на щастя, ані серед кінологів, ані серед їхніх чотирилапих втрат не було.

Кілька тижнів тому у Луці-Мелешківській 76-річний чоловік пішов з дому по гриби. І зник на два дні. Вирішили задіяти поліцейського-кінолога для пошуку дідуся. Слід поліцейський пес взяв від порогу будинку, там стояли капці зниклого. Через приблизно два кілометри чоловіка знайшли у канаві. Він був ще живий, хоч і дуже слабкий — пролежав на землі близько 48-годин. Викликали лікарів, чоловіка забрали до лікарні. Про цей випадок розповів Юрій Байнак.

Кінолог Олексій Семко має собаку Джесіку, якій два роки. Сам хлопець працює у центрі три.

— Це було у середині січня у Козятині. Виклик — замах на вбивство. Все сталося так: хлопець хотів викрасти машину, але у цей час з’явився власник авто. Злочинець вистрілив у господаря з пістолета і почав тікати. Тікав на іншій машині, яку він вкрав до цього.

Хлопець розповідає, що слід пес взяв від авто, що намагалися вкрасти. За злочинцем йшли близько 1,5 кілометра. Тоді слід собака загубила. Але надійшла інформація, що злодія бачили у іншій частині міста. Звідти по запаху пес йшов ще майже п’ять кілометрів аж до будинку чоловіка. Провели обшук і у кладовці на другому поверсі знайшли злодія.

— Кінологи виїждають на виклики дуже часто, — говорить Олексій — На тиждень може бути до десяти виїздів. Буває, що нікуди не викликають, а буває по три виїзди на день. Найчастіше трапляються крадіжки. Рідше — вбивства.

Журналіст у ролі злочинця

Кінологи-поліцейські Вінницької області показали, на що здатні їхні чотирилапі вихованці. На камеру влаштували тренування для собак. Першою «виступала» Лінда, та сама, що брала участь у чемпіонаті близько місяця тому.

Спочатку вона виконувала голосові команди: сидіти, лежати, стояти, голос, місце. Потім те ж саме, але жестами — таке уміння може сильно допомогти поліцейському у екстренній ситуації.

Далі завдання цікавіше — потрібно піймати умовного злочинця. У ролі злодія виступив один з кінологів. Він вдягнув спеціальну товстенну куртку, яку пес не зможе прокусити…

— Поліція, стояти! — кричить інший кінолог. — Відпускаю собаку!

За мить порушник вже намагається буквально струсити Лінду, яка мертвою хваткою вчепилася у його руку.

Наступним злочинцем був вже журналіст RIA. Куртка, короткі настанови (закриватися рукою, щоб пес вчепився у неї) і вперед.

Варто зазначити, що навіть через дуже товстий рукав спецодягу відчуваються гострі зуби поліцейської собаки. Команду виконує швидко і до останнього — можна бути впевненим, що злодія не відпустить. Лінда гарчить та тягне журналіста до землі.

Шукали зброю та взуття

Наступним свої уміння показував пес Оман. Його завдання — у кількох коробках знайти черевик. Один йому дали понюхати — інший має шукати. Задача ускладнюється тим, що у всіх коробках є й інші речі, які перебивають запах.

Оман впорався менше, ніж за хвилину. А потім ще й пробіг смугу з перешкодами.

Поліцейська собака Доріс у цих же коробках знайшла пістолет. Потім зброю сховали під машиною. І знову Доріс впоралася з завданням.

Як собаки тренувалися ловити справжніх злочинців — дивіться у відео:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up