«Приймаємо тварин-переселенців». Історія Подільського звіринцю у воєнний час

«Приймаємо тварин-переселенців». Історія Подільського звіринцю у воєнний час
  • Історія вінницького Подільського зоопарку розпочалася у 2005 році. Відтоді заклад постійно розвивається, вдосконалює свою територію та вольєри і регулярно поповнюється новими мешканцями.
  • Станом на жовтень 2022 року у колекції зоопарку — 138 звірів і 127 птахів. Серед них є й евакуйовані з інших регіонів через повномасштабну війну росії проти України: ягуар, рись, тигр, верблюд і чотири лемури.

Про життя Подільського зоопарку у воєнний час розповів директор закладу Євгеній Ткачик, передає туристичний сайт Вінниці.

«На сьогодні Зоопарк почуває себе добре. Не скажу відмінно, бо відмінно було до повномасштабної війни, — поділився Євгеній Михайлович. — Щодо кількості відвідувачів, то вона зменшилась більше ніж вполовину. Немає зоопарка в Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Тернополі… І з цих всіх регіонів з’їжджалися люди. Зараз якщо користуються нагодою, що вони у Вінниці, то відвідують Зоопарк. А екскурсійних груп, що раніше їхали автобусами, зараз немає».

Починаючи з 24 лютого, з повномасштабного наступу рф, Подільський зоопарк кілька днів був зачинений, але тоді й відвідувачів не було. Євгеній Ткачик каже, що тварини відреагували саме на відсутність людей, бо сумують за туристами.

Відео дня

«Зоопарк не може зачинитися. Маємо постійно бути в русі, маємо годувати, доглядати… Бо весною тварини народжуються, влітку вони ростуть, ми їх вакцинуємо, восени цих тварин треба вже відселяти, готувати до зимового періоду: привчати до менших вольєрів, всіх теплолюбних перемістити в зимівники, де є опалення… Зоопарк постійно живе своїм життям. Полярні вовки взагалі 24-го лютого попарувалися. В них народилися малюки, і ми вже віддали їх по інших зоопарках (тільки хлопчика залишили)», — пояснив директор звіринцю.

Про тварин-переселенців

Сьогодні чисельність мешканців Подільського зоопарку становить понад 260 звірів і птахів. Серед них – верблюди, антилопи, олені, ведмеді, поні, камерунські кози, лемури, єноти, сурикати, орли, беркути, павичі, пелікани, папуги, рідкісні породи голубів, лебеді та багато-багато інших. Є й внутрішньо переміщені тварини (їх евакуювали з тих регіонів, що були під обстрілами рф, чи близько до бойових дій). Це тигр і ягуар з Одещини, лемури катта з Київщини, верблюд із Харківського зоопарку та рись із Миколаївського.

«Були різні ситуації. Верблюда саме в “гарячий” період забирали. Для дорослого був би потрібен більший автомобіль, проблема з вивозом… А цього молодого — в буса і поїхали. Я дуже радий, що на Вінниччину приїхав такий самець… З Миколаєва також була проблема вивезти рись: мусили чекати, коли адміністрація міста дасть дозвіл на виїзд. А з Одещини ягуара і тигра після бомбардування забрали. Ягуар (кличка Джекі) уже в нас від’ївся, позаростали всі рани, які на ньому були (бо через бомбардування і різні шуми, тварина кидалася по вольєру і побилася). А виснаження в нього настало від того, що доглядачі не могли прийти погодувати. Скажу чесно, я давав 50/50, чи виживе. Зараз він вже має навіть надлишкову вагу. А тигриця, що з ним приїхала, має кличку Ліза. Вона вже звикла до дітей, до уваги», — поділився Євгеній Ткачик.

Про вольєри для новоприбулих мешканців

Зараз тигриця і ягуар живуть у старих вольєрах. Але ягуару його мають утеплити, бо це теплолюбна тварина.

«Ми їх забрали, бо власники, через військову агресію росії, виїжджали на постійне перебування за кордон. Хоч я й казав, що в нас немає вольєрів для утримання цих тварин, але вони побачили наші умови, нашу годівлю, і категорично захотіли передати тварин тільки до Подільського зоопарку», – розповів Євгеній Михайлович.

Два нові вольєри (для тигра і ягуара) не були заплановані на 2022 рік, але їх все ж почали будувати. Це дороговартісний і великий проєкт, тож усі кошти і благодійні пожертви адміністрація зоопарку спрямовує у це будівництво. Там вже звели метало-бетонні конструкції для огорожі та басейнів, а також закупили скло. У проєкті передбачили навіть підвальні приміщення, що слугуватимуть укриттям для тварин (з вентиляцією, каналізацією і водогоном), а в зимівнику для ягуара мають забезпечити кілька видів опалення. Роботи планують завершити у травні-червні 2023 року.

Долучитися до благодійної ініціативи можуть всі охочі. Пожертву на будь-яку суму можна зробити на сайті Подільського зоопарку (у розділі «благодійна допомога»: https://zoo.vn.ua/charitable-help/), або ж перерахувавши кошти за реквізитами:

  • р/р UA633204780000026002924432550
  • ВП Подільський зоопарк ВОКСЛП «ВІНОБЛАГРОЛІС».
  • ЄДРПОУ 26286718

Натомість до приїзду рисі у Подільському зоопарку були готові. Поповнити колекцію парою цих рідкісних червонокнижних тварин планували давно, і для цього там збудували великий просторий вольєр висотою у 6 метрів. У ньому є перегонка (коли в одну частину заходять працівники, а тварини перебувають в іншій), високі дерева (щоб наблизити умови до природних) і штучний водоспад. Однак у нове помешкання рись переїде на різдвяні свята. Вона народилася 8 травня, має кличку Міра, і поки що живе у літньому вольєрі для лемурів. Цей вольєр в рази менший, але так їй легше звикнути до нових умов проживання і нових доглядачів, а працівникам зоопарку зручніше стежити за її поведінкою і споживанням корму.

«Ми стараємося кожен рік хоча б один вольєр так модернізувати, щоб було зручніше, щоб було по-європейському: більше скла, менше решіток, щоб стеля була відкрита, щоб тварини бачили сонечко без решіток, щоб у кожному вольєрі був басейн із фільтруванням і знезараженням води», — каже директор звіринця.

Про обмін і переселення тварин в інші зоопарки

«Ми тісно співпрацюємо з усіма зоопарками, які можуть прийняти наших тварин. Бо мусимо чи батьків, чи молодих переміщувати, щоб не допустити родинного спаровування. А нові тварини постійно народжуються. До речі, лише Вінниця дає відтворення сурикатів. Це один з видів, де самець дорожчий за самку, бо на одну самку потрібно 5-8 хлопчиків. Вони — улюбленці наших туристів», — поділився Євгеній Ткачик.

Цього року, наприклад, Подільський зоопарк провів обмін з Київським зоопарком. Туди віддали оленів благородних, а взяли пару мунтжаків, що належать до одного з найменших видів оленів. Хлопчик з ріжками, а дівчинка — без. Ще завезли три білочки (із Заходу України).

«До речі, ми зараз готуємо документи для передачі двох молодих ведмедів гімалайських до Німеччини. Вони народилися в нашому зоопарку кілька років тому. Це супер, що наші тварини поїдуть до Євросоюзу. А ось ці тварини — пара антилоп канна — мали виїхати в Асканію-Нову (нині тимчасово окупована Херсонська область — ред.), а звідти мала приїхати пара молодих зебр. Ми вже отримали всі дозвільні документи на переміщення, але через початок повномасштабної війни не встигли», — розповів пан Євгеній.

Про роботу і відвідування Подільського зоопарку

Подільський зоопарк працює без вихідних цілий рік за адресою: вул. Сергія Зулінського, 9. На території у 8 гектарів є ще дитячі ігрові майданчики, зелені куточки з декоративними скульптурами і садиба Подільського чарівника. Також під новою вхідною групою закладу є укриття, тож у випадку повітряної тривоги відвідувачі можуть перечекати там небезпеку.

«Все одно ніколи не буде таким вінницький зоопарк, як у столиці. Це не те надходження фінансів. Але думаю, що Подільський зоопарк не пасе задніх. Ми працюємо, будуємо, годуємо, прибираємо і сподіваємося, коли війна закінчиться, зоопарк стане одним із таких реабілітаційних центрів для наших воїнів, для наших відвідувачів. Ми бачимо як позитивно наші відвідувачі реагують на тварин, коли виходять і посміхаються. Для нас це один з найкращих стимулів у роботі», — каже Євгеній Михайлович.

До речі, підгодовувати тварин відвідувачам не радять, адже годують їх добре, і деякі навіть мають надлишкову вагу. «Не дамо винограду — нічого не будуть їсти. Мусимо хоч пару бубочок класти» — розповів Євгеній Ткачик про лемурів, у раціоні яких — свіжі фрукти, овочі й молочнокислі продукти.

Директор закладу каже, що кожен хоче щось принести, щось кинути. Малечі це цікаво. Але надмірне підгодовування негативно впливає на стан здоров’я тварин. Вони можуть страждати від переїдання і навіть панкреатиту. Та якщо щось і приносити, то це моркву чи яблуко, які є малокалорійними.

Детальніше про графік роботи, програму опіки над тваринами, а також історію та колекцію Подільського зоопарку — за посиланням: https://vinnytsia.city/podilskyj-zoopark-u-vinnytsi/

 

Читайте також:

Релакс-відео суботнього вечора: як мама-індичка дітей на прогулянку водила

Кіт став символом незламності. Де у Вінниці є зображення та скульптури цих тварин?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up