«Приголомшив маневром у небі»: у Вінниці розпочав службу переможець двох світових авіашоу

«Приголомшив маневром у небі»: у Вінниці розпочав службу переможець двох світових авіашоу
Юрій Булавка з нагородою за перемогу у вищому пілотажі на шоу в Британії: «У небо я закохався ще з другого класу»
  • Сьогодні День Повітряних сил України (ПС).
  • У Командуванні ПС у Вінниці до служби приступив кращий військовий льотчик країни, переможець двох світових авіашоу підполковник Юрій Булавко.
  • Бойовий пілот уже виступив у нас на авіашоу, щоправда, віртуально.
  • Як це відбувалося?

Вітаємо зі святом усіх військових авіаторів! Тих, для кого небо, рідна стихія. А також тих, хто допомагає їм на землі піднятися у височінь. Побажаємо їм того, чого вони бажають щоразу самі собі, сідаючи за штурвал літака: щоб кількість злетів у небесну височінь дорівнювала кількості успішних приземлень.

«До Су-27 можна було дістати рукою», «Ризикований маневр українця вразив світ», «Приголомшливий маневр із наближенням винищувача до відкритого літака з пресою». Все це заголовки низки міжнародних видань про українського льотчика першого класу підполковника Юрія Булавка.

У цих публікаціях йдеться про його виступ на міжнародному авіашоу — Gdynia Aerobatic 2019. Змагання військових льотчиків відбувалися у серпні минулого року у Польщі, де українець виборов головний приз за кращий пілотаж.

Відео дня

Перед тим, у липні, Булавко здобув ще одну перемогу на щорічних змагання військових льотчиків у Британії — RIAT-2019.

Ось який «ас неба» приступив до служби у Вінниці! Чим він займатиметься у нас?

Став першим серед льотчиків 25 країн світу

— У нас приємна новина, кращий бойовий льотчик України відтепер служить у Вінниці! — такою інформацією поділився з журналістом 20mіnut.ua керівник служби зв’язків з громадськістю Командування ПС України підполковник Юрій Ігнат. — Юрій Булавко торік переміг одразу на двох світових авіаційних шоу. У липні його визнали кращим на престижних щорічних змаганнях військових RIAT-2019. Він повернувся з кубком за одиночний вищий пілотаж на літаку Су-27. Нагороду виборов серед льотчиків 25 країн світу. А вже у серпні взяв участь у ще одному топовому авіашоу у польському місті Гдиня — Gdynia Aerobatic 2019. Теж отримав найвищу нагороду Cumulus за кращий пілотаж на своїй 39-й «сушці».

— Як не пишатися тим, що тепер у Вінниці служить ось такий володар двох повітряних «Оскарів»? — додав Юрій Ігнат.

Співрозмовник повідомив, що підполковника Юрія Булавка, льотчика першого класу, перевели у Командування Повітряних сил. Дотепер він служив у 831-й бригаді тактичної авіації, що базується у Миргороді на Полтавщині. Обіймав посаду заступника командира бригади.

— Повітряні сили переходять на стандарти НАТО, — продовжує Юрій Ігнат. — У Командуванні ПС з’явилася нова структура, що має назву операційне командування. У новоствореному підрозділі відтепер служить кращий льотчик країни. Одночасно він продовжить пілотувати бойовий літак. Тобто діючий льотчик підсилить організаційну управлінську структуру. Таке поєднання сприятиме її ефективній діяльності.

Нинішнє свято Повітряних сил Юрій Булавко зустрічає у колі рідних на Полтавщині. По телефону розповів, як вдалося обійти у небі асів з інших країн на двох згаданих авіашоу.

Іноземці уже упізнають нас

Юрій Булавко одразу уточнив, що своїми перемогами завдячує у першу чергу інструктору — бойовому льотчику полковнику Олександру Оксанченку. До речі, його вчитель також перемагав у міжнародних змаганнях. Зокрема, у 2017 році Оксанченко став кращим на міжнародному авіашоу в Чехії — CIAF-2017. Він служить у 831 бригаді тактичної авіації. Нині готує молодих пілотів. Такий само дозвіл має Юрій Булавко.

Пан Юрій зізнається, що більше радіє не за отримані ним нагороди. Почуття гордості з’являється, коли читає або чує слово «Юкрейн». Каже, нарешті іноземці почали відрізняти наші літаки, наших пілотів. Раніше називали росіянами.

Співрозмовник скромно замовчує про те, що це стало можливим саме завдяки таким льотчикам, як він. Саме вони популяризують нашу країну у світі, її авіацію. Особисте спілкування на таких шоу з льотчиками інших країн також з багато значить. Після потисків рук з іноземцем тебе вже не назвуть росіянином.

Перше місце на «сушці» 80-х — це космос!

На «RIAT-2019» у Британії Булавко виступав уперше. Польоти відбувалися на військовій базі Ферфорд.

— До Британії наша команда летіла на трьох літаках, — розповідає льотчик. — Це був літак забезпечення Іл-76 МД з мелітопольської бригади, а також два винищувачі Су-27 і Су-27 УБІ з Миргорода. По дорозі приземлялися в Івано-Франківську. Зупинялися в цьому місті обох напрямках. Це потрібно було для оформлення документів, проходження прикордонного і митного контролю, а також для відпочинку.

Рівно 15 хвилин тривав виступ Булавка у небі Британії. Він щиро зізнається, що не сподівався на перемогу. Достатньо було подивитися на літаки, що прибули з інших країн, аби  вже засумніватися у тому, що вдасться випередити льотчиків, які пілотують таку сучасну техніку. До речі, «RIAT» називають найбільш масовим авіашоу як за участю країн-учасників, так і за кількістю глядачів.

Українець піднімався в небо на «сушці» 80-х років випуску. Незважаючи на «вік» машини, вона дуже маневрова. У поєднанні з умінням льотчика це й забезпечило перемогу. Виступ нашого аса одразу поширили в Інтернеті. Як влучно зазначив у коментарі один з читачів, перемогти на міжнародних змаганнях на літаку 80-х років — це космос!

Прізвища пишуть на кубку

Після перемоги у Британії Булавка інколи жартома називають «солістом». Льотчики знають, про що кажуть. Судді оцінювали його сольний пілотажний виступ на бойовому літаку Су-27 у номінації «Кращий вищий пілотаж». Додому повернувся з кубком.

— Приз перехідний, — розповідає льотчик. — Щороку на ньому наносять прізвище нового переможця. Приємно було знайти серед десятків прізвищ ще одне українське. У 1996 році вперше перемогу на «RIAT» здобув український льотчик Микола Коваль. Тепер до нього додали ще й моє.

Змагання військових льотчиків «RIAT» уперше організували у Британії ще у далекому 1971 році. Але тільки з 1993-го їх стали проводити щорічно. Уперше прізвище переможця на ньому зробили у 1976 році.

Це був «смертельний» маневр

«Ризикований маневр українця вразив світ»,  «До Су-27 можна було дістати рукою», «Приголомшливий маневр із наближенням винищувача до відкритого літака з пресою». Це — заголовки низки міжнародних видань з публікаціями про виступ українського аса Юрія Булавка у Гдині. У серпні 2019 року він переміг на міжнародному авіашоу Gdynia Aerobatic 2019. Що вразило журналістів, які висвітлювали подію?

За словами льотчика, представникам ЗМІ надали можливість знімати його виступ не із землі, як це було завжди. Журналісти летіли в літаку, що йшов попереду його Су-27. Булавко наблизив свою «сушку» до їхнього повітряного лайнера максимально близько. Неспроста один з кореспондентів написав, що літак досяг відстані простягнутої руки. Це справді був «смертельний» маневр, від якого перехоплює подих, зазначив інший журналіст.

Ось як написало про це Британське видання Daily Mail: «Особливо приголомшливим був маневр із наближенням льотчика до літака з пресою, у ту хвилину до Су-27 можна було дістати рукою».

Відео виступу українського льотчика у Польщі також виставили в Інтернеті. Від перегляду фрагменту наближення одного літака до іншого справді мимоволі затамовуєш подих — вражає!..

Віртуальне авіашоу

У нинішньому році підполковник Булавко міг би ще раз підняти в небо свій Су-27 з Британської бази Ферфорд. Тільки змагання відмінили. Таким чином українець став першим серед попередніх переможців, у кого кубок затримається довше, ніж на рік.

— Британці знайшли оригінальний вихід із ситуації, — розповідає Юрій Ігнат. — Щоб не втрачався інтерес до шоу, організували онлайн-програму. Транслювали її упродовж двох днів — 18-19 липня. Показали найбільш яскраві кадри з попередніх років. Зібрали фрагменти висвітлення шоу телекомпаніями різних країн світу. Насамкінець надали слово декому з переможців. Серед них був і наш Юрій Булавко.

На англійській мові українець представив себе глядачам, а потім відверто зізнався: жодне онлайн-шоу не зможе замінити інтерес до реальних польотів. Тому українська команда продовжує тренуватися, щоб у 2021 році вразити своїми виступами глядачів.

— В авіацію я закохався ще з другого класу навчання у школі, — повідомив льотчик. — Скільки часу минуло відтоді, а нічого не змінилося. Як і в дитинстві, люблю небо. Колись я з інтересом розглядав пілотажі різних льотчиків. Тоді й гадки не мав, що настане час і так само будуть дивитися на мої виступи. Просто йшов до своєї мети і досягнув її. Для мене, моїх колег, мої рідних, велика честь представляти у світі свою країну.

Читайте також:

Мільйон монет і відновлений винищувач: військові льотчики отримують подарунки 

Кросворд від 20minut.ua: яких ви знаєте відомих вінничан?

«Коли сліпо закоханий, чужа думка на почуття не впливає». Історія успіху дизайнера Очеретного 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Родіон Полтолярний

    Глава службы внешней разведки рассказал о том что грозит Украине в ближайшее время
    https://zn.ua/internal/ne-vremja-rasslabljatsja.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up