«Придбай ялинку у горщику, а потім висади її в парку». Петиція починає діяти

«Придбай ялинку у горщику, а потім висади її в парку». Петиція починає діяти
  • Петицію «Придбай ялинку в горщику та озелени своє місто» підписало більш як 350 жителів міста Вінниця. 
  • Ми поговорили з автором петиції Миколою Понятовським про те, як виникла ідея петиції і що він планує робити далі 

Наприкінці листопаду 2019 року, на сайті Вінницької міської ради з’явилась петиція під назвою «Придбай на Новий Рік ялинку у горщику, а потім висади її в парку та зроби своє місто та Україну кращими».

За три дні інформація щодо петиції масово розійшлася усіма регіональними ЗМІ і було набрано потрібні 350 голосів. Ми поспілкувалися з Миколою Понятовським, який і створив дану петицію та вияснили де відбуватиметься продаж ялинок, де і як їх потрібно буде висаджувати та як у нього виникла ідея петиції.

 – Минулого року, після новорічного святкування, моя старша донька задала мені таке питання: «Тату, ми викидаємо ялинку на смітник, значить ми її вбили, знищили?» Я й сам задумався. Адже дійсно, дерево могло рости ще багато років, виділяти кисень у довкілля, а згодом стати у нагоді у вигляді паперу для книжок або частиною меблів. 

Відео дня

Пошук альтернативи

 – Давно відомо, що у продажу є ялинки у горщиках, але ж де їх прибрати? Я задав це питання в Управлінні лісового господарства Вінниці, вони відповіли, що у продажу ялинки у горщиках є, але на них банально немає попиту. – розповідає Микола. – Я не маю ніякого відношення до дерев, не займаюсь їхнім вирощенням чи продажем. Я просто розкручую ідею. Лісгосп Вінниці та Бюро ландшафтного дизайну дуже завзято підтримали ідею петиції та її мету. У них є матеріали та ресурси для продажу, вони готові співпрацювати та розвиватись у цьому напрямку.

 Чи будуть якісь спеціально відведені місця для продажу ялинок у горщиках?

 За словами Миколи, спеціальних місць для продажу не планується, ялинки у горщиках можна буде придбати усюди, де продаються й звичайні зрізані ялинки.

 Ціни на ялинки у горщиках

Вінницькі лісгоспи вже почали прийом замовлень на продаж ялинок у горщиках та підтримку акції. Згідно з офіційним прайсом, розміщеним у вільному доступі в мережі, ціни варіюються в залежності від місця купівлі та розміру ялинки. В середньому це від 140 до 360 гривень за ялинку до 70 см та до 500 гривень за метрову пухнасту красуню у горщику. 

– Усю інформацію щодо замовлення можна побачити у нашій спільноті у Фейсбук. – говорить Микола.

Висаджування ялинок

 Пан Понятовський розповідає, що місця для висаджування ялинок у відкритий ґрунт усе ще обговорюються та узгоджуються на рівні міської ради, Лісгоспа та Бюро ландшафтного дизайну. Йдуть перевірки парків та лісопосадок, фахівці досліджують де і як найкраще це буде зробити. 

– Після узгодження ми зробимо розсилку інформації та інструкцій, щоб ніхто не залишився дезінформованим, – каже Микола.

Догляд

Також дуже важливим є фактор правильного догляду за деревом перед висадкою. 

– Ми оформили документ за професійними рекомендаціями про догляд за ялинкою вдома. – говорить Микола. – Існує великий ризик того, що вона не прийметься і не проросте, якщо при знаходження у вас за нею взагалі не доглядали або доглядали невірно. Управління Лісгоспа розглядає ідею прикріплення такої інструкції до кожної ялинки, що йде в продаж.

 Найбільше мене радує, що люди підтримують мою ідею

 – Моя мета полягає у тому, аби призвати людей бути добрішими. – говорить Микола. -– Дивитись довкола та піклуватись про світ, який їх оточує. Треба показувати приклад своїм дітям, нехай вони дивляться на нас і стають кращими версіями дорослих. Хай наші діти ростуть творцями, а не споживачами.

Ялинки можуть не прийнятися

«За інформацією ДП «Вінницьке лісове господарство», державні лісогосподарські підприємства вирощують новорічні ялинки на спеціальних плантаціях — шкілках або землях, де за молодими насадженнями проводяться постійні догляди протягом 5-6 років. Таким чином, існує вірогідність, що висадка дерев з горщиків, які на період новорічних свят перебували в теплих кімнатних умовах до холодного неспеціалізованого ґрунту відкритої місцевості, не призведе до нормального та повноцінного вкорінення та подальшого розвитку рослини і не принесе позитивного впливу на довкілля в кінцевому результаті». - повідомляється у офіційній відповіді міської ради на петицію Миколи Понятовського. - «Купувати живу рослину, чи то штучну - індивідуальний вибір кожного з покупців» 

Автор: Катерина Лапшина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Анна

    Есть ли возможность заказать ёлку и получить по Новой почте.
  • Микола Понятовський

    Почитати рекомендації фахівців по догляду за ялинкою в горшечку можна тут https://blog.peresvit.pro/category/blog/ialynka-v-horshechku/

    Також можна завантажити інфографіку собі на телефон чи комп’ютер..
    https://drive.google.com/drive/folders/1ZFM8gYockadg0G87XGxuo9anomvi0JQb?usp=sharing

  • Володимир Пекач

    Жива зрубана ялинка  метрової висоти на ринку коштує 50гр, а у горщику 500, різниця не маленька, гарна підтримка чийогось бізнесу, краще тоді купляти штучну, її вистачить на років 20...

    Татьяна Леончук reply Володимир Пекач

    Пока ни одной ёлки за 50 гривен не видела. Не выдумывайте. Среднаяя цена ёлки живой , срубленной- 500-700 гривен

    Юлічка Бджілонька reply Татьяна Леончук

    цікаво в якому році жива ялинка коштувала 50грн))
  • Ирина Шаповал

    1.  гарна ідея але нае для всіх міст. оскільки  не крізь їх можна придбати
    2.   у новинах казаличщо такі стоять від силу днів 10 потім кинуть у приміщенні, а якщо морози що робити як висадити
    3. Якщо купувати ялинки від лісництва це підстримка лісництва. вони висаджують ялинки спеціально на прода , це  їхній прибуток. Якщо не будете купувати їх не будуть садити. Це їх доля. Просто не купуйте у браконьєрів
    4. Я  мешкаю у невеликому місті . У нас є лісництво від них купую ялинки  офіційні. Потім   ставлю їх у сніг на двір а весною ріжу  та мульчую гілками  рослини від висихання. а стовтубором під"язув помідори.
    5.  Якщо купувати із смереки у закакарпатських пролдавців  зроблені у формі невеликих ялинок (до 80 см)  гілки то ви не нищите дерева. від втрати гілок дереву нічого не робиться. багато дерев люди у себе підрізають спеціально для того щоб краще росли. те саме стосується гілок верби.
    6. Так  я не проти купувати велику ялинку у горщику але у нас у місті їх просто нема а як їх доставлять то питання у дорозі вони можуть сохнути   та доставка дорога. - це актулаьно для великих міст де  є такі  фірми.
    7. Хто не знав то якщо троянди чи інші квіти зрізані вони не вмирають. оскільки садівники квіти зрізають навіть спеціально щоб кущ краще корні пускав.  те саме про ялинки в яких зрізані тільки вершечки. Якщо зразати верх то дерево будет усе одно живе)
    8. Вивчайте трохи ботаніку та біологію, а то ваші рожеві соплі можуть потім і боком вилізти . Якщо хочете допомогти природі та диким звірям , купуйте грецькі горіхи та садіть по лісах та посадках. (доречі я так роблю)  Це їжа багатьом птахам та тваринам.  та розмножуйте інші рослини  бо від посадок засаджених ялинам користі не багато.  ябула у ялиновому лісі. там дуже пусто  нема інших  дерев та кущів, темно, нема тварин та рослин лише хвоя та величезні ялини. Навіть гриби не ростуть окрім блідих поганок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up