Працює 50 на 50. Пішоходи та водії скаржаться на «зелену хвилю» у Вінниці

Працює 50 на 50. Пішоходи та водії скаржаться на «зелену хвилю» у Вінниці
  • На чотирьох вулицях міста діє спецрежим роботи світлофорів: якщо їдеш зі швидкістю 50 км/год, то усі перехрестя приїжджатимеш на зелене світло
  • Утім, скаржаться, що система не працює на Київській. Пішоходи по кілька хвилин чекають на переходах, а водії встигають проїхати 2-3 світлофори на «зелене», а далі тільки «червоне».
  • У відповідь чиновники закликають людей не порушувати правила дорожнього руху.

У Вінниці запрацювала «зелена хвиля». Це спеціальний режим світлофорів, який дозволяє водіям минати перехрестя без зупинок. Єдина умова — їхати зі швидкістю не більше 50 кілометрів на годину.

Система діє на чотирьох магістральних вулицях міста — Київська, Брацлавська, Лебединського та Немирівське шосе. Складається з двох десятків світлофорів, спеціального пульта управління та програмного забезпечення, що коштувало Вінниці понад три мільйони гривень, повідомляє ТСН.

Відео дня

Начальник міської служби з організації дорожнього руху Сергій Чернов розказав, що відтепер на маршрут від в’їзду в місто з Київської, вздовж Брацлавської-Лебединського і до в’їзду у Вінницю на Немирівське шосе витрачається значно менше часу:

— Якщо раніше це було 33 хвилини в годину пік, то завдяки зеленій хвилі — 22. А в час меншої завантаженості — до 17 хвилин, — повідомив чиновник в сюжеті «ВІТА»

Система досі тестується, і є перші нарікання на її неправильну роботу. Так, під час сесії міськради, 27 червня, депутат Юрій Іорданов зазначив, що «хвиля» працює 50 на 50.

— Користуючись цією хвилею, спостерігаю за вулицею Київською. І вважаю, що її потрібно негайно допрацювати. Збільшення роботи світлофора для пішоходів у 3-4 рази викликає обурення мешканців. На «зеленій хвилі», при рекомендованій швидкості 50 кілометрів на годину, проїжджаєш максимум 2-3 світлофорних об'єкти. Далі — тільки червоне світло. Прошу департамент транспорту опрацювати це питання і впорядкувати його, — казав Іорданов.

У соцмережах люди скаржаться, що найгірше ситуація з пішохідним переходом біля зупинки «вулиця Станіславського», що на Київській:

«Десять хвилин зранку чекала на Станіславського зелене світло! Включився ранком аж через 17 хвилин! Люди так і бігли під машини. Просимо зменшити час очікування!», — скаржиться Олена Демчик.

«Здається, що тільки нам так пощастило (перехід Станіславського). На всіх інших переходах по Київській проміжок 1.5 хвилини. За що таке щастя, господа чиновники?», — пише Лариса Вінницька.

«Час між зеленим світлофором 3 хвилини, за цей час (особливо зранку) не встигаєш на 3 транспорту. Дуже незручно», — нарікає Ліза Белоус.

«А я то думаю чому час очікування на зелене світло для пішоходів збільшився?! Реально довго. На Станіславського це просто жах! Пропустив тролейбус і дві маршрутки!», — пише Іван Мельник.

У чому причина того, що «зелена хвиля» неправильно працює? Про це запитували директора департаменту транспорту Михайла Варламова.

— Сьогодні зранку перевіряв, що там на Станіславського відбувається. Максимальний цикл між зеленим і червоним світлом для пішохода — 1,5 хвилини. Однак, побачив, що пішоходи біжать на червоне світло. Хоча достатньо просто вийти на 1 хвилину раніше і встигнути на той транспорт, — казав Варламов. — Не порушуйте правила дорожнього руху, оскільки це магістральна вулиця з інтенсивним трафіком. Дуже небезпечно перебігати дорогу. Краще почекайте наступний тролейбус, маршрутку. Там проблем з транспортом немає.

А що скажете на те, що на зеленій хвилі можна проїхати тільки 2-3 перехрестя, а далі буде тільки червоне?

— Не всі водії зараз дотримуються швидкості 50 кілометрів на годину, і «зелена хвиля» збивається. Хтось починає порушувати правила дорожнього руху, розвертатися, паркуватися там, де це не можна, що в купі гальмує трафік. У будь-якому випадку, «зелена хвиля» — це перший крок до унормування дорожнього руху, швидкісного режиму та підвищення безпеки на дорогах, — відповів Варламов.

Незабаром на вулицях, де вже діє «зелена хвиля» облаштують таблички з рекомендованою швидкістю руху 50 кілометрів на годину. А в планах запустити систему і на Хмельницькому шосе та Келецькій.

Читайте також:

Фото: «20хвилин», скріншоти з ВІТА ТБ, fb.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Виталик Мандзюк

    3 миллиона?????????? На что?
  • Руслан Оржехівський

    Херня ця хвиля!! Обмивання грошей тільки і толку ніякого, як для кого да!??
  • Taras Saula

    Работает она через раз,...
  • Олег Ковальчук

    Єрунда непродумана, не налагоджена так як потрібно. Перехід на вул. Київській, зуп. Станіславського - ЖАХ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up