«Повертайтеся живими, нам треба дітей народжувати». Випускниці написали хвилюючого листа на фронт

«Повертайтеся живими, нам треба дітей народжувати». Випускниці написали хвилюючого листа на фронт
До п'яти кілограмів цукерок витрачають на прикрашення солодкої ялинки — їх виготовили для захисників Бахмута учні і педагоги ліцею з села Обухів
  • 15 ялинок для захисників Бахмута виготовили учні і вчителі школи з села Обухів Мурованокуриловецької громади.
  • Зроблені вони з… цукерок.
  • Учні додали листівки і листи військовим. Один з текстів написали 11-класниці, він викликав сльози у вчителів.

Про акцію учнів і вчителів Обухівського лліцею розповіла його директор Галина Смага. Каже, ялики вони передали волонтерам у неділю, 18 грудня.

Не вперше працюють з волонтерами з Мурованих Куриловець — Сергієм Дзюбаком, Олександром Кирилюком, Віталієм Шумилом. Разом з ними допомагає військовим отець Сергій з Православної церкви України.

Вони повезли солодкі ялинки з Обухова у найгарячішу точку — захисникам Бахмута на Донеччині.

Відео дня

Кожен клас виготовив свою ялинку, до них додали символ Нового року вчителі, які теж старалися разом з директором.

— Уже не вперше робимо такі ялинки, — розповідає Галина Смага. — Ідею подав хтось з учителів. В її основі конус з цупкого паперу. Зовні його прикрашаємо цукерками. Яскраві фантики виблискують, ніби новорічні іграшки. Всередину конуса кладемо вітальні листівки, листи або ще яку-небудь річ, що стане сюрпризом.

Обухівські ялинки не з дешевих. На кожну витрачають до п’яти кілограмів цукерок. Купують шоколадні, аби більше припали до смаку тим, кому дістанеться такий подарунок.

Традиція виготовляти такі ялинки перетворилася на шкільне свято. Кожен клас намагається зробити виріб найбільш оригінальним. Хтось доповнює малюнком, хтось робить вітальні написи…У такий час у школі панує святкова атмосфера.

За словами пані Смаги, такий захід мимоволі стає ще й уроком патріотизму. Учні щиро бажають Перемоги нашим захисникам. Про це вони пишуть у листах і листівках. Разом обговорюють текст. Переймаються тим, аби воїни повернулися живими. У декого з них на фронті батьки, родичі. Ця страшна війна зробила наших дітей дорослішими.

Хвилюючого листа написали дівчата-одиннадцятикласниці. Перед тим, як покласти його у ялинку, дали прочитати написане вчителям.

— Коли ми з колегами читали, не могли стримати сліз, — згадує директор ліцею Галина Смага. — Не пригадаю дослівно тексту, але суть легко зрозуміти. Молоді, красиві наші учениці просили хлопців живими повертатися додому. Бажали, аби кулі оминали їх. Інакше за кого вони тоді зможуть вийти заміж? А нам же в майбутньому дітей народжувати, щоб село й далі жило, щоб у нього було майбутнє, йдеться у листі. Повертайтеся живими! Таке благання відчувалося у кожному реченні цього хвилюючого тексту.

Аркуш, на якому він написаний, має відбитки губ дівчат. Вони зробили це з допомогою губної помади.

На жаль, їхнє село уже зазнало втрат. Двоє земляків загинули на фронті.

У бою з російськими окупантами обірвалося життя 20-літнього Ярослава Чайковського. Він служив у прикордонних військах.

Як розповіла директор ліцею, у загиблого хлопця є молодша сестра — Світлана. Її брата ховали у травні. Сестра якраз закінчувала шкоду. Було це торік.

— Учні вразили нас, вчителів, своїм вчинком, — каже Галина Смага. — Вони зібрали кошти на проведення випуску, але передумали їх витрачати. Підійшли до мене і запитали, чи можуть вони передати ці гроші на допомогу сім’ї Чайковських, бо для них вони важливіші, ніж для нас, випускників.

Ще один земляк обухівчан не повернувся живим з війни — Вадим Вонсович, якому було 47 років.

У ліцеї планують обладнати Куточок пам’яті випускників, які поклали життя за незалежність країни.

— У нашому ліцеї дружний колектив, патріотично налаштовані вчителі й учні, —говорить староста Обухівского старостинського округу Василь Гук. — Це не перша їхня акція допомоги захисникам країни. Вірю, що вони й надалі підтримуватимуть військових, аби ті швидше здобули Перемогу над окупантами. А ще вони обладнали укриття у школі, тому діти продовжують навчатися у класах, а не дистанційно.

Під час розмови староста уточнив, що син директорки ліцею нині також боронить рідну землю від ворога.

Дякуємо за фотознімки педагогу Людмилі Осіпчук.

 

Читайте також:

Шість пострілів з «Джавеліна» — і всі без промаху. Що говорив про вінничанина президент Америки

Як на Вінниччині сьогодні вимикатимуть світло? Графік на 18 грудня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Валентина Чекалюк

    Молодці!
  • Tatyana Zavalnyuk

    👍👍👍🙏🙏🙏🫶🫶🫶💙💛🇺🇦
  • Аня Волинець

    Молодці!
  • Ліна Буряк- Громик

    Дякуємо !

keyboard_arrow_up