Поліцейським офіцерам громад таки вручили всі авто. П'ять із них обіцяють замінити на нові до 15 грудня

Поліцейським офіцерам громад таки вручили всі авто. П'ять із них обіцяють замінити на нові до 15 грудня
  • У Вінниці, другого листопада, вінницьким громадам передавали нові службові поліцейські авто. 
  • Власні джерела 20minut.ua повідомили журналістам, що нібито мінімум п’ять авто — з пробігом. 
  • Розбирались з усім цим. Чи справді все так?

О 8 ранку на площі Стуса біля Книжки грає гімн України. Вишукано 21 поліцейських авто. Майже усі з них — Renault Duster, які мають передати в об'єднані територіальні громади для поліцейських офіцерів. 

Для вручення цих авто до Вінниці особисто завітав заступник голови Національної поліції України генерал поліції Олександр Фацевич. Разом з ним, на імпровізований сцені, стоять начальник обласної вінницької поліції Іван Іщенко, губернатор області Сергій Борзов, голова облради В'ячеслав Соколовий. Всі по черзі беруть слово. Далі — вручають сертифікати головам громад та ключі від автомобілів для офіцерів. 

Нові та старі авто

Усі автомобілі, які передавали громадам — куплені за кошти тих самих громад. Вартість одного автомобіля становить приблизно 500 тисяч гривень. Всі закупівлі можна відстежити завдяки інформації з Prozorro. Що ми і зробили. 

Відео дня

Наприклад Вороновицька територіальна громада придбала собі Renault Duster за 519 тисяч грн. Такі ж суми й у інших громад. Всі автомобілі має доставити товариство  «Фаворит Авто Вiнниця». 

Журналісти RIA/20minut.ua продивились усі авто, які виставили біля Книжки під час передачі громадам. І справді — частина з них мають підфарбовані бампери й дефекти, які говорять про те, що ці авто вживані. Усього цих «Дастерів» — п’ять. 

Чи насправді вінницькі перші особи вручали вживані авто? З таким питанням журналісти пішли до головного поліцейського області Івана Іщенко. 

«Серед нових були старі авто, але…» 

Іван Іщенко, який вже пару років очолює вінницьку обласну поліцію, одразу погодився на зустріч з журналістами 20minut.ua. Він одразу отримав кілька питань щодо тих автомобілів, які були з пробігом. Він підтвердив, що серед нових були і вживані авто. Але є але. 

— Поліцейським офіцерам громад було вручено 21 службовий автомобіль Renault Duster. Автомобілі закуплені за кошти територіальних громад з дотриманням тендерних процедур, відповідна інформація про закупівлі відображена на сайті Прозоро,— каже Іван Іщенко. — З огляду на те, що до ГУНП у Вінницькій області звернулася компанія Renault з листом про зміщення попередньо узгоджених строків постачання п’яти таких автомобілів в Україну, поліцейських офіцерів цих громад ми тимчасово забезпечили службовими автомобілями з резерву обласної поліції. Вони були закуплені раніше коштом внутрішнього перерозподілу наявних транспортних засобів в поліції. 

Документ і справді є

На підтвердження своїх слів Іван Іщенко показав офіційний лист від компанії Renault. У ньому дійсно йдеться наступне: 

«…Загальносвітова криза з постачанням напівпровідників на фоні пандемії COVID-19 вносить свої негативні корективи на графік виробничих процесів автовиробників, в тому числі і на компанію Renault
….Повідомляємо про зміщення попередньо узгоджених термінів поставки автомобілів. Зокрема, поставка автомобілів по раніше укладеним договорам з Головним управлінням Нацполіції у Вінницькій області відбудеться до 15 грудня 2021 року»,— йдеться в документі. 

Офіційний документ можна переглянути нижче. 

— Ми не могли не відреагувати на те, що громади залишаться без поліцейських авто. Тому ми й передали громадам на тимчасове використання службові авто з резерву. А коли приїдуть нові — замінимо їх. Це має відбутись до 15 грудня. А ті авто, що були у використанні, віддамо в громади які не можуть собі придбати їх через брак коштів,— сказав Іщенко. 

Хто такий поліцейський офіцер громади?  

Поліцейський офіцер громади – це крок у реформі Національної поліції. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там. Частину фінансової підтримки його роботи бере на себе громада. А він своєю чергою звітує не тільки перед керівництвом, але й перед самим ОТГ.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up