Подільський зоопарк: що варто знати відвідувачам і як туди дістатися

Подільський зоопарк: що варто знати відвідувачам і як туди дістатися
  • Настала весна, тварини вийшли зі сплячки і зоопарк ожив, запрошуючи помилуватися поповненням у родинах його жителів
  • «Магазинів і реклами» — чого ще не вистачає в зоопарку, як він змінився і що потрібно знати відвідувачам, читайте у репортажі

В Україну нарешті прийшла справжня весна, блакитне небо і яскраве сонце так і тягнуть піти на прогулянку. Але куди? Для вінничан одним з таких місць є «Подільський зоопарк». Журналістка RIA / 20.хвилин завітала туди, щоб подивитися, як змінився зоопарк за зиму і дізнатися про плани.

На вулиці гарна погода, а в зоопарку кипить робота. Не дивлячись на те, що тепло прийшло зовсім недавно, тут уже все блищить, доріжки чисті, зелені насадження приведені в порядок, працівники прибирають територію і вольєри. Тварини і птахи радіють приходу весни і ліниво гріються на сонечку, очікуючи відвідувачів, які можуть принести їм чогось смачненького. Але поки що людей в зоопарку небагато.

Відео дня

Учитель фізики і математики Володимир у зоопарк приїхав не вперше. Цього разу він привіз дітей на екскурсію, щоб показати місце, яке йому дуже подобається. Але все-таки, на його думку, чогось у зоопарку ще не вистачає.

— Не вистачає тут магазинів, а також хотілось би бачити нові вольєри, які обіцяла побувати дирекція зоопарку. Але, думаю, що вже скоро це здійсниться. Бачу, що будівництво йде, ще півроку зачекати — і все буде, —  каже Володимир.

Мама двох діток Галина каже, що часто приходить сюди погуляти з дітьми.

— Тут завжди чисто, гарна територія, сучасний дитячий майданчик, доглянуті тварини і привітний персонал. А керівництво хотіла би попросити, щоб якось активніше рекламували зоопарк і зробили зручний, добре помітний вхід сюди, — говорить жінка.

Ми запитали у Євгена Ткачика, директора зоопарку, як почуваються тварини після зимівлі та що він планує зробити для покращення роботи парку в майбутньому.

— Як тварини перезимували, особливо ті, що були в сплячці? Напевно, радіють теплу? І чи народились у когось з тварин малюки?

— Ми добре їх підготували до зимівлі, забезпечили збалансоване харчування і зручні вольєри, тому усі тварини благополучно перенесли зиму. Ті, що спали, вже прокинулися. Правда, трохи вплинуло на їх самопочуття останнє коливання температури. Коли було похолодання, деякі тварини трохи прихворіли, але тепер уже все нормально. Зараз деякі тварини готуються народжувати своїх діток, якраз ми випустили на вулицю зелених мавпочок і частину павіанів-гамадрилів. За зиму саме в родині павіанів було поповнення і, коли потепліє, матусь з дітками ми також випустимо.

— Ви обіцяли побудувати нові вольєри для ведмедів. Як вони виглядають зараз і на скількох тварин розраховані?

— Один вольєр вже збудований, зараз саме закінчується облагороднення території навколо нього, а другий ще в процесі будівництва.

У двох таких клітках мешкають п'ять ведмедів. Але скоро у тварин простір збільшиться вдвічі

— Як прижилися нові види тварин, яких нещодавно привезли?

— Все нормально, щоправда спочатку з мавпами були проблеми, але все швидко стабілізувалось, а лами і сурикати відразу звикли до нового місця.

— Чи плануєте ви закупити нових тварин чи птахів цього року?

— Так, звичайно. Зараз ми домовляємося, щоб на початку літа завезти ще одну колекцію мавп, а також хочемо придбати пару лемурів.

— Що варто знати відвідувачам зоопарку, які прийдуть сюди вперше і чим можна годувати тварин?

— Взагалі, у нас заборонено годувати тварин, оскільки в них свій раціон, але ми не можемо встояти перед бажанням маленьких діток і дозволяємо це робити. Єдине, що просимо, це не кидати їм солодощів і білого хліба, а так моркву, капусту, яблука і висівковий і чорний хліб дозволяємо давати.

— І вінничани, і гості міста кажуть, що важко дістатися до зоопарку. Чи є у вас в планах якось зручніше облаштувати проїзд сюди?

— На дорозі є вказівники, а одну з тролейбусних зупинок назвали “Зоопарк”. На даний момент проводиться розробка проектної документації, щоб зробити красивий вхід до зоопарку. Ми хочемо побудувати нові каси, магазини, туалети, навчальний клас, кімнати матері і дитини на території зоопарку. А ще ми мріємо про ветеринарну клініку та нову адміністративну будівлю. Також плануємо зробити великий рекламний щит, який буде орієнтувати нових відвідувачів.

Зоопарку — 12 років 

«Подільський зоопарк» створений з метою збільшення кількості тих видів тварин, яких поменшало у нашому краї, а також збереження тих, які занесені до Червоної книги. Офіційний статус отримав у 2006 році і є наймолодшим в Україні. Зараз тут нараховується 38 видів тварин і 25 видів птахів, серед яких 5 видів хижаків. І зараз це чудове місце відпочинку, яке варто відвідати і дорослим, і дітям.

Як дістатися

«Подільський зоопарк» знаходиться у місті Вінниця, на вул. Сергія Зулінського (колишня Тарногородського), 9.  Для того, щоб вам було зручніше дістатися до зоопарку, ми наведемо кілька варіантів проїзду туди:

  • в залежності від місця вашого перебування, тролейбусами № 1, № 3, № 6А, № 8 та № 9 обираючи маршрут з кінцевою зупинкою «ВПЗ» або «Меморіал визволення»;
  • також, враховуючи місце знаходження, можна дістатися міськими маршрутками   № 16А, 16Б, 20А, від кінцевих зупинок «ВПЗ» або «Меморіал визволення» вам буде потрібно пройти вулицею Сергія Зулінського ще 8-10 хвилин;
  • і найзручнішим способом є таксі або своя машина, коли дістатися до місця можна, проклавши маршрут за допомогою навігатора.

 

Зоопарк працює без вихідних за таким графіком:

  • Літо (01.05 - 30.09) з 9 до 19 години.
  • Весна (01.04 - 30.04) з 9 до 18 години.
  • Осінь (01.10 - 31.10) з 9 до 18 години.
  • Зима (01.11 - 31.03) з 9 до 15.30.

 

Квитки можна придбати у касі зоопарку за такими цінами:

  • для дорослих — 40 гривень;
  • для школярів і студентів (за наявності студентського квитка) — 20 гривень;
  • для дітей від 3 до 6 років — 5 гривень.

 

Автор матеріалу Вікторія ГРАБЕНКО

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:05 У Вінниці від сказу щепили уже 1700 домашніх улюбленців. Графік 18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up