По Кременчуку рашисти запускали ракети типу «Х-22»: відео та деталі від СБУ

По Кременчуку рашисти запускали ракети типу «Х-22»: відео та деталі від СБУ
Фото: Associated Press
  • СБУ встановила обставини запуску ракет по ТЦ у Кременчуці. Розповіли, які саме ракети запустили та звідки.
  • Також оприлюднили відео, на якому зафіксоване влучання та фото, як торговий центр виглядає після.
  • Вінничани не забуваємо, що небезпека залишається для всіх. Не ігноруйте сигналів про повітряну тривогу.

Торговий центр «Амстор» у Кременчуці, в якому перебувала понад тисяча цивільних людей, росіяни обстріляли 27 червня. Внаслідок ракетного удару, нагадаємо, будівля була повністю зруйнована.

Станом на сьогодні, 30 червня, відомо: під час обстрілу загинули 18 людей, знайшли ще вісім фрагментів тіл, понад 30 цивільних вважаються зниклими безвісти. По медичну допомогу звернулася 61 особа, з них 26 госпіталізовані до лікарні інтенсивного лікування.

Відео дня
v class="video-block">

СБУ зібрала дані та встановила, що запуск ракет типу «Х-22» здійснили зі стратегічних бомбардувальників «Ту-22М3», які злетіли з військового аеродрому «Шайковка» у Калузькій області. Самі ж ракети випустили у повітряному просторі Курської області рф.

Х-22 «Буря» (виріб Д-2, відповідно до класифікації НАТО — AS-4 Kitchen — «Кухня») — радянська надзвукова крилата протикорабельна ракета повітряного базування великої дальності. Входить до складу авіаційного ракетного комплексу К-22. 

— На відео, котре зафіксувало момент ракетного удару, чітко видно, що окупанти влучили саме у цивільні об’єкти, зокрема у ТЦ. Про це свідчать кадри з камер спостереження всередині торгового центру та навколо нього — там перебувало багато відвідувачів, — зазначають у повідомленні СБУ. — Також супутникові знімки дозволять подивитись на Кременчук до та після обстрілу. Більш того — є можливість навіть порівняти кількість автомобілів, які зазвичай знаходились на парковці ТЦ у різний проміжок часу. Тобто будь-які вигадки російської пропаганди спростовуються фактами, які легко перевірити. Що стосується обстрілу Кременчуцького заводу дорожніх машин, то жодних складів із військовою технікою там не було. Насправді підприємство займалось виробництвом асфальтозмішувальних установок.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов назвав армію окупантів збіговиськом терористів. 

«Якщо виходити з логіки окупантів, то небезпеку для них становлять полиці супермаркетів і навіть асфальтозмішувальні установки, — каже Баканов. — Армія росії — це збіговисько терористів, які обов’язково отримають покарання за свої злочини. Всі докази наразі ретельно документуються».

Подивіться на наслідки ракетного обстрілу торгового центру, в якому перебувала понад тисяча мирних людей:

Рятувальники Вінниччини вкотре закликають не нехтувати своєю безпекою та звертати увагу на повітряні тривоги.

— Шановне товариство! З початку війни внаслідок ворожих атак в Україні зруйновано 404 житлові будинки, 16 лікарень, 57 закладів освіти, 447 об’єктів критичної інфраструктури, кількість загиблих серед цивільного населення — близько трьох тисяч людей, 7 тис. 300 пожеж виникло по всій країні внаслідок обстрілів, — пише у фейсбук Головне управління ДСНС України у Вінницькій області. — На жаль, ми не можемо сказати, що ця страхітлива статистика не буде збільшуватися і далі. 

Державна служба з надзвичайних ситуацій наполегливо рекомендує:

  • кожному з вас ретельно вивчити локації найближчих від вашого дому чи офісу сховищ
  • якщо у вас нема можливості дістатися укриття — пам’ятайте правило «двох стін»
  • головне — не нехтуйте сигналами повітряної тривоги! 

— Так, ми усі морально втомлені від цього тривожного гулу і наша свідомість «замилюється», намагаючись врятуватись від відчуття постійної небезпеки, — додають у ДСНС. — Тому ми починаємо ігнорувати те, що може вбити. Але ДСНС ще і ще раз закликає — як би не було важко — і фізично, і психологічно, — ми мусимо вистояти. А для цього  кожен з нас має бути максимально змобілізованими та дисциплінованими. Все буде Україна! Тримаймося!

 

Читайте також:

У Вінниці судять майора, який взяв з призовника 1400 доларів хабаря

Вінницькі артилеристи знищили мінометну секцію ворога. ВІДЕО

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up