«Пістолет у бак, пшикнув – і поїхав» У Барі виготовили агрегат для виробництва метану дешевшого, ніж на АЗС

«Пістолет у бак, пшикнув – і поїхав» У Барі виготовили  агрегат для виробництва метану дешевшого, ніж на АЗС
З такої "Бочки" газ дешевший, ніж на АЗС. Агрегат з Бара демонстрували на всеукраїнській виставці з енергоефективності. Фото Віктора Базая
  • За 15 гривень можна проїхати 100 км на автомобілі на газові, виробленому самотужки
  • Виробляють на агрегаті, виготовленому інженерами-ентузіастами з Бара
  • Потрібні два компоненти і електрика
  • Розробники стверджують, що їх генератор – сертифікований і вже служить автомобілістам
  • Крім плюсів, є й мінуси. Які саме?

Газовий генератор називають «Бочка». Спершу зробили дослідний зразок. Його апробували,  тоді трохи удосконалили, виправили певні недоліки. Всі роботи виконували у заводських умовах – на базі Барського машинобудівного, де орендують приміщення. Уже реалізували понад десять одиниць. Претензій від споживачів не отримували.

- «Бочка» це робоча назва, - розповів 20minut.ua Володимир Крижанівський, менеджер приватного підприємства, де зробили «Бочку». - Раніше займалися опалювальними котлами. На основі знань і набутого практичного досвіду розробили газовий генератор.

Пан Володимир познайомив з людиною, яка вже використовує агрегат, тобто виробляє з його допомогою газ і заправляє ним своє авто.

Відео дня

Переваги новинки очевидні. Щоправда, є певні незручності. Для поїздки на далеку відстань одного стандартного балона замало.   

З чого виробляють?

- Метод виробництва газу, який використали наші фахівці, добре відомий, - розповідає Володимир Крижанівський. –.Йдеться про синтез декількох компонентів.

«Бочка» має два резервуари. В один кладуть відпрацьоване автомобільне мастило, в інший – дистильовану воду. Агрегат підключають до електромережі 220 вольт. Під час процесу утворюється концентрований метан.

-Ті, хто знайомий з хімією, уточнять, що ще й кисень виробляється за таких умов, - каже співрозмовник. – Це так. Кисень випускаємо, газ залишаємо. Все для цього у «Бочці» передбачено.

На приладі встановлено манометр, власник виставляє задані параметри. Далі автоматика регулює тиск. Регулятор обмежує його на тій позначці, що її зазначила людина.

-Таке пальне, тобто концентрований метан, екологічно чисте, - наголошує Володимир Крижанівський. – Не виділяє шкідливих відходів, тому не утворює чадних викидів.

Мінусом називають той факт, що не має ні запаху, ні кольору. При можливому витіканні створює небезпеку.

Пан Крижаінвський пояснює, що метан сумісний з іншими видами газу – пропаном, чи бутаном. Ним можна дозаправляти автомобіль,  додавати до пропану чи бутану, такі гази не вступають у конфлікт.

Як використовують?

Як все відбувається на практиці, розповів і показав пан Олексій, який має «Бочку». Він уточнив, що агрегат є гаражним варіантом.

-Газовий генератор знаходиться в гаражі, - каже він. – Щоб отримати газ, закладаю необхідні компоненти - відпрацьованих мастил вистачає, їх можна за копійки придбати на будь-якій СТОА, дистильовка в аптеці теж не дефіцит, і так само продається дешево. Тоді вмикаю в розетку вилку шнура, підєднаного до приладу, – і починається процес.

Коли потрібно заправити авто, чоловік під’їжджає до гаража, газовий пістолет вставляє у бак...  Каже, пшикнув – і поїхав. Агрегат не вимикає. Накопичення газу продовжується, коли чоловік зайнятий іншими справами. Ним можна наповнювати балон, з якого при необхідності дозаправляти автомобіль.

-Унікальність агрегату в тому, що газ поступає з «Бочки» у балон під власним тиском, - говорить пан Олексій.

Його автомобіль переобладнаний для заправки пропаном. Стверджує, що з метаном пропан «не розсварився».

-Не знав, як відізветься двигун на метан, - каже він. – Перевіряли на старих «Жигулях». Було все добре. Оберти двигун набирав швидко. Працював, як на хорошому бензині.  

«Бочку» продають без газового пістолета і балона. Співрозмовник уточнив, що пістолет купив на сайті OLX. Заплатив 700 гривень. Балон обійшовся йому у 300 гривень. Вартість «Бочки» - 500 доларів.

На запитання, що не подобається, відповідає, що одного стандартного балона замало для поїздки на далекі відстані. Вистачає лише приблизно на 50 км  пробігу. Якщо їздити у межах міста, це нормально, а в далеку дорогу заповнює балон метаном. Ставити в багажнику ще один балон – не вихід із ситуації, бо тоді не буде можливості використовувати відсік за призначенням.

У 10 разів дешевше, ніж на АЗС

Середня вартість автогазу на АЗС станом на 23 червня - 13,22 гривні за літр. На сто кілометрів проїзду, за даними фахівців, потрібно 12 л газу.

Вартість газу, виробленого у «Бочці» з Бара, - 15 грн на 100 км проїзду.  

-Наші фахівці підрахували, що ціна газу, виробленого на агрегаті «Бочка», обійдеться у 10-15 гривень для проїзду ста кілометрів, - розповідає Володимир Крижанівський.

На тисячу км пробігу потрібно…

Співрозмовник наводить цифри розрахунку для вироблення максимальної кількості пального, тобто на одну тисячу кілометрів проїзду.

Для цього треба: 4 л води дистильованої , 1 л відпрацьованого мастила. З такої кількості компонентів виходить 20 м3 газу. Його вистачить на пробіг 1 тис км. У стандартний газовий балон (45 л) можна закачати 1,5 – 2 м3 газу

Суттєва різниця у кількості балонів

Віктор Бєліченко, доктор тех.наук, завідувач кафедри ВНТУ:

-Суттєвої різниці між двома видами газу немає, - каже Віктор Бєліченко. – Авто заправляють як скрапленим газом пропан чи бутан, так і стиснутим метаном. Щоправда, метан використовують рідше. Причина в тому, що для його заправки потрібно більше ємкостей. Можливо, звертали увагу на вантажні автомобілі, на яких видно по п’ять-шість газових балонів? Це для газу метан. Знаю, що є в автошколах вантажівки, які заправляють таким видом газу.

Зважаючи на менший попит, у Вінниці мені відомі тільки дві АЗС, де продають метан для автомобілів. Одна знаходиться у напрямку Сабарова, друга – в сторону Немирова.  

Процес виробництва метану дійсно не новий. Висока вартість на пальне змушує ентузіастів шукати вихід з ситуації. Треба обов’язково пам’ятати, що метан – газ без запаху і кольору, що він вибухонебезпечний.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (75)
  • Anonymous

    Нашёл их сайт! levtex.com.ua Как по мне, то немного скудненький, ну как и всё в Украине)))

    Анатолий Вишневский reply Anonymous

    Ось ще один їхній сайт greenhouse.prom.ua
  • Anonymous

    все-таки поставил метан на шестерку прошол всего за год 16000 км. и не парюсь. ни чего не делал за это время. посчитал что за проезда авто 100 000 км. экономиш около 30 000 гривень=110 000 рублей=3 800 долларов.(или что-то около этого. могу немного ошибаться) новый двигатель стоит около 12 000 гривень=1 400 долларам. то о каком ремонте двигателя может идти речь снял выкинул купил новый и поехал. может ошибаюсь поправте.
  • Anonymous

    Из опыта личной эксплуатации, постараюсь почётче сформулировать:

    Преимущества пропана: (в сравнении с метаном)

    -дешевле обходится установка

    -широко распространён

    -больше пробег на одном баллоне

    Недостатки пропана (опять же в сравнении с метаном)

    -литр пропана намного дороже кубометра метана, а расход больше, т.е. экономическая выгода довольно спорна

    -тяжелее воздуха, поэтому имеет свойство накапливается и взрываться в случае утечки

    -баллон пропановый тонкостенный. в случае мех. воздействия (при аварии) запросто может повредиться со всеми вытекающими

    -зимой машину приходится греть на бензине, что ещё более снижает выгоду

    Лично я выбрал метан.
  • Anonymous

    Друг  год назад поставил метановую установку  очень доволен. Перед  тем как поставить тоже долго выбирал . Я  поневоле узнал от него много интересного на этот счет .  Оказывается  метан это  природныи газ  - тот  что у нас в квартирах на кухне, его на станциях  заправки  берут из трубы  и просто  сжимают перед тем как  закачать вам в баллон. Он всегда в газообразном состоянии  , поэтому  разбадяжить каким либо  Г  его  невозможно , поэтому он чистыи . Видел масло после 10000   - слегка серенькое  и это на двигателе с 200000 пробега.  Кстати в современных установках потери мощности нет  - двигатель на оборотах до 1000  работает на бензине  а  потом переходит на газ. Пропан -это продукт перегонки нефти ,  он  хранится ,перевозится , и закачивается в ваш баллон  в  жидком состоянии . Он очень грязныи  потому что в нем  намешано все насвете. Соответственно  засоряется  оборудование, масло такоеже грязное как от плохого бензина. В гаражах где ставлю машину  мальчики  тулят   пропановские установки  , вижу каждыи день  людеи  которым что то чистят , регулируют . Друг на метане прошел почти 120000 и нет проблем- только однажды появилась небольшая протечка.  Но  метановскии баллон намного тяжелее, заправок меньше и находятся они как правило в каких то потаеных местах  и дорогие. Увидев эту статью я просто в  шоке, даже и представить не мог что с такой маленькой "Бочки" можно заправлять машину у себя в гараже  и при этом иметь газ у себя дома!! расскажу друзьям о находке!! Удачи в перспективах!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up