Під парасольками й зі сльозами на очах. Репортаж з вечірньої програми другого дня OPERAFEST TULCHYN

Під парасольками й зі сльозами на очах. Репортаж з вечірньої програми другого дня OPERAFEST TULCHYN
  • Другий день на наймасштабнішому open air Вінниччини видався насиченим. Глядачам презентували відразу чотири вистави, серед яких одну прем’єрну. 
  • За дивним збігом обставин чи вже традицією, вечірні оперні шоу супроводжуються дощем, який, скажемо відразу, на заваді святу не стає.
  • Як завершився і чим запам’ятається другий день на OPERAFEST TULCHYN-2021?

Опера триває! У суботу, 27 серпня, на відвідувачів Міжнародного фестивалю у Тульчині очікувало чотири масштабні вистави. 

Розпочалось все по обіді із запального мюзиклу для дітей «Аліса в Країні чудес» від Вінницького драмтеатру (режисер — Петро Авраменко), продовжилось чуттєвим балетом «Майська ніч» у постановці «Київської Опери» (балетмейстер-постановник — Віктор Гаченко; хормейстерка-постановниця — Анжела Масленнікова; диригент-постановник — Євген Воронко, диригент — Віктор Плоскіна), а завершилось святкове дійство зворушливою оперою «Ярослав Мудрий» та надсучасною рок-оперою «Орфей та Еврідіка назавжди». 

Відео дня

Та про все по черзі. Для початку радимо пригадати, якими були перші дві вистави, прочитавши матеріал:

Тепер запрошуємо разом насолодитись продовженням грандіозного шоу.  

Творче вшанування захисників

Вечірня програма другого фестивального дня стартувала зі справді особливої та символічної вистави — однієї з наймасштабніших опер в українському репертуарі «Ярослав Мудрий» (режисерка-постановниця — Богдана Латчук, диригент-постановник — Тарас Мартиник, виконавці — солісти й Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії, хор і балет Академічного ансамблю пісні й танцю «Козаки Поділля»). 

У чому особливість запитаєте ви? Відповідаємо: у майстерному переплетінні подій старовинних і наших сучасних.  Сьогодні, 29 серпня, Україна вшановує своїх захисників, тому вони, українські герої, що боронять Україну на Сході,  стали частинкою вчорашньої опери. 

Це, напевно, було найзворушливішим моментом вечора, коли після дещо філософської вистави про Ярослава Мудрого, на сцену до виконавців піднялись військовослужбовці. Хвилиною мовчання, а потім бурхливими оплесками вшанували живих і вже полеглих захисників і захисниць України сотні гостей тульчинського фестивалю — мить від якої перехопило подих, а шкірою побігли мурахи.

Подивитись як все відбувалось, можна у наших відео.

Додамо також, що після перегляду опери про Великого князя київського і його насичене на події життя, виникло бажання ще більше дізнатись фактів про цю історичну постать.

Вистава від Хмельницької філармонії стала яскравим підтвердженням великої сили й користі мистецтва, яке не тільки тішить око, але й змушує працювати мозок, шукаючи разом із героями на сцені відповіді на питання. До прикладу, про що думав Ярослав Мудрий, об’єднуючи два береги Дніпра, які соціополітичні плани він мав і чи мають минулі події великий вплив на наше теперішнє.

Давньогрецький міф з інтерактивними декораціями

Фінальним акордом вечора, чи правильніше сказати вже сьогоднішньої ночі, стала прем’єра фентезі рок-опери аніме «Орфей та Еврідіка назавжди» (автор і композитор — Михайло Брунський; режисерка-постановниця — Богдана Латчук). 

Глядачів за кілька хвилин до початку дійства попередили, що ілюмінацію на території Палацу Потоцьких вимкнуть, аби всі могли сповна насолодитись магією анімаційного шоу. 

І справді, в цій опері ключову роль поряд із виконавцями відіграють сучасні й ексклюзивні інтерактивні декорації та новітні технології відеоконтенту. Не дивно, що  «Орфей та Еврідіка назавжди» пройшли аншлагом у країнах Сходу й здобули любов глядачів Дубайської опери — вистава буквально дивиться на одному подиху й трішки із роззявленим від захвату ротом. 

Давньогрецький міф і вічна історія кохання напівбога Орфея та німфи Еврідіки виглядає максимально по-сучасному не тільки завдяки технологічним ілюзіям, але й неперевершеному музичному супроводу. За словами організаторів, у постановці зібрані сім унікальних голосів — від найвищого чоловічого tenor altino до найнижчого bas profundo. Додайте сюди ще рок звучання і авторську музику — маєте маленький оперний шедевр.

Зазначимо, що саме під час рок-опери у Тульчині розпочався дощ. Глядацька зала просто неба швидко увібралась у парасольки й різноколірні дощовики. Дехто побіг ховатись під дах палацу, дехто вирушив вже додому, але більшість глядачів все ж залишились до завершення «Орфею та Еврідіки назавжди» — хіба можна було залишити виконавців без гарячої підтримки?

А якщо ви не встигли побувати на OPERAFEST TULCHYN 27 і 28 серпня — не засмучуйтесь. У вас ще є шанс відвідати завершальний день грандіозного оперного свята. А також слідкуйте за матеріалами на 20minut.ua, ми обов’язково розкажемо й покажемо, яким буде фінальний день фесту.

 

 

Читайте також:

Фестиваль OPERAFEST TULCHYN розпочато! Подивіться, як відбулось відкриття

«Вічним залишається лише мистецтво»: фоторепортаж з першого дня OperaFest Tulchyn

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up