«Першим ляжу під колеса…» Зупинити спиртзавод вимагають у Тростянці

«Першим ляжу під колеса…» Зупинити спиртзавод вимагають у Тростянці
-Дайте людям можливість дихати чистим повітрям! - вимагали учасники слухань у Тростянці від директора спиртзаводу
  • Третій місяць у селищі відчувається різкий неприємний запах, що доноситься з полів фільтрації спиртзаводу
  • «Дайте людям дихати чистим повітрям!» — вимагали учасники громадських слухань від директора підприємства
  • Жодних конкретних пропозицій щодо вирішення проблеми люди не почули
  • Обіцяють блокувати транспорт, що буде виїжджати, чи заїжджати на завод
  • Так зупинять завод у Тростянці, чи ні?

Валерій Коровій, керівник області, був неприємно здивований під час недавньої поїздки у рідний Тростянець. Навіть у центрі  селища, де його зустрічали, висів задушливий запах. «Гарно зустрічаєте», — очевидці розповіли, що саме так висловився губернатор. Робоча група з вивчення ситуації була створена ще у червні. Її представники виїжджали, перевіряли, надали людям відповіді.

— Відповідь ми отримали, — каже один з місцевих. — Але що з того? Як смерділо, так і смердить.

Селищний голова Людмила Червонецька підтримала ініціативу учасників громадських слухань про закриття підприємства. За її словами, здоров’я людей дорожче за будь-які гроші. Чи зупинять роботу заводу, питання залишається відкритим.

Відео дня

Відписалися, а сморід залишився

Після неодноразових звернень, як колективних, так  й індивідуальних, до адміністрації заводу, органів районної, обласної влади, місцеві зрозуміли, що у такий спосіб проблему не вирішити. Перевірки посадовців не дали бажаного результату. Неприємні запахи продовжують «висіти» над селищем. Їх відчувають і в  сусідніх з райцентром селах Летківка та Северинівка. Активісти прийшли до селищного голови Людмили Червонецької з інформацією, що мають намір провести акцію протесту.  

— Мені шкода людей, у яких задуха від цього специфічного запаху, хто має інші проблеми із здоров’ям, — каже пані Людмила. — Та й кожного з нас дістала ця ситуація. Тому я готова підтримати земляків. Тільки іншими методами. Запропонувала провести громадські слухання. Внести на розгляд учасників пропозицію про призупинення роботи заводу до усунення недоліків.

У порядку денному значилося одне питання: «Загроза безпеці життєдіяльності Тростянецької громади внаслідок забруднення атмосферного повітря викидами ДП «Тростянецький спиртзавод». Понад 160 мешканців райцентру зібралися в залі Будинку культури. Були представники обласної екологічної інспекції, управління Держпродспоживслужби, районної влади.

Колектив заводу представляв його директор Ігор Мариняко ( на передньому плані).  Зрозуміло, найбільше питань адресувалося саме йому. На жаль, конкретних відповідей від керівника підприємства учасники зібрання не  почули.  

— Або пан Мариняко далекий від галузі спиртового виробництва, або він просто не хотів відповідати, — розповів журналісту голова профспілки «Трудящі»  Андрій Бондаренко. — Запитав у директора, ким він працював раніше. Не відповів. Тому присутні вчинили правильно: звернулися з вимогою до екологічної інспекції зупинити завод до вирішення проблеми забруднення повітря. Право дихати чистим повітрям – це фундаментальне право людини. Якщо ситуація не зміниться, заблокуємо вивезення продукції із заводу. Я перший ляжу під колеса автомобіля…

Що кажуть на заводі?

Неприємний запах з’явився у селищі наприкінці травня-початку червня. Підвищилася температура повітря – дали про себе знати відходи виробництва. Як його можна позбутися, мали намір з’ясувати в директора. Однак Ігор Мариняко відмовився спілкуватися з журналістом по телефону. «Або приїжджайте, або надішліть письмовий запит», — такою була його відповідь.

Втім, активісти надали письмову інформацію директора на їхні звернення. Тростянецький спиртовий переробляє бурякову мелясу. З неї виготовляють біоетанол, це спиртовмісна добавка до бензину. Відходи по трубопроводах надходять на поля фільтрації. Внаслідок процесу бродіння, утворюється неприємний запах.

Особливо відчувається, коли вітер дме у сторону селища. Фільтраційні поля знаходяться за межами Тростянця біля траси, що веде у напрямку Ладижина. У листі директора зазначено, що поля фільтрації, куди скидають відходи, розташовані на відстані 700 метрів до найближчого будинку. Він стверджує, що санітарно-захисна зона має відстань 300 метрів. Уточнює, що підприємство має дозвіл на шкідливі викиди в атмосферу. Про сморід у селищі – жодного слова.

Довідка

Під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 500 кубометрів рідких відходів (барди), що доставляється по рубах на поля фільтрації. Їх територія – понад 40 гектарів.

Є такі повноваження — зупинити завод

Коментар начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрія Добового:

— Напередодні громадських слухань я спілкувався з селищним головою і директором підприємства. Наявну проблему необхідно вирішувати, бо здоров’я людей, чисте довкілля є пріоритетним, зокрема, і над прибутками. Під час перевірки заводу встановлено порушення закону «Про охорону атмосферного повітря». У дозволі не вказано, які шкідливі речовини  викидаються в довкілля. На керівника накладено штрафні санкції. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів, чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом.

Зобов’язали директора до кінця серпня розробити план заходів вирішення проблеми. Чи в компетенції інспекції прийняття рішення про припинення роботи заводу? Так. І такий варіант теж не виключається.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Знание - сила

    Да не тобі треба кидатися під колеса, ... жидів треба кидати під колеса що захватили владу в Україні... Бандерівці на гамериканьські гроші привели жидо-американьську банду до влади. Євреї брехнею змусили українців бігати один за одним з автоматом. 70 лет американцы работали по Украине, в то время как Путин жевал сопли.
  • Next

    Для початку вирішення цієї проблеми, потрібно поставити питання: - чи відповідає займаній посаді директор того спиртового заводу, і цим все буде вирішено.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up