Перехід на Урожаї став «смердючою ямою». Що заважає ремонту?

Перехід на Урожаї став «смердючою ямою». Що заважає ремонту?
  • Нестерпні аромати фастфуду й туалету, проблеми зі зливом та пошарпані стіни — такі реалії підземного переходу на «Урожаї».
  • За майже 20 років його ніколи капітально не ремонтували. Чого так сталося та коли об’єкт нарешті оновлять?

Підземний перехід на ринок «Урожай» відкрили на початку 2000-х років: робили містом, а завершувала компанія, яка належить бізнесмену Юрію Коробкіну. За це остання отримала приміщення в оренду до 2031 року та привела сюди фастфуд, магазини і громадську вбиральню.

Але роки йдуть, перехід невпинно руйнується та стає більш схожим на «смердючу канаву», яку вінничани намагаються перетнути, затамувавши подих. Чому ж міська влада не може зайнятися цим переходом?

Небезпечне підземелля

До редакції звернулася наша читачка, вінничанка Валентина Біланік. Вона розповіла про жахливий стан підземного переходу на «Урожаї».

Відео дня

— Неодноразово зверталася на міську раду, просила зробити ремонт та прозорі навіси. Бо в дощ перехід заливає, а в снігопади — всі сходи засипані, — казала жінка. — Я їм щодня ходжу, живу неподалік. І бачу, що з кожним роком він стає все гіршим.

Спускаючись переходом бачимо, що цілий ряд плиток звалився зі стін. Ще декілька з них на вигляд є крихкими та готові впасти на голови перехожим. А ще під ногами хитаються фрагменти підлоги.

Валентина має поважний вік та пам’ятає як цей перехід будували в 90-х роках.

— Пам'ятаю, що цей перехід будували всім містом. Мер Дворкіс кинув клич, щоб всі заводи міста скинулися. Я тоді працювала на Агрегатному заводі та з його цехів 20 тонн металу дали, безоплатно, у фонд міста, — казала жінка. — А потім перехід віддали в оренду Коробкіну, а він його не може нормально утримувати. Не можеш — відмовся, нехай місто керує майном.

Мікс шаурми і туалету

Зібрали враження від переходу на «Урожаї» ще в Фейсбуку. Так нам вдалося з’ясувати, що переход пробивали з 1997 року, а закінчили робити в 2002-му.

«Перехід у жахливому стані, плитка відпадає, штукатурка сиплеться. А пандуси-то жахіття! Коляскою часто об'їжджаємо по переходах зі світлофорами! На інвалідному візку взагалі ніхто не проїде!», — пише Юлія Манжурова.

«Як на мене потрібно повністю прибрати звіти магазини і забігайлівки. І не забути про вивіски, бо чіпляю їх головою. Усі ці магазинчики просто неймовірно нервують! Було б чудово, щоб архітектори міста після закінчення реорганізації вивісок на Соборній, взялись за територію біля Урожаю та Центрального ринку», — пише Олександр Савенко.

«Його потрібно засипати і зробити там регульований перехід зі світлофорами на одному рівні з дорогою, доступний для всіх громадян», — пише Віталій Трубніков.

«Мене особисто найбільше напрягають тамтешні «аромати»: мікс шурми, перукарні і туалету - «парфумер» відпочиває. Завжди намагаюсь пробігти, затамувавши подих», - пише Інна Мохар.

Питання «на контролі»

Так чому ж влада досі оминає цей перехід? А якщо є плани, то що оновлять? Про це ми запитали в чиновників профільних департаментів міської ради.

Директор департаменту капітального будівництва Ігор Кравець та головний архітектор міста Олександр Рекута майже в один голос заявили, що планів ремонту або реконструкції переходу наразі немає.

Тим не менш очільник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко сказав, що мерія займається вирішенням питання оновлення переходу.

— Було його обстеження, запрошували фахівців: оглянули на предмет протоків води, каналізації, інженерних мереж. Як тільки буде технічний висновок, ми будемо розуміти, що з цим переходом можна робити, — сказав Ніценко.

Директор департаменту комунального майна Ігор Шутак розповів, що підземний перехід був ще на початку 2000-х років переданий в оренду торгово-виробничому товариству «Південний Буг».

— Тоді об'єкт довгий час був недобудованим. Знайшли варіант передати підземний перехід в довгострокову оренду за умовою добудови, з чим орендар впорався. Наскільки я пам’ятаю, договір оренди діє до 2031 року, — казав Шутак. — Але є певні питання щодо технічного стану. Орієнтовно рік тому оглядали цей перехід якраз під час зливи. Побачили, що затікає дощова вода, і міський голова дав доручення провести технічне обстеження. І саме фахівці скажуть, що треба замінити та скільки це коштуватиме. Маючи ці цифри, зможемо провести діалог з орендарем та дізнатися позицію цього товариства на можливу реконструкцію.

Питаємо, а якщо орендар відмовитися робити ремонт?

— Позиція орендаря мені невідома. Бо, знову ж таки, ми не маємо фахового звіту щодо стану об'єкта та вартості його ремонту. Якщо не погодиться, то будемо шукати варіанти, — відповів Ігор Шутак.

Готові до ремонту

За даними бізнес-пошукової системи YouControl, товариство «Південний Буг» було засноване ще в 1996 році. Його засновниками є:

Юрій Коробкін (розмір внеску — 14,5 млн грн), Микола Коробкін (4,5 млн грн), Людмила Коробкіна (3,5 млн грн), приватне сільськогосподарське підприємство «Україна» (1 млн грн). Кінцевий вигодонабувач: Юрій Коробкін.

Керівницею товариства є Інна Дерябіна. Зв’язалися з нею, щоб дізнатися про майбутнє переходу.

— Часто ми робимо поточний ремонт — підклеюємо плити, сходи. Роботи виконуються постійно, хоча, можливо, цього не бачить кожен мешканець міста. Вандали малюють на плитці, що ми зафарбовуємо, — каже Дерябіна. — Цього року плануємо капітальний ремонт: там є великі проблеми з каналізацією, вентиляцією, покриттям. Шукаємо підрядну організацію, яка виконає ці роботи. Фахівці оглянули цей перехід й ми також очікуємо на звіт, аби знати скільки коштуватиме оновлення переходу. Без цього ми не можемо почати роботи.

Питаємо, які орієнтовні строки початку ремонтів?

— Ми плануємо хоч сьогодні розпочати. Але не все від нас залежить, бо це буде серйозний ремонт переходу, — відповіла директорка товариства «Південний Буг» Інна Дерябіна.

Засипати перехід та зробити як у Європі

Віктор Перлов, громадський активіст, блогер

— Підземний перехід на ринку «Урожай» перебуває в жалюгідному стані і потребує реконструкції — обшарпані стіни, від яких відвалюється плитка, сморід від приготування їжі та туалету, протікання стелі в дощ — це лише невеликий перелік усіх «принад» переходу. І це не дивно, адже він не ремонтувався від самого відкриття.

Про несприйняття переходу мешканцями прилеглого району свідчить великий пішоходопотік через вулицю Пирогова в районі перехрестя з вул. Блока (поблизу АТБ і піцерії «Челентано») — попри наявність двох загороджень пішоходи масово переходять дорогу замість користування огидним переходом обравши менше зло — небезпеку наїзду автомобіля.

Очевидно, що в ситуації, що склалась, потрібно облаштовувати альтернативний наземний регульований перехід через вулицю Пирогова в районі Блока. З одного боку це дозволить усунути проблему маломобільних груп населення, а з іншого — у разі потреби дасть змогу закрити підземний перехід на повноцінну реконструкцію.

Впевнений, що орендарі не забажають брати участь в фінансуванні реконструкції підземного переходу, а намагатимуться повісити тягар ремонту на міський бюджет. У такому випадку його взагалі доцільніше буде закопати, наслідуючи цивілізовані підходи європейських міст, які масово відмовляються від підземних переходів задля зручності містян.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Елизавета Загородня

    А парикмахерская и туалет какое отношение имеют!? Смердит шаурмичная которой там три на 1м2 !!! Научитесь писать статьи !
  • Олексій

    Віктор Перлов, закопай свою нікчемну точку зору.
  • Олексій

    Вони роблять поточні ремонти? Що за дурниця! Там плитка під ногами хитається вже 5 років як.
  • Aleksey Zamyatin

    Засыпать перехрд нельзя! Как быть студентам без шаурмы?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up