Перед пам’ятним знаком Небесній сотні першим став на коліна батько Максима Шимка

Перед пам’ятним знаком Небесній сотні першим став на коліна батько Максима Шимка
У Вінниці на Європейській площі урочисто відкрили пам’ятний знак Героям Небесної сотні та загиблим на Донбасі захисникам країни. Зняти полотно із скульптурної композиції доручили батькам Героїв України – Максима Шимка та сестрі Дмитра Майбороди.

Як тільки  перед очима присутніх постав меморіальний знак, батько Максима Шимка, першого з вінничан, хто загинув на столичному Майдані, став навколішки. Не стримав  сліз. Ніжно торкнувся рукою граніту, ніби гладив нею сина. Непрохані сльози витирала мати. З іншого боку пам’ятного знака стояла із зажурою на обличчі сестра командира екіпажу Ан-26 Дмитра Майбороди. Його життя обірвалося  влітку минулого року на Донбасі, коли в пілотований ним літак влучила ракета бойовиків.

- Я горджуся своїм братом, - з такими словами звернулася до присутніх пані Ірина. – Він загинув, як справжній офіцер. Горджуся його помічником офіцером Дмитром Шкарбуном. Пишаюся усіма військовими, які не зрадили присязі, не перейшли на сторону тих, хто став для нас агресором. Хочу висловити вдячність тим, хто нині на Донбасі захищає незалежність і суверенітет держави.

- Дитина моя загинула за те, щоб у нас було краще життя, - сказала у своєму виступі  мати Максима Шимка пані Зоя. – Але в країні  війна, і не одна вже мати, як і я, оплакує свого сина.  Кращі з кращих падають від куль, своїми серцями землю прикривають. Хочу низько вклонитися матерям, діти яких зараз захищають нашу країну. Люди, не будьте байдужими! Бо байдужість породжує ненависть і горе. Підтримуймо одне одного і державу. Тоді в нас буде мир, а в очах радість, а не сльози.

Відео дня

Авторами скульптурної композиції є вінницькі архітектори Владислав Головащенко та Олександр Рекута. «Працювати над цією роботою було легко, бо в пам’яті ще живе дух Майдану, - розповів журналісту RIA молодий скульптор Владислав Головащенко. – Одразу визначив, що в основі має бути наш державний символ Тризуб. До того ж у нас на Вінниччині три Герої України – два льотчики Дмитро Майборода та Костянтин Могилко й історик Максим Шимко. Троє вінничан загинули на Майдані. Динамізму композиції додають крила птаха сокола».

Як пояснив співрозмовник, Тризуб виготовлено з граніту, а крила птаха – з латуні. Логічним завершенням  композиції  є слова:  «Памяті Небесної сотні та Героїв АТО», а  також «Слава Україні! Героям слава!» Перша фраза виконана перед пам’ятним знаком, друга – з тильної сторони. Але не на стінках, а біля його підніжжя. Композицію встановлено поруч з пам’ятником вінничанам, загиблим у війні з фашизмом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Вічна пам"ять загиблим!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ліліана Діброва

    Мені подобається, автори молодці
  • Анонім

    Военные мочат. По уставу, возле мемориалов павшим, пмятникам и т.д. Честь прикладыванием руки не отдаётся, только стойка "смрно", курите устав.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up