Палаюча відпустка. Масштабні пожежі в Туреччині очима вінничан

Палаюча відпустка. Масштабні пожежі в Туреччині очима вінничан
Так сьогодні виглядає небо над Анталією. Фото від Віти Рижук
  • У період із 28 до 30 липня на середземноморському узбережжі Туреччини спалахнуло понад 70 лісових пожеж, що стрімко поширювались через сильний вітер.
  • Внаслідок масштабних пожеж уже загинули чотири людини та понад 180 — потрапили до лікарень.
  • Наразі у Туреччині перебуває чимало наших земляків. Ми запитали у них, яка там ситуація.

Туреччина цьогоріч стала найпопулярнішим курортним напрямком для українців. Серед відпочивальників є і вінничани. Вони приїхали на відпочинок, ще до пожеж. Нині ж МЗС закликає українців не їхати до охоплених пожежами туристичних регіонів Туреччини.

«З урахуванням непрогнозованого подальшого розвитку надзвичайної ситуації закликаємо громадян України утриматися від поїздок до уражених стихією регіонів. У разі виникнення загрози життю та здоров’ю, просимо звертатися на «гарячі» лінії Консульства України в Анталії та Посольства України в Туреччині», — ідеться в повідомленні.

Радіо Свобода передає, що пожежі вирують у провінціях Анталія, Адана, Мерсін та Мугла. Постраждали і перебувають під загрозою окремі об’єкти туристичної інфраструктури в містах Бодрум та Мармарис.

Відео дня

На поміч турецьким рятувальникам ДСНС України відрядила свої пожежні літаки.

— 30 липня два пожежні літаки ДСНС України вилітають до Туреччини для гасіння осередків лісових пожеж, що виникли 28 липня поблизу м. Манавгат (провінція Анталія) та поширилися на територію провінцій Османіє, Кайсері, Коджаелі, Адана, Мерсін та Мугла, — пише ДСНС України. — Наразі загальна площа пожеж складає понад 1 тисяча 500 га. Внаслідок пожеж 4 особи загинуло та 183 особи постраждало, з них 58 осіб госпіталізовано, пошкоджено понад 100 приватних будинків та споруд. Рятувальними службами взято під контроль 36 осередків лісових пожеж, продовжується гасіння 20 осередків.

У вінничанки Аліни в Туреччині живе наречений Халіль. Через пожежі вона перенесла поїздку до нього. Чоловік розповів нам про ситуацію в його країні.

Фото: Влад Бернацький

— Пожежі почалися на півдні країни. Охопили багато провінцій. В Туреччині заборонений в'їзд до лісів. Причиною цих пожеж, скоріш за все, є терористичні організації, — розповідає для 20minut.ua Халіль. — Наші ліси під великою загрозою. Щодня підпали. Нині проводяться перевірки. Двох сирійських терористів затримали. Їх підозрюють у підпалах.

Фото: Влад Бернацький

Марічка Лешко також нині в Туреччині. Дівчина розповідає, що там, де вона перебуває, пожеж немає.

— Я в Кемері в нас не горить, лише зранку трохи було чути запах диму. В Сіде (Манавгат) працюють мої колеги скидали багато відео. Все сиве, сонця не видно і сильний запах диму. В самій Анталії також уже все нормально і спокійно. Паніки немає, — каже Марічка.

Колега Марічки Влад Бернацький відправив нам відео та фото з Анталії. Зазначає, що дихати трохи важко, дим відчувається, але сьогодні уже краще. 

Також в Анталії перебуває вінничанка Віта Рижук.

Фото Віти Рижук. 29 липня 2021 року

— Від нашого готелю до місця пожежі далеко, тому безпеці нічого не загрожує. Наразі пожежу досі гасять, весь день літають гвинтокрили, які набирають воду з моря. Вперше гасили пожежу ще й літаки, — розповідає Віта. — Вчора (на другий день після пожежі) всюди стояв дим, літав попіл, важко будо дихати, відпочиваючі весь день перебували у готелі. Сьогодні ситуація дещо краща, дим з’явився лише під вечір і не такий густий, як учора.

 

Читайте також:

Прийшов голий та просив їсти. В селі за 100 кілометрів від Вінниці знайшли суддю Чауса

Зникла родина працювала валютчиками. Підозрюють, що вони переховуються

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up