Олімпіада з програмування: 12 учасників з Вінниці нині у Google, Microsoft і Facebook

Олімпіада з програмування: 12 учасників з Вінниці нині у Google, Microsoft і Facebook
Команда 4 REST одна з 52-х представляла ВНТУ, у підсумку виборола друге місце
  • Перший етап студентської олімпіади з програмування відбувся вчора в Україні
  • Змагання мають статус 1/8  світової першості серед програмістів АСМ-ІСРС Вінниця представила найбільше команд у порівнянні з іншими регіонами держави
  • За тим, як відбувалися змагання,  спостерігав журналіст «20 хвилин/RIA»

На двох майданчиках у Вінниці зібралися майбутні програмісти  – у національному технічному університеті (ВНТУ), де зареєструвалася рекордна кількість команд – 84, та у педагогічному університеті імені Коцюбинського (ВДПУ), там змагалися учасники майже 30-ти команд. Разом зі студентами свої знання у програмуванні демонстрували студенти коледжів, учні низки шкіл.

У кожній команді по три учасники. Кожна команда мала у своєму розпорядженні один комп’ютер. Ще одна умова - вік учасників – не старше 23-х років. Формувати колективи дозволялося тільки зі студентів одного й того ж навчального закладу.

Відео дня

-Умови олімпіади однакові для усіх країн, які беруть участь в олімпіаді, - розповів координатор олімпіади у Вінницькій області, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ Ігор Арсенюк. – Програмування – це командна робота. Тому цінується вміння працювати спільно. Воно, це уміння, перевіряється тоді, коли учасники працюють за одним комп’ютером.

Організація олімпіади у ВНТУ традиційно покладається на кафедру комп’ютерних наук. У комп’ютерному центрі перебували два професори – завідувач кафедри Андрій Яровий та директор півфіналу студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС у південно-східній Європі Володимир Месюра. Вони стежили за змаганнями на екрані комп’ютера. На прохання журналіста, прокоментували, як проходить найбільш масовий турнір програмістів.

П’ять задач розв’язали, на шостій - спіткнулися

-Олімпіада розпочалася о 10-й ранку одночасно у 28-ми містах країни, - розповів Володимир Месюра. – Триватиме протягом п’яти годин. За цей час команди мають вирішити максимальну кількість із 12-ти запропонованих задач. Переможуть ті, хто розв’яже найбільше за найкоротший проміжок часу.

Співрозмовник звертає увагу на екран комп’ютера,  в режимі он-лайн можна спостерігати за роботою програмістів. Причому, у всіх містах, де відбувається олімпіада. Таку можливість надає програма, до якої підключено навчальні заклади, на базі яких тривають інтелектуальні змагання.

-Команди розділені на шість регіонів, - продовжує Володимир Месюра. – Наша область увійшла до регіону разом з Хмельницькою, Тернопільською і Чернівецькою. Загалом у регіоні 242 команди, з них196 студентських, 46 –шкільних. Понад половина – з нашої області.

Співрозмовник звертає агу на те, як працює одна з команд ВНТУ під назвою – 4REST. П’ять задач колектив вирішив за максимально короткий термін. За рахунок чого піднявся на друге місце у нашому регіоні. На шостій задачі команда спіткнулася. Зуміла розв’язати її тільки з п’ятої спроби. Кожна невдала спроба «карається» штрафними очками. Команда опустилася аж на 43 місце.

-Команді не варто було поспішати, - долучається до розмови завідувач кафедри доктор технічних наук професор Андрій Яровий. -  Адже що більше спроб для розв’язання задачі, то більше штрафних балів. Краще на пару хвилин пізніше дати правильну відповідь, але з першої спроби. Важливі не тільки знання. Перемагає той, хто обирає правильну тактику дій, хто має гнучке мислення.

На час нашої розмови до завершення змагань залишалося  ще 3,5 години. Забігаючи наперед, зазначу, що колектив 4REST за підсумками олімпіади виборов друге місце серед команд Вінницької області.

Результати оцінював електронний суддя

Володимир Месюра, дивлячись на екран, коментує ще один епізод.

-Ось задача, яку можна назвати міцним горішком, - говорить він. – Зафіксовано 220 спроб її розв’язання. Насправді правильну відповідь знайдено 115 разів. Решті не вдалося осилити завдання.

Спроби розв’язання, якщо їх було декілька, на екрані позначаються цифрами у дужках навпроти назви команди. Одна з команд розв’язала першу задачу уже на четвертій хвилині, є на сьомій. Зробити це варто до десятої хвилини, тобто встигнути розв’язати першу задачу. Пізніше починається нарахування штрафних балів.

-Командам варто оцінити, які задачі простіші і з них починати виконання завдання, - каже Володимир Месюра. – Складніші залишати на пізніший термін, тоді, коли з запасі уже є певний багаж набраних очок.

За підсумками перших півтори години змагань серед вінницьких команд ситуація мала такий вигляд: на першому місці йшли команди ВНТУ, другому Донецького національного університету імені Стуса, третьому ВДПУ, далі – технічного ліцею і фізико-математичної гімназії №17.

 -Будь-яке втручання в оцінювання виключається, - наголошує Володимир Месюра. – Результати учасників оцінює комп’ютер, причому одразу після розв’язання конкретного завдання, чи його нерозв’язання. Журі залишається лише виписати дипломи і вручити їх переможцям.

Кожен рік беруть на роботу у престижні компанії

-Участь студентів у світовій олімпіаді АСМ-ІСРС дає їм можливість професійного зростання, виходу на міжнародну орбіту, - говорить про мету змагань завідувач кафедри комп’ютерних наук Андрій Яровий. – Протягом останніх п’ятнадцяти років 12 студентів нашої кафедри, які брали участь в олімпіадах, нині працюють у відомих міжнародних корпораціях, таких як ГУГЛ, Майкрософт, Фейсбук.

Коли такі випускники приїздять у Вінницю у відпустки, обов’язково навідуються в альма-матір. За словами професора Ярового, їм організовують зустріч з нинішніми студентами. Сергій Кошубін, який працює у швейцарському офісі компанії ГУГЛ, був в університеті торік. У 2017-му зі студентами зістрічався Олег Морфіянець. Він теж у ГУГЛі, тільки у США.

-Вони  розповідають свої  історії  успіху, діляться здобутками, кажуть, як їх вдалося досягти, - говорить Андрій Яровий. - Наголошують, на що треба найбільше звертати увагу. Це колосальна мотивація для нинішніх студентів! У них очі світяться надією на можливий успіх!

Разом з ГУГЛом і Гарвардом

За словами професора Ярового, крім світової першості АСМ-ІСРС, студентам пропонують долучатися до інших змагань. Так, компанія ГУГЛ щороку проводить свої турніри.  Традиційно вони тривають упродовж чотирьох години. Одночасно починаються у країнах Африки і Європи. Одразу по закінченні оголошують переможців. Такі студенти потрапляють «на олівець» до тих, хто шукає талановитих фахівців для роботи у відомих компаніях.

-Наш навчальний заклад також приєднується до цих 4-годинних змагань, - продовжує Андрій Яровий. – Організовуємо у себе майданчик, повідомляємо студентів. У нинішньому році участь у них взяли понад сто програмістів. Причому, не тільки з числа студентів. Були й наші колишні випускник. Цих змагань чекають. Вони викликають неабиякий інтерес. 

На початку квітня з ініціативи кафедри комп’ютерних наук провели ще один контест (змагання, конкурс).  Один з професорів Гарвардського університету розробив курс «Комп’ютерні науки».

-Як було не спробувати долучитися до змагань знаного у світі престижного вишу? – каже Андрій Яровий. – Контест тривав чотири дні. Організатори запропонували 11 задач. Щоправда, стандартних рішень для їх розв’язання просто не існує. Крім бази знань, потрібен креатин, нестандартні підходи.

Загалом у гарвардських змаганнях брало участь понад 7000 програмістів. З них тільки сто учасників вирішили усі 11 завдань. Одна з команд ВНТУ впритул наблизилася до цього показника.

-Це означає, що у нас є свої таланти, «зірочки» , - наголошує професор Яровий. – Розкриттю їхніх знань і вміння сприяють саме такі змагання. До речі, олімпіада важлива ще й з тієї точки зору, що залучаємо до неї шкільну молодь, учнів коледжів. Тобто уже зі шкільної парти виявляємо тих дітей які найбільш мотивовані і мають хист до математичних програмних задач. Такі діти отримують хороший старт, трамплін для подальшого успішного професійного життя.

Про переможців студентської олімпіади-2019 у Вінницькій області – у наступній публікації.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up