Новий коворкінг та настільна гра про Вінницю: які ще проєкти молоді реалізують у місті?

Новий коворкінг та настільна гра про Вінницю: які ще проєкти молоді реалізують у місті?
  • У Вінниці вже понад п'ять років існує Молодіжний банк Ініціатив. Щороку ця програма фінансує цікаві та корисні проєкти для розвитку Вінницької громади. 
  • Хто переміг в конкурсі грантів від молодіжної програми цьогоріч? Які проєкти вже до кінця літа будуть зреалізовані? Та чим ще, окрім конкурсу грантів, займається Молодіжний банк Ініціатив? 

Молодіжний банк Ініціатив Вінниці — це грантодавча програма для місцевої молоді, віком від 13 до 25 років. Як пояснюють у програмі, місія МБІ активізувати молодь міста Вінниця та надати їй можливості реалізувати власні ініціативи за допомогою грантового конкурсу.

Як це все працює? Пояснила нам координаторка програми Єлизавета Шаповалова. 

— Молодіжний банк — це програма, яка функціонує у багатьох країнах. При «Подільській громаді» також існує Молодіжний банк. Група молоді від 13 до 24 років впродовж року проводять різні фандрейзингові заходи та збирає на них гроші, — розповідає Єлизавета. — Ми проводили, наприклад, проєкт, де кожен охочий, за певну суму, міг придбати книгу, обравши її тільки за цитатою та жанром. Зібрані кошти на цих різноманітних заходах Молодіжний банк потім роздає різним молодіжним ініціативам шляхом оголошення конкурсу грантів. 

Відео дня

Цьогоріч це п'ятий конкурс грантів. Попередні чотири конкурси були проведені на загальну суму 86 000 гривень, й у їхніх рамках підтримали 16 молодіжних проєктів.

— Кількість грантів, які виграють, щороку залежить від того, скільки коштів ми зберемо шляхом організації заходів. Цьогоріч ми також отримали допомогу від благодійної організації, тому змогли збільшити суму для фінансування кожного проєкту. Одна команда отримує 10 тисяч гривень на реалізацію своєї ініціативи. Ми допомагаємо, консультуємо потім всіх переможців, — пояснює координаторка програми. — Всі проєкти переможці мають зреалізувати до вересня 2023-го. 

Єлизавета Шаповалова, фото зі сторінки Молодіжного банку Ініціатив

У Вінниці ця програма діє з 2016 року, й за цей час ініціативна молодь зреалізувала чимало всіляких проєктів. До прикладу, ось кілька з них:

Це проєкт розвитку системи сортування відходів у Вінницькому Технічному Коледжі. Ініціатива працює вже близько 4 років та є безперервним та стабільним екологічно-корисним проєктом.

Проєкт вивчення та популяризації архітектурної спадщини Вінницької області.

Про цю станції ми неодноразово писали, це одна із перших станцій сортування, що запрацювала у Вінниці та нині, окрім збору та відправки сміття на перероблення, збирають гроші на авто для фронту за допомогою розіграшів, збирають бляшанки на виготовлення окопних свічок тощо. 

Це проєкт з серією тренінгів з метою навчити молодь надавати першу медичну допомогу у різноманітних екстрених випадках.

Які проєкти реалізують найближчим часом?

Цьогоріч у конкурсі грантів між Молодіжного банку Ініціатив виграли чотири команди. Детальніше про кожен проєкт розповіли на сторінці «Подільської громади». Тож у Вінниці будуть реалізовувати такі проєкти:

Стежити за всіма анонсами заходів від Молодіжного банку Ініціатив Вінниці можна у соцмережах програми. 

 

Читайте також:

Вінниця мала 5,7 мільярда гривень у своїй скарбниці. Як витрачали ці гроші у 2022 році?

Історія України не обов'язкова для здачі та інші зміни: якою буде вступна кампанія у 2023 році?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up