Нові правила перевезення та рейди поліції. В Україні від сьогодні посилили карантин

Нові правила перевезення та рейди поліції. В Україні від сьогодні посилили карантин
  • З 21 жовтня в Україні набудуть чинності нові правила міжрегіональних перевезень у «жовтій» та «червоній» зонах.
  • Також від сьогодні починаються поліцейські рейди, які контролюватимуть дотримання карантину.
  • У транспорт тепер пускатимуть тільки вакцинованих, а на порушників складатимуть адмінпротоколи.

Нові правила міжрегіональних перевезень почали діяти з 21 жовтня на жовтому та червоному рівнях епіднебпезки.

Стосуватимуть вони проїзду в автобусах, літаках та залізничному транспорті. Норми не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень.

Транспорт на карантині

Для користування міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки потрібно буде мати один із вказаних документів:

Відео дня
  • оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;

На міський транспорт ці обмеження не поширююься. Так, для того, щоб скористатися маршруткою по місту або метро COVID-сертифікат або тест не потрібен.

Чи можна показати COVID-сертифікат про одужання?

Наразі на етапі тестування перебуває COVID-сертифікат на підставі одужання пацієнта.

— Підставою для отримання COVID-сертифіката стане одужання особи, якщо перед цим діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом. Документ може бути отриманий не раніше 14-го дня після встановлення діагнозу. Важливо, що і факт захворювання (позитивний ПЛР-тест), і факт одужання, мають бути підтверджені в електронній системі охорони здоров’я, — зазначають у МОЗ. — Такий сертифікат буде чинним 180 днів з моменту встановлення діагнозу. Оформити його можна буде в додатку «Дія». Коли він стане доступним для користувачів, його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом між регіонами. Отримання паперових довідок про факт перенесеної коронавірусної хвороби наразі не передбачено законодавством.

Як працюватиме залізниця?

На вході потрібно буде показати провіднику паспорт, документ про вакцинацію або негативний тест. Якщо у пасажира немає цих документів, можуть не пустити у поїзд.

Від пасажирів до 18 років документів про щеплення чи тестування не вимагатимуть.

Поліцейські рейди

— Відповідно до змін до Постанови Кабінету Міністрів «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”» з 21 жовтня заборонено здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному сполученні без наявності у всіх пасажирів (крім осіб до 18 років) документів щодо вакцинації або тесту з негативним результатом на COVID-19, який чинний 72 години, — зазначають у відділі комунікацій поліції Вінницької області.

Мобільні групи поліції відповідно до законодавства, реагуватимуть на усі виявлені порушення карантинних вимог як з боку перевізників, так і пасажирів. 

— Наша мета не карати, а не допустити фактів порушень карантинних заходів, — каже заступник начальника ГУНП Вінниччини Ігор Волокітенко.

Особливу увагу присутні звернули на недопущення порушення карантинних вимог перевізниками та пасажирами міжобласних сполучень. У транспорт цієї категорії без зазначених документів про вакцинацію або негативного тесту на ковід посадка пасажирів заборонена.

Як штрафи за порушення карантину?

За порушення карантинних обмежень, відповідно до  статті 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно протиепідемічних правил і норм), передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу:

  • на громадян — від 17 до 34 тисяч гривень,
  • на посадових осіб — від 34 до 170 тисяч гривень.

Наші журналісти пішли перевіряти ситуацію на вокзалах, слідкуйте за стрічкою новин на 20 хвилин.

 

Читайте також:

Вводять нові правила поїздок між регіонами: що варто знати та які документи потрібні

Стрімкий ріст: в Україні понад 22 тисячі нових COVID-випадків та 546 смертей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (74)
  • Galina Flyorko

    А як що до ст 33; ст 21 ,,; ст365 що ці ст кабінет,,міністрів,, відмінив?
  • Alexey Shytov

    Быдло негодует) вакцинироваться не хотят, маски носить не хотят- конда прихватит-не зовите врача, просто сдохните и очистите страну

    Фердинанд Томеш reply Alexey Shytov

    И чего же вы негодуете?

    Ols Kat reply Alexey Shytov

    Я уже переболел и чувствую себя прекрасно, чего и всем желаю

    Наталья Горошко reply Alexey Shytov

    не позовем. толькор отье...сь
  • Олег Будников

    73
  • Paul Vulf

    Конституция в помощ!

keyboard_arrow_up