Нові липи на Соборній всохнуть?

Нові липи на Соборній всохнуть?
У п’ятницю комунальники завершили озеленення Соборної. У Зеленбуді переконують – роблять усе від них залежне, аби молоді дерева прижилися. Екологи у своїх прогнозах невблаганні - нові липи приречені…

На фото 1960-1980-років на Соборній, тоді ще Леніна, практично немає автомобілів. Натомість, приблизно кожні два метри тротуару прикрашають дерева.

На світлинах 1961 року липи ще молоді, у висоту – досягають другого поверху. На фото 70-80-х – вони уже більш зміцнілі. Складається враження, що загалом тогочасні чорно-білі фото часом куди більше «віддають» зеленим кольором, ніж нинішні кольорові знімки. З тих лип до сьогодні збереглися одиниці.

Чому так?

Відео дня

Думки екологів з цього приводу розділилися. Перш за все, як каже доцент кафедри екології Вінницького національного аграрного університету Галина Кравчук, потрібно розуміти, що міста - це урбоекосистеми, цілий комплекс з води, грунту, повітря, промисловості та житлової забудови. Кожен з цих факторів грає свою роль.

- Посохли вони тому, що вийшов їх строк, їх треба було міняти, - каже вона.

Голова Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська в своїх оцінках більш категорична.

- Попередні дерева загинули в першу чергу через те, що вулиці посипалися сіллю, в результаті чого в грунті утворилася така її концентрація, яку дерева уже не змогли витримати, - каже Олена Яворська. - Зіграла свою роль і надзвичайно варварське обрізання. Я такої, до речі, не бачила ніде в Європі. Аби правильно це робити, потрібно забрати з Соборної існуючі комунікації, усю ту кількість дротів, а так, як не крути, дерева були приречені. Наприклад, у Бельгії, в містах, де не можна висаджувати високі дерева, садять в основному зелені огорожі, але їх за сезон потрібно стригти разів 4-5, а це, відповідно, додаткові витрати у бюджеті.

Хоча взагалі, липи, за словами доцента кафедри екології Вінницького національного аграрного університету Галини Кравчук, вважаються одними з найбільш витривалих порід дерев.

- Через це навіть на Хрещатику, у свій час, йшло два ряди лип, а потім каштани. Липи та тополі акумулюють найбільше важких металів і вони найбільш газостійкі, - каже науковець. – Правда, тополі алергенні, колись у нас була неалергенна тополя на Коцюбинського, але це швидкоростуча порода і через 25-30 років вона потребує повної заміни.

Нові стандарти

Як би там не було, торік комунальники взялися виправляти ситуацію з деревами на Соборній. Спочатку викопали нові лунки, з яких дістали старий грунт, замінили його чорноземом і почали висаджувати самі дерева.

Минулого тижня цей процес завершили. Усього на Соборній висадили 79 нових дерев. Як і раніше на головній вулиці міста знову ростимуть липи.

- Причин кілька, - каже директор КП «Вінницязеленбуд» Ігор Любовський. - З одного боку, це невибагливе, піддатливе дерево, яке добре формується, обрізається та кронується, з іншого - це історичний фактор.

Директор «Вінницязеленбуду» переконує, його працівники зробили усе, щоб нові липи радували городян не один рік і не засихали.

- Я не думаю, що вони будуть сохнути, ми висадили їх за спеціально розробленими стандартами, зробили нормальні лунки. Старі були посаджені в обмежених умовах – коріння не мало куди розвиватися, тут воно матиме куди це робити, - каже він. - Висаджені дерева уже, можна сказати, абсолютно сформовані та дорослі, з закритою кореневою  системою… Звісно, потрібен рік, щоб вони прижилися у місті, але я думаю, все буде нормально і уже скоро ми побачимо їх у всій красі.

Багато солі, мало води

У той же час екологи в своїх оцінках більш стримані. На їх думку, молоді дерева, як і їх попередники так чи інакше приречені.

На думку Олени Яворської, навіть якщо врахувати, що комунальники засипали лунки новим грунтом і припустити, що взимку вони ще й повністю відмовляться від посипки сіллю, це допоможе не надовго.

- Свіжого грунту вистачить на два-три роки, далі дерево розростеться, знову пустить коріння в солоне середовище, тому я не дуже вірю в перспективи приживання лип на цій ділянці. Боюсь, вони ризикують навіть не дорости до великої обрізки, хіба що, з часом концентрація солі у грунті зменшиться і сіль «просунеться» далі разом з грунтовими потоками.

Але тут може бути ще одна проблема.

- Висаджені липи, гарно сформовані і, на мій погляд, були спеціально вирощені, видно, що вони не з підліску, бачимо гарний сформований стовбур. Але, попри це усе, вони будуть сохнути. В зв’язку з глобальним потеплінням падає рівень грунтових вод, як на мене, це вирішальний фактор, і ми не можемо цьому завадити. Ви подивіться, скільки ялин «випало». На жаль, дечому ми можемо завадити, а дечому – ні, - каже Галина Кравчук.

Теоретично, виправити ситуацію, за її словами, міг би монтаж автоматичної системи крапельного поливу, причому, щоб разом з водою дерева отримували і інші необхідні поживні речовини. Правда, мова йде про мільйони гривень.  

У «Вінницязеленбуді» визнають – в умовах обмеженого фінансування піднімати подібне питання недоречно.

- Але додатковий полив ми передбачили, правда, робитиме це поливомийна машина, - каже Ігор Любовський. – Автоматична система – це більше перспектива.

P.S. На Хмельницькому шосе досі збереглися 300-літні липи. За легендою, колись вони були висаджені за наказом князя Потьомкіна, на догоду Катерині ІІ, коли та збиралася до Криму.

Сьогодні в інтернет-магазинах саджанці липи, висотою 2,5-3 метри, продають за 35-40 гривень.

Головна вулиця міста у різні роки

1984р

70-ті

1967

1961

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Дарья

    Так старались, садили, скільки сил потратили і все даремно.
  • Украинец

    Только в нашей стране липы в центре города над головами сажают! Липа - клей от нее на очках, волосах, одежде, автомобиле! Ну кто додумался сажать над головами ЛИПУ ????? КТО ??? Ни один чиновник в своем раскошном доме не посадит над головой ЛИПУ, ни один умный человек так не сделает! Но нет - у нас же все для людей! 

    Anonymous reply Украинец

    1000%
  • вінничанин

    а хіба не прийняли заборону висаджувати дерева біля проіздної частини задля безпеки учасників дорожнього руху?

    вінничанин reply вінничанин

    А почему только минусуете "ЗеЛОБУД"?-обоснуйте.Приведите ДСТУ для читателей!
  • Бабулька Ягулька

    Был город-сад, а стали бетонные джунгли.Забор не вернут,куда же они бедные машины будут ставить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up