Нове приміщення «Гармонії» - ремонт за 8 мільйонів гривень. Що там буде?

Нове приміщення «Гармонії» - ремонт за 8 мільйонів гривень. Що там буде?
Повністю адаптований для людей з інвалідністю Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» нарешті відкрився. Його ремонт тривав 4 роки та коштував близько 8 мільйонів гривень.

Хоча муніципальному центру «Гармонія» 9 років, проте починалось все ще раніше у вінницькому геріатричному будинку, де мешкала керівник центру Раїса Панасюк. Першою, хто поділила погляди та мрію Раїси про об’єднання людей з інвалідністю та створення такого центру, була Олена Чорнобривенко.

Авантюра виросла у відкриття закладу  денного перебування дітей та молоді з інвалідністю. Їм виділили групу в дитячому садочку №60 по вулиці Космонавтів. Як розказує Олена Чорнобривенко, радості не було кінця, коли ми отримали своє приміщення. Але час йшов та центр розвивався. Людей стало приходити більше та побільшало й послуг, які надавали в центрі.

- Останнім часом нам вже було дуже тісно, - розповідає член «Гармонії» Володимир Бевз.

Відео дня


 

Але не зважаючи на затісні умови, за офіційною статистикою, щороку центр надавав понад 10 тисяч послуг. Зокрема, члени центру ініціювали збір грошей для допомоги АТО. Наприкінці кожного року “Гармонія” влаштовує передноворічний ярмарок “Руками створена краса”, який проходить в Експоцентрі. Також у вересні 2015 року Гармонійці провели форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформи».

В Парку Дружби народів відкрили перший у Вінниці інклюзивний майданчик

 

На рахунку “Гармонії” - реалізовані проекти, такі як “Журналістика для всіх” та “Активні громадяни”. Люди з обмеженими можливостями приймають участь в міських заходах, таких як “Рухаємо Вінницю”, турнірах  з риболовлі, в спартакіаді  “Спорт для всіх”. Для вінничанок на візках проводили проект “Жіночність без кордонів”.

В центрі постійно проводяться різноманітні тренінги, майстер-класи, курси англійської мови.

За ініціативи “Гармонії” дві вінницькі школи, №6 та №33, облаштовані спеціальним ліфтом. Ліфт також влаштували і в амбулаторії сімейної медицини на Старому Місті.

А служба перевезення людей на візках щодня доставляє своїх клієнтів в лікарні чи інші місця. Команда “Гармонія” зареєструвалась на участь в міських іграх “Бізнес-ліги Що? Де? Коли?”, капітаном команди якої є автор цієї статті. Це лише маленька частина, яка показує роботу “Гармонії”. Але навіть її достатньо, щоб зрозуміти який успіх має центр.

Чотири року тому, в  2012, міська влада приймає рішення виділити центру «Гармонія» нове більше приміщення. Це був будинок по вулиці Винниченка,5, який має загальну площу 800 квадратних метрів. Наступного року розпочався ремонт приміщення, який обійшовся у 8 мільйонів гривень. Гроші виділила держава. Будівельники з фірми «Сімбуд» виконали реконструкцію будинку, який виглядав ось так:

Вчора, 19 березня, новий центр європейського зразка «Гармонія» офіційно та урочисто відкрився. Свято зібрало багато друзів, серед яких представники міської та обласної влади, депутати, бізнесмени та клієнти центру. Мав також приїхати і голова Верховної Ради Володимир Гройсман, але напередодні попередив, що не зможе. Натомість прислав телеграму.

- Ми узгоджували проект, міняли його кожні півроку, адже хотіли  застосовували нові технології. Я переконана, що мрії здійснюються. Колись давно цей центр був великою мрією, і казали, що його створити –  неможливо. Але завдяки об’єднанню зусиль влади, громади та бізнесу ми змогли зробити неймовірне. Дякую всім  за терпіння, - каже керівник «Гармонії» Раїса Панасюк, яка контролювала весь процес реконструкції та перевіряла кожну деталь.

Новий Центр зможе обслуговувати 40 людей на добу. Клієнтами є діти та молодь з інвалідністю. Центр має два поверхи, які з’єднані між собою спеціальним ліфтом та пандусом. Також буде постійно працювати магазин, де  продаватимуть вироби ручної роботи клієнтів “Гармонії”.

- Я дуже вражена пандусом. Він неймовірно зручний. По ньому їдеш та не переживаєш, що можеш вилетіти з візка або перевернутись, - ділиться своїми враженнями клієнт центру Людмила Капеліста.

На першому поверсі розмістили кафе з  з адаптованими кухонними меблями. Тут будуть проводити кулінарні майстер-класи та допомагати людям на візках навчитися вести домашнє господарство. Далі є декілька кімнат з комп’ютерами та диванами, де будуть навчати та консультувати людей. Не забули про дитячу кімнату, яку облаштували іграшками та прикрасили стіни малюнками.

В підвальному поверху облаштували три кімнати зі спеціалізованими тренажерами, кімнату для заняття танцями, майстерню по ремонту візків та кімнату для прання.

- В кімнаті для прання є пральні машинки-автомат. Звісно там можна попрати речі після тренування. Ми ще там навчатимемо  людей з інвалідністю самообслуговуватись.​

Previous Next

Що буде в оновленій “Гармонії”. Все безкоштовно:

  • массаж та заняття на тренажерах;
  • курси фотосправи, англійської мови, гри на гітарі та синтезаторі;
  • уроки декупажу, вишивки та бісероплетіння, в’язання тощо;
  • група психологічної взаємопідтримки;
  • постійно організовуються тренінги, зустрічі, екскурсії.

В центрі вже діять програми:

  1. Кар’єра (працевлаштування та навчання молоді на візках, допомагають обрати навчальний заклад, підібрати місце роботи)
  2. Табір-семінар "Школа самостійного життя" (Протягом 7 днів дівчата та юнаки живуть без батьків, вчаться по максимуму самостійно себе обслуговувати: пересідати, застилати ліжко, допомагати іншим та самим просити про допомогу. В програмі табору-семінару навчання, лекції, ігри, тренінги + культурно-довзіллєва програма)
  3. Індивідуальний підбір візка (Візки та інші допоміжні засоби для пересування, люди, котрі їх потребують отримують в ГО «Гармонія» безкоштовно.  Ще діє майстерня інвалідних візків та пункт обміну реабілітаційним обладнанням)
  4. Крок на зустріч (усунення психологічного бар’єру між людьми з інвалідністю та здоровими, проводяться бесіди,відеоперегляди у навчальних закладах)
  5. Наметовий табір ( ще один спосіб адаптації людей на візках та зміни сприйняття та прийняття молодих поколінь людей з обмеженнями)
  6. Руками створена краса ( виставки-ярмарки робіт майстрів з обмеженими фізичними можливостями)
  7. «Комп'ютер другу» (передають вже «не новий» комп’ютер малозабезпеченним верстам населення)
  8. Служба перевезення людей на візках (Послуги надаються людям з інвалідністю I і II груп із захворюваннями опорно-рухового апарату, які пересуваються на інвалідних візках  або мають затрудненняя в пересуванні)
  9. Служба супроводу (Допомога у пересуванні містом людині з інвалідністю: спуститися з поверху, добратися до пункту призначення й назад. При відсутності доступності в закладах організувати якісне надання послуги клієнту)
  10. Турбота (відвідування та допомога дітям, які проживають в будинках-інтернатах).

Нагадуємо, що центр “Гармонія” знаходиться за адресою вулиця Винниченка, 5. Телефон для довідок - 50-75-04 (по будням з 9 до 18 години).

До речі, в минулому році Громадську організацію «Гармонія» визнали кращою ГО в Україні. А нещодавно британська рада в рамках проекту “Активні громадяни” надала три гранти, про які ми розкажемо нашим читачам вже найближчим часом.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Я дуже рада за них, адже вони на це заслуговують.
  • Підреза Олег

    Мда, прочитав я декілька статей з сайту що запропонував торонтуй.

    У мене реально ком в горлі стояв. Я не розумію як російська замля взагалі тримає на собі наких людоненавистників! Іхня ненависть неможливо описати, гидко на душі. Я особисто не зможу до такого стану опуститися. я шоці просто.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up