Повісток справді не роздавали. Як у Вінниці пройшов ярмарок військових вакансій від ТЦК

Повісток справді не роздавали. Як у Вінниці пройшов ярмарок військових вакансій від ТЦК
  • Представники 15-ти авторитетних підрозділів по всім родам військ, десятьох військових навчальних закладів, купа інформації, амуніції, апаратури для симуляції — все це було на ярмарку військових вакансій, який вперше пройшов у Вінниці.
  • І так, повісток в цей день не роздавали. 

Жовтогарячі кульки і білі паперові пакети з написами «Обирай сам» в руках зграйки юних вінничан одразу кидалися в очі. Центр міста, неділя 25 лютого, ми йдемо на ярмарок військових вакансій, вони повертаються з нього, сміються, про щось розмовляють, активно жестикулюють руками, розмахують кульками.

«Це ж означає, що вінничанам цікаво?» — перша думка, за десять хвилин до Монблана, саме там зібрались представники військових частин та навчальних закладів, щоб показати себе і запропонувати службу.

Звучало оптимістично, тому що за кілька днів до цього пробували спілкуватися зі знайомими, близькими і не дуже, запрошували відвідати захід. Адже таке вперше, щось нове, з різноманітними демонстраціями, симуляціями…

Відео дня

Але друзі чітко розділилися на два табори. Одні вважали, що то якийсь прикол, ну бо анонсували день без повісток і перевірок. Інші — це авантюра від ТЦК, яка обов’язково має на меті зібрати в одному місті чим більше чоловіків призовного віку, а «за углом» по любому стоїть автобус, щоб на виході всіх запакувати.

Тож, якщо брати до уваги ці сподівання, на ярмарку вакансій прийшли надто довірливі, занадто допитливі і ті кому, мобілізація поки не загрожує. Тим не менше, людей там було, і навіть різного віку.

Навчитися літати

І найбільше люди купчилися біля хлопців у військовій формі, які представляли Харківський Національний університет. Курсанти розповідали про різноманітне обладнання, пристрої, давали приміряти на себе обмундирування, яке перетворювало звичайного на вигляд хлопця в супер героя, так, принаймні, сказав про свого татуся 4-річний малюк. Інший хлопець після симуляції, де він літав fpv-дроном, вирішив, що і справді ним стане. 

— Враження після симуляції дуже дивні, неможливо ні з чим порівняти, дух захоплює, а для цивільного — це надзвичайні емоції, — розповідає 10-класник Ілля, в якого дуже багато родичів зараз воює, тож тема війни йому близька. — Я після закінчення 10-го класу планую піти на другий курс у Військово-морський ліцей міста Одеси, а потім у Військово-морський інститут або у Військову академію, також в Одесі.

Стати оператором БПЛА

Керувати дронами на рівні військових можна навчитися не лише у армії чи військовому виші, тому що кафедра дронів є і на базі Вінницької ІТ Академії, представники якої теж були на ярмарку.

— Курс навчання операторів БПЛА проходить три-чотири тижні, в онлайн і офлайн форматі, військові навчаються безкоштовно, цивільні за певну оплату, яка в тому числі і забезпечує навчання військових, — розповідає представник кафедри дронів ІТ Академії Ігор Баранюк. — Сюди входить теоретична частина, практична частина, а перед іспитом чи перед тим, як піднімати реальний дрон, потрібно певну кількість годин провести в симуляторі, бо якщо одразу сісти літати дроном, то в 99 відсотках він впаде і розіб’ється. Ну, і тут же складення дрона з нуля, пайка, налаштування.

На відкриття прийшло багато

Основна кількість відвідувачів прийшли на відкриття о 12.00 і побачили та поспілкувались про військову справу зі всіма авторитетними підрозділами по всім родам військ.

— На ярмарку вакансій було 15 підрозділів, починаючи з ВМС і річкової флотилії, закінчуюючи Силами Спеціальний Операцій, — розповідає інструктор Військового рекрутингу Юрій Зелений. — І десантники були, і морпіхи, і наша 59-та бригада, і наша 120-та бригада ТРО, «Вовки Да Вінчі», Третя штурмова, і 44-та механізована бригада. А серед навчальних закладів — Академія сухопутних військ, Військова академія міста Одеси і Військово Морська академія, ВІТІ ім. Героїв Крут…. Тобто всі основні військові заклади освіти були тут теж представленні.

За його словами, те, що подія відбулась і наче викликала у вінничан зацікавленість, не означає, що завтра під відділенням рекрутингу будуть стояти черги і всі бігом підуть на контракт. Тому що це тривалий процес, люди налякані, вони бояться повісток, вони бояться війни і якомога швидше хочуть від того втекти.

— Ми оголосили день без повісток, але не всі до кінця довіряли такій інформації. Пересування містом було вільним, і можна було відвідати захід, який на перспективу дає можливості і вибір, — говорить інструктор. — Адже військовий рекрутинг — це і навчання, і служба, і соціальне забезпечення.


Читайте також:

У збитому російському літаку міг бути Боровіков, який навів ракети на Будинок офіцерів

Два роки і тисячі жертв змінили світову риторику: вінничанка про акцію підтримки України у Сербії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Юрій Зелений

    Щиро вдячний Всім, хто долучився🙏

    Кращі підрозділи та ВВНЗ для найкращих наших містян💪

    Перемога за нами🇺🇦
  • clipso splitter

    Не правдива інформація. В цей день з 7 ранку і до 15.00 по місту особисто бачив патрулі ТЦК, які зупиняли і перевіряли документи.

    Юрій Зелений reply clipso splitter

    Відверта брехня, а де саме, назвіть вулицю, де це відбувалось? Особисто перевірю дану інформацію, доречі всім військовослужбовцям Вінницького ОМТЦК дали відпочити, вони теж живі люди, причому ветерани після поранень, майте до них повагу.
  • Галина Шарапова

    Хороший захід.Було б добре,якби так щодня було!

    Галина Шарапова reply Галина Шарапова

    Mykhailo Riukhov ,Боооже,яке кончене!Краще б ти в батька на штанях засох

    Mykhailo Riukhov reply Галина Шарапова

    Галина Шарапова йди нахуй, шмара. Готуйся робити мінет касапні

    Галина Шарапова reply Галина Шарапова

    Mykhailo Riukhov ти.Більше немає бажання спілкуватися з бидлом

    Mykhailo Riukhov reply Галина Шарапова

    Галина Шарапова таки свонопсяка

    Галина Шарапова reply Галина Шарапова

    Mykhailo Riukhov з чого хочу,з того і радію,тебе не спитала .Я проти геноциду.Свою жінку будеш обзивати руською самкою, хам.

    Mykhailo Riukhov reply Галина Шарапова

    Галина Шарапова нормальна жінка не буде радіти що в місті не працює ТЦК. Хіба руська самка

    Галина Шарапова reply Галина Шарапова

    Mykhailo Riukhov сам ти кобель.Лікуй голову.Нормальна людина такого не напише.

    Mykhailo Riukhov reply Галина Шарапова

    Галина Шарапова у вашого кобеля вже пролежні? Боїтесь вигуляти?
  • Наталия Еремеева

    Студенти прийшли, та й годі.

    Юрій Зелений reply Наталия Еремеева

    І студенти прийшли, ми ж їм не забороняли, їм теж цікаво, де вони можуть бути корисними, як спеціалісти, що тут поганого

keyboard_arrow_up