Нетиповий для нашої місцевості хижак оселився в лісах Вінниччини

Нетиповий для нашої місцевості хижак оселився в лісах Вінниччини
  • Шакал уже на Вінниччині: у гості чи на «ПМЖ»?
  • Глобальне потепління, малосніжна зима дозволяють південному чужакові освоювати нові території.

Про появу нетипового для нашої місцевості хижака повідомляють на Фейсбук-сторінці Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства.

Ховається шакал біля водойм та очеретів, здаля схожий на собаку або лисицю, відзначається неабиякою кмітливістю. Непритаманний центру України вид з родини псових вперше зафіксували на Вінниччині кілька років тому. І відтоді звір з’являвся у різних частинах області.

Відео дня

У 2018 році добутий у мисливських угіддях Вінниччини незвичний «вовк» виявився шакалом. Це стало справжньою сенсацією і мало не фантастикою, адже це був перший випадок появи шакала у лісах Центральної України на пам’яті сучасних мисливствознавців Вінниччини. І як виявилося, далеко не останній. Адже після того практично щороку (мається на увазі до війни, коли було дозволене полювання) мисливці регулярно натрапляли на цього азійського хижака. І це вже не схоже на випадковість, а швидше на тенденцію. Приміром, за 2020 рік добули аж 10 шакалів.

Тож шакал впевнено розширив свій ареал проживання на Вінниччині.

Вважають, що незвичний для регіону хижак оселився на Вінниччині через зміну клімату, потепління, малосніжну і теплу зиму. Тварина мігрує з півдня України дельтами річок Південний Буг і Дністер, переховується у заростях очеретів, у плавнях, прибережній смузі річок. Шакали не адаптовані до глибокого снігу, у них короткі лапи. Тому й, можливо, мігрують у наші ліси в пошуках поживи.

Цей хижак всеїдний. Споживає фрукти, комах, плазунів, птахів та їхні яйця, гризунів, зайців, малих копитних, а ще не гребує падаллю, нападає на ослаблених крупніших хижаків.

В Україні шакал поширений здебільшого на півдні: Миколаївська, Одеська, Херсонська області.

На перший погляд його можна сплутати з вовком, лисицею чи собакою. Але фахівець одразу упізнає шакала. Ці хижаки невеликі або середні за розміром, хвіст довжиною до 30 см, хутро на спині строкате, чорно-сіре, а голова, вуха, кінцівки — рудого кольору. Він коротколапий, дещо крупніший за лисицю або менший за вовка, у середньому має вагу 12-14 кілограмів.

Фахівці запевняють, що особливо хвилюватись не потрібно, вони не шкідливіші за вовків чи лисиць і для людини не становлять загрози.

Наша природа змінюється. З’являються нові представники фауни на Вінниччині. Когось «заселяють» у вольєри для напіввільного утримання мисливських тварин (ланей, муфлонів), а хтось — сам мігрує у подільські ліси.

 

Читайте також:

Найбільша популяція червонокнижного зубра проживає в лісах Вінниччини

Що ви знаєте про вінницьких тварин? Тест від «20хвилин»

У лісах Вінниччини збільшилася кількість кота лісового. Що відомо про цю рідкісну тварину?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anarhist🇺🇦🇺🇦🇺🇦@anarhist93

    Вони якщо розмножаться , часним секторам і селам не буде спокою не 1 десяток років
  • К

    ВПО з Півдня... ця війна і тваринам жити не дає
  • Микита

    Дуже шкідлива тваринка, в країнах де їх багато - з ними сильна морока
  • Анна

    А у зоозахиснеки ви де ловіть його!

keyboard_arrow_up