Немає зв'язку та інтернету на «Київстар». Як підключити електронну SIM-карту інших операторів

Немає зв'язку та інтернету на «Київстар». Як підключити електронну SIM-карту інших операторів
Черга у Вінниці
  • Внаслідок потужної хакерської атаки на мережу «Київстар», абоненти залишилися без зв'язку та інтернету. Одним з варіантів швидкого розв'язання цієї проблеми є перехід на віртуальні «сімки». На яких телефонах доступна така опція? Скільки вона коштує? І як нею скористатися?

«Спеціалісти компанії частково відновили роботу послуг фіксованого зв`язку. Зараз працюємо над відновленням інших послуг і зробимо все можливе, аби остаточно завершити цю роботу протягом 13 грудня 2023 року. Відновлення сервісів може відбуватись поступово, про що ми повідомлятимемо додатково».

Повідомлення з таким змістом наразі є крайнім опублікованим на офіційній сторінці телекомунікаційної компанії «Київстар». Після хакерської атаки 12 грудня, абоненти цього оператора залишилися без зв'язку та інтернету. У різних містах країни виникли проблеми з функціонуванням систем оповіщення про повітряну тривогу, безконтактною оплатою та сплатою за проїзд в міському транспорті.

Не маючи зв'язку та інтернету, користувачі «Київстар» почали шукати альтернативу. Найпростішим у такому разі було б скористатися національним роумінгом. Така функція дозволяє при зникненні зв'язку одного оператора перемикатися до мережі іншого. Під час торішніх відключень світла нацроумінг приносив чимало користі, однак цього разу він не спрацював. У Мінцифри пояснили це так: 

Відео дня

«Нацроумінг не працює через те, що мережа “Київстару" не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів внаслідок загального технічного збою», — йдеться в коментарі для hromadske.

Пізніше у Держспецзвʼязку повідомили, що послуги нацроумінгу для абонентів «Київстар» тимчасово заблокували на прохання СБУ та щоб не перевантажувати інших операторів.

Іншим, однак більш радикальним рішенням, є перехід до конкурентного мобільного оператора. У різних містах, зокрема у Вінниці, можна відучора бачити чималі черги перед фізичними магазинами Vodafone та lifecell. Вінничани купують картки цих операторів та стають їхніми абонентами. 

Змінити картку, ба навіть відмовитися від неї у фізичному вигляді, можна й онлайн. Для цього в Україні вже чотири роки доступна електронна SIM-карта, або ж еSIM. Така «сімка» вбудована на материнську плату вашого смартфона, відповідно й знаходиться всередині пристрою.

Найбільшими перевагами таких карток вважається безпека, адже їх неможливо викрасти чи загубити; та можливість одночасно використовувати на одному пристрої кількома еSIM з різними номерами. 

Збої в роботі «Київстару» спричинили чималий попит на такі «сімки». У Vodafone та lifecell ще не оприлюднювали цифр, однак своєю статистикою поділився співзасновник monobank Олег Гороховський. 

«Написав про наш eSIM, але дарма. Наш сервіс вже вклали. Тепер усе довго. Величезна черга», — йдеться у пості банкіра. За його словами, за перші години monobank оформив 1000 eSim у своєму застосунку. Через великий попит цей сервіс необанку «ліг». У черзі на оформлення eSim, станом на середину дня 12 грудня, перебувало ще 5000 користувачів. 

Поділилася досвідом й вінничанка Валерія, яка допомагала колезі-абоненту «Київстар» оформлювати електронну SIM-карту іншого оператора. 

— Спочатку я пробувала перевести його на «Лайф». Нічого з того не вийшло, бо сайт цього оператора нормально не провантажувався, — розповідає дівчина. — Зовсім інакше вийшло з «Водафоном». Нова картка у колеги з'явилася буквально після кількох натискань. Ми перейшли на сайт оператора, записали там мій номер, адже його київстарівський не працював через збій. Згодом мені прийшла СМС-ка з кодом підтвердження. Після цього на вказану нами електронку прийшов лист з QR-кодом. Колега просканував цей код і зміг користуватися зв'язком від «Водафону».

Як додати eSIM на пристрій?

Перш за все переконайтеся, що пристрій підключений до Wi-Fi або іншої інтернет-мережі.

Якщо у вас IOS

1. Зайдіть у меню «Параметри».
2. Натисніть «Стільникові дані».
3. Натисніть «Додати стільниковий план».
4. Відскануйте QR-код і дотримуйтесь вказівок на екрані.

Якщо у вас Android

1. Зайдіть у меню «Налаштування».
2. Оберіть пункт «Підключення».
3. Далі зайдіть у «Диспетчер SIM-картки».
4. Натисніть «Додавання моб. тарифного плану».
5. Оберіть «Додавання за допомогою QR-коду».
6. Відскануйте QR-код і дотримуйтесь вказівок на екрані.

На жаль, не всі телефони підтримують новітні SIM-карти. Аби дізнатися напевне, чи ваш смартфон підтримує цю технологію, потрібно звернутися до call-центру оператора або прийти у фізичний магазин.

Станом на початок жовтня 2023 року перелік пристроїв, що підтримують eSIM виглядав так:

Apple:

iPhone 11/12/13/14/15/XR/XS
iPhone 11 Pro/12 Pro/13 Pro/14 Pro/15 Pro
iPhone 11 Pro Max/12 Pro Max/13 Pro Max/14 Pro Max/15 Pro Max
iPhone 14/15 Plus
iPhone XS Max
iPhone 12 mini/13 mini
iPhone SE 2/SE 3 (2022)
iPad mini – 5, 6 generation
iPad – 7, 8, 9 generation
iPad Air – 3, 4, 5 generation
iPad Pro 11” – 1, 2, 3 generation
iPad Pro 12.9” – 3, 4, 5 generation

Google:

Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL
Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, 5а
Pixel 5
Pixel 6, Pixel 6 Pro
Pixel 7, Pixel 7 Pro

Google Pixel 7a
Google Pixel 6a

Samsung:

Galaxy S23, Galaxy S23 Plus, Galaxy S23 Ultra
Galaxy S22, Galaxy S22 Plus, Galaxy S22 Ultra
Galaxy S21, Galaxy S21 Plus, Galaxy S21 Ultra
Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra
Galaxy Note 20/Note 20 Ultra
Galaxy Fold, Galaxy Z Fold 2, Galaxy Z Flip
Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3
Galaxy Fold4, Galaxy Flip4

Motorola:

Razr
Razr 5G

Huawei:

P40, P40 Pro
Mate 40, Mate 40 Pro
Mate Xs

Інші:

Microsoft Surface Duo
Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 13T
Xiaomi 13T Pro
Xiaomi 13 Lite
Xiaomi 13
Xiaomi 13 Pro (глобальні версії)
Nokia G60

Вартість eSIM в оператора lifecell 150 гривень. У Vodafone — 100 гривень.


Читайте також:

Керівництво «Київстару» повідомило про компенсації за збій, і цим скористалися аферисти

Яким буде бюджет Вінниці у 2024 році? Рахуємо у «Мавіках»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (60)
  • Ирина Ирина

    Ні
  • Анжела Грекова

    Ні, зв'язку немає!!!
  • Инна Ратушная

    немає
  • Alexandr

    Абсолютно безсмисленна з практичної точки зору стаття!!!
    Е-свм підтримують круті сучасні смартфони, люди які можуть дозволити собі купити такий смартфон з цінником від $500 - в курсі що таке є-сім, як їх створювати і користуватись ними. Більшість народу хто не в курсі, що це таке е-сім і як ним користуватись - на їх телефонах на апаратному рівні відсутня можливість створювати е-сім

    Group reply Alexandr

    Стаття абсолютно із сенсом. У ній ви можете переглянути перелік телефонів, які підтримують е-сім. Коли найпоширеніша мережа «лягла», ми повідомляємо про різні варіанти, щоб не залишитися без зв'язку.

keyboard_arrow_up