Нема вже «старої» ціни. Цукор за тиждень подорожчав на п’ять гривень. Який прогноз?

Нема вже «старої» ціни. Цукор за тиждень подорожчав на п’ять гривень. Який прогноз?
Цукру буде менше, ніж торік, тому він ще більше подорожчає. Такий прогноз експерта
  • Цукру в області заводи вироблять набагато менше, ніж торік.
  • Буряки зібрали на половині посіяних плош, з них зварили 90 тисяч тонн солодких кристалів. Торік мали 331 тисячу тонн.
  • За один тиждень на ринку «Урожай» кілограм цукру подорожчав з 15 до 20 гривень.
  • Цукор і надалі дорожчатиме. Чому?

Чотири останніх роки ціна на цукор залишалася стабільною. Економіст Леонід Козодой звертає увагу на цифру 2016 року. Тоді, у листопаді місяці, цукор коштував 15 гривень за кілограм. Така само ціна була у нас донедавна. Тільки у жовтні солодкі кристали почали дорожчати.

На ринку «Урожай» продавці два рази за тиждень переписували цінники. Нині кілограм цукру коштує 20 гривень.

За ніч все продали?

Запитали в одного з продавців, чому з’явилася нова ціна.

Відео дня

— Бо це вже свіжий цукор? а він буде дорожчий, — відповідає жінка.

— Але ж учора у вас був ще «старий» цукор? То де поділася на нього «стара» ціна.

— Нема вже старого цукру, — каже продавець.

— Хіба за ніч весь продали? — продовжуємо допитуватися.

Розмова закінчується сердитою фразою жінки у торговому наметі: «Не в того питаєте! У мене є хазяїн». Однак надати контакти хазяїна продавець відмовляється.

Чотири роки не було подорожчання

Впродовж чотирьох років в окремі періоди ціна знижувалася навіть до 10 гривень, а у великих торговельних мережах можна було купити ще дешевше. Як стверджує Леонід Козодой, всі ці роки гарно родили буряки. Було з чого варити цукор. Його мали достатньо на ринку, тому й ціна не підвищувалася.

У 2019 урожай буряків в області видався найгіршим за останні роки. Не краща ситуація і нинішньої осені. До того ж заводи почали працювати пізніше. Неможливо було копати корені! Ґрунт нагадував асфальт. А тепер дощі стали на заваді.

Уже очевидно: цукру зварять менше, ніж торік.

Раніше у період роботи цукрозаводів цукор не дорожчав, нині — все навпаки.

Дехто з експертів прогнозує, що цінники на цукор будуть переписувати у бік збільшення надалі. Найбільше подорожчання слід очікувати наприкінці весни на початку літа наступного року. У такий період його найбільше купують для приготування варення інших продуктів тривалого зберігання. Хоча загалом споживання солодких кристалів у нас скоротилося.

Менше стало солодкоїжок

У 2000 році споживання цукру на одну людину становило 36.8 кілограма. Торік цифра зменшилася до 28,5 кг. Така інформація є на сайті асоціації «Укрцукор».

— Молоде покоління менше споживає цукру, — розповідає дієтолог Марія Кифорук. — Ви звернули увагу, як у кав’ярнях продавці постійно задають питання: «Вам з цукром, чи без?» Багато хто замовляє якраз без цукру. Є такі, що й чай не солодять.

За словами співрозмовниці, є категорія людей, яка замінила цукор іншим солодким продуктом — медом. Він набагато корисніший.

— Що не кажіть, а нині все-таки більше людей дбає про правильне харчування, — продовжує дієтолог. — Тому не можна говорити, що споживання цукру скоротилося, бо підвищилася ціна. Тенденція до скорочення триває протягом 20-ти років. На мою думку, йдеться про підвищення культури здорового харчування, а не про те, скільки коштує цукор.

Згадка про славу «цукрового Донбасу»

У минулі часи за нашою областю закріпилася була назва «цукровий Донбас». І неспроста.

У радянські часи, навіть до кінця 80-х років, в області працювало 40 цукрозаводів. А в останні роки буряки переробляють на шести заводах.

Рекордний показник з виробництва цукру припадає на 1990 рік. Тоді в області виробили 840 тисяч тонн цукру. Для порівняння: торік — 331 тисяча тонн.

У тому ж 1990 році в області посіяли 210 тисяч гектарів буряків. Це рівно стільки, як у нинішньому році загалом в Україні.

Виробництво цукру на Вінниччині впродовж останніх чотирьох років:

  • 2016-й — 430 тисяч тонн,
  • 2017 — 445 тисяч тонн,
  • 2018 — 424 тисяч тонн,
  • 2019 — 331 тисяча тонн.
     

Ось дані за далекі минулі роки:

  • 1913 рік — 311,7 тисячі тонн,
  • 1914 — 385 тисяч тонн,
  • 1940 — 78,5 тисяч тонн,
  • 1956 — 491,7 тисяч тонн,
  • 1966-1970 — 904 тисячі тонн,
  • 1971-1975 — 832 тисячі тонн.

Скільки було цукрозаводів в області: 1913 рік — на Поділлі працювало 58 цукрозаводів, 16 з них знищено під час громадянської війни, у 1940-му цукор варили на 42 заводах, під час війни з гітлерівцями зруйновано й не відбудовано чотири цукроварні.

У 1955 році буряки переробляли на 38 заводах. У 2005 залишилося 32 заводи

У 2007 виробничий сезон почали 20 заводів, решта не працювали. Впродовж останніх років цукор варять на шести заводах. Більшість інших порізали, деякі стоять без роботи.

Тим часом область, як і раніше, має найбільші в державі бурякові площі. І цукру більше від нас не виробляють в жодному іншому регіоні України. 


Читайте також:

Хліб буде виправдано дорожчати, а у високій ціні на цукор підозрюють результат змови

«Карантин вихідного дня». Що про нові обмеження кажуть вінничани?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up