Нема вже «старої» ціни. Цукор за тиждень подорожчав на п’ять гривень. Який прогноз?

- Цукру в області заводи вироблять набагато менше, ніж торік.
- Буряки зібрали на половині посіяних плош, з них зварили 90 тисяч тонн солодких кристалів. Торік мали 331 тисячу тонн.
- За один тиждень на ринку «Урожай» кілограм цукру подорожчав з 15 до 20 гривень.
- Цукор і надалі дорожчатиме. Чому?
Чотири останніх роки ціна на цукор залишалася стабільною. Економіст Леонід Козодой звертає увагу на цифру 2016 року. Тоді, у листопаді місяці, цукор коштував 15 гривень за кілограм. Така само ціна була у нас донедавна. Тільки у жовтні солодкі кристали почали дорожчати.
На ринку «Урожай» продавці два рази за тиждень переписували цінники. Нині кілограм цукру коштує 20 гривень.
За ніч все продали?
Запитали в одного з продавців, чому з’явилася нова ціна.
— Бо це вже свіжий цукор? а він буде дорожчий, — відповідає жінка.
— Але ж учора у вас був ще «старий» цукор? То де поділася на нього «стара» ціна.
— Нема вже старого цукру, — каже продавець.
— Хіба за ніч весь продали? — продовжуємо допитуватися.
Розмова закінчується сердитою фразою жінки у торговому наметі: «Не в того питаєте! У мене є хазяїн». Однак надати контакти хазяїна продавець відмовляється.
Чотири роки не було подорожчання
Впродовж чотирьох років в окремі періоди ціна знижувалася навіть до 10 гривень, а у великих торговельних мережах можна було купити ще дешевше. Як стверджує Леонід Козодой, всі ці роки гарно родили буряки. Було з чого варити цукор. Його мали достатньо на ринку, тому й ціна не підвищувалася.
У 2019 урожай буряків в області видався найгіршим за останні роки. Не краща ситуація і нинішньої осені. До того ж заводи почали працювати пізніше. Неможливо було копати корені! Ґрунт нагадував асфальт. А тепер дощі стали на заваді.
Уже очевидно: цукру зварять менше, ніж торік.
Раніше у період роботи цукрозаводів цукор не дорожчав, нині — все навпаки.
Дехто з експертів прогнозує, що цінники на цукор будуть переписувати у бік збільшення надалі. Найбільше подорожчання слід очікувати наприкінці весни на початку літа наступного року. У такий період його найбільше купують для приготування варення інших продуктів тривалого зберігання. Хоча загалом споживання солодких кристалів у нас скоротилося.
Менше стало солодкоїжок
У 2000 році споживання цукру на одну людину становило 36.8 кілограма. Торік цифра зменшилася до 28,5 кг. Така інформація є на сайті асоціації «Укрцукор».
— Молоде покоління менше споживає цукру, — розповідає дієтолог Марія Кифорук. — Ви звернули увагу, як у кав’ярнях продавці постійно задають питання: «Вам з цукром, чи без?» Багато хто замовляє якраз без цукру. Є такі, що й чай не солодять.
За словами співрозмовниці, є категорія людей, яка замінила цукор іншим солодким продуктом — медом. Він набагато корисніший.
— Що не кажіть, а нині все-таки більше людей дбає про правильне харчування, — продовжує дієтолог. — Тому не можна говорити, що споживання цукру скоротилося, бо підвищилася ціна. Тенденція до скорочення триває протягом 20-ти років. На мою думку, йдеться про підвищення культури здорового харчування, а не про те, скільки коштує цукор.
Згадка про славу «цукрового Донбасу»
У минулі часи за нашою областю закріпилася була назва «цукровий Донбас». І неспроста.
У радянські часи, навіть до кінця 80-х років, в області працювало 40 цукрозаводів. А в останні роки буряки переробляють на шести заводах.
Рекордний показник з виробництва цукру припадає на 1990 рік. Тоді в області виробили 840 тисяч тонн цукру. Для порівняння: торік — 331 тисяча тонн.
У тому ж 1990 році в області посіяли 210 тисяч гектарів буряків. Це рівно стільки, як у нинішньому році загалом в Україні.
Виробництво цукру на Вінниччині впродовж останніх чотирьох років:
- 2016-й — 430 тисяч тонн,
- 2017 — 445 тисяч тонн,
- 2018 — 424 тисяч тонн,
- 2019 — 331 тисяча тонн.
Ось дані за далекі минулі роки:
- 1913 рік — 311,7 тисячі тонн,
- 1914 — 385 тисяч тонн,
- 1940 — 78,5 тисяч тонн,
- 1956 — 491,7 тисяч тонн,
- 1966-1970 — 904 тисячі тонн,
- 1971-1975 — 832 тисячі тонн.
Скільки було цукрозаводів в області: 1913 рік — на Поділлі працювало 58 цукрозаводів, 16 з них знищено під час громадянської війни, у 1940-му цукор варили на 42 заводах, під час війни з гітлерівцями зруйновано й не відбудовано чотири цукроварні.
У 1955 році буряки переробляли на 38 заводах. У 2005 залишилося 32 заводи
У 2007 виробничий сезон почали 20 заводів, решта не працювали. Впродовж останніх років цукор варять на шести заводах. Більшість інших порізали, деякі стоять без роботи.
Тим часом область, як і раніше, має найбільші в державі бурякові площі. І цукру більше від нас не виробляють в жодному іншому регіоні України.
Читайте також:
Хліб буде виправдано дорожчати, а у високій ціні на цукор підозрюють результат змови
«Карантин вихідного дня». Що про нові обмеження кажуть вінничани?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.