«Не віддамо!» Ракету «Піонер» хочуть забрати з Вінниці. Американці називали її SS-20

«Не віддамо!» Ракету «Піонер» хочуть забрати з Вінниці. Американці називали її SS-20
  • Сьогодні, 20 серпня, 60 років з часу створення 43-ї ракетної армії. —
  • У 1975 армія нагороджена бойовим орденом Червоного прапора, відтоді стала називатися «43-я Вінницька ракетна Червонопрапорна».
  • Ювілей неіснуючої армії колишні ракетники відзначали скромно.
  • Приблизно 30 колишніх офіцерів зібралися на території Музею Повітряних сил.
  • Колективне фото зробили на фоні контейнера ракети «Піонер» або РСД-10. Саме цей  експонат хочуть відібрати у Вінниці.
  • Хто і чому?  

43-я ракетна армія була створена під грифом «Цілком таємно». З’явилася на базі управління 43-ї Повітряної армії. Сталося це 20 серпня далекого 1960-го.

Підрозділи розмістили на території 16-ти областей України. Для порівняння: у Білорусії ракетні шахти знаходилися у п’яти областях, Російській Федерації  так само у п’яти  у п’яти автономних республіках областях.

У випадку ядерної війни, основний удар прийшовся б саме на Україну. Били б по ядерних «точках», яких, повторюю, у нас було більше, ніж у Росії і Білорусії разом взятих.

Відео дня

У 1987 році на бойовому чергуванні знаходилося 650 ракет, з них дві третини були призначені для знищення об’єктів у Європі і на Близькому Сході, одна третина  — в Азії та США.

Знищили третій у світі ядерний потенціал і слава Богу

Своє зібрання ракетники провели біля корпусу балістичної ракети РСД-10 «Піонер», американці називали її SS-20. Організував зустріч колишній заступник командувача 43-ю полковник Владислав Філатов.

Ще два колишні заступники командувача — В’ячеслав Бушуєв і Петро Ковбаса не брали участі у зустрічі. Бушуєв навіть відмовився спілкуватися з журналістом навіть по телефону..

Ракетники спілкувалися, дотримуючись дистанції. Тільки на момент фотографування   згуртувалися (крайній праворуч Владислав Філатов). 

 Згадували роки служби. Полковник Іван Самойлов говорив про одну з найбільш тривожних на той час операцій, що її здійснювала 43-я армія. Йдеться про операцію під кодовою назвою «Анадир».

У 1962 році Радянський Союз доставив на Кубу ядерну зброю. Вона мала бути спрямована на США. Світ знаходився на грані війни. На щастя, протистояння вдалося залагодити мирними шляхом.

Полковник Василь Щігарєв згадував про роки служби на Байконурі.

Запитую у Філатова, наскільки обґрунтованими є твердження про те, що наявність в Україні ядерної зброї змінила б нинішню ситуацію на Донбасі.

— Не військові приймали рішення про знищення ракет, — говорить полковник. —  Ми тільки виконували його. На час розпаду Союзу Україна дійсно мала третій у світі ядерний потенціал. Я вам скажу так: «Слава Богу, що ми його позбулися». Звичайно, морально було важко знищувати таку зброю. Робили це ракетники ціною власного здоров’я. Питання міждержавних відносин вирішуються не з допомогою зброї, а грамотної політики.

Останні з могікан 43-ї вінницької ракетної: в центрі командувач генерал Володимир Михтюк і його заступники Фото з архіву Владислава Філатова, 2002 рік.

 Віддайте нам «Піонер»

На згадку про нинішню зустріч ракетники зробили колективне фото. У них за спиною видно колишню ракету «Піонер». Точніше, це тільки корпус самої ракети.

—Цей експонат доставили до Вінниці з міста Сарни Рівненської області, — говорить Владислав Філатов. — Там знаходиться одна з баз ліквідації  ракет. Щоб зберегти корпус для музею, питання вирішували через Генштаб, узгоджували з американцями. Ракета знаходиться на шасі автомобіля МАЗ. Дійшла до нас своїм ходом.

Ракета «Піонер» належить до ракет середньої дальності. Такий експонат, як у Вінниці, єдиний в Україні. Навіть у музеї армії, створеному у місті Первомайськ Миколаївської області, нема того експонату. Але хочуть мати.

Як розповів В’ячеслав Філатов, керівництво музею у Первомайську уже порушило питання перед Міноборони, щоб посприяли у передачі експонату з Вінниці для їхнього музею.

—Зі мною теж розмовляли, — продовжує Філатов. — Моя думка однозначна: Вінниці теж потрібен такий експонат. Він єдиний, ділити його не можна. Тим більше, що Вінниця має безпосередню причетність до армії, тут був штаб, у найменуванні значиться слово «Вінницька».

Філатов цікавився думкою офіцерів-ракетників. Ті, з ким він розмовляв, ніхто не підтримав намір Первомайська забрати експонат  з Вінниці.

РСД-10 (ракета середньої дальності) мала дальність польоту від 600 до 5000 кілометрів. Це покривало всю Європу, а також Північ Африки, Близький Схід. У бойовому стані мала три боєголовки, кожна потужністю 150 кілотонн. Точність попадання при індивідуальному наведенні становила у радіусі 450 метрів. Вага ракети 37100 кілограмів, довжина 16,5 метра. Остання з таких ракет була знищена 12 травня 1991 року.

Як прощалися з бойовим прапором

Своє існування 43-я ракетна припинила у 2002 році. Владислав Філатов розповів про один з хвилюючих моментів, що передував здачі документів. Йдеться про ритуал прощання з головним символом — прапором армії.

Він відбувався 16 липня 2002 року.

—На той час штаб армії знаходився у приміщенні біля педагогічного університету, — уточнює співрозмовник. — Ми помінялися приміщенням з Повітряними силами. Спочатку було урочисте шикування у дворі. Разом з діючими на той час офіцерами управління у стрій стали ветерани, яких запросили на подію.

За словами полковника, після того піднялися на другий поверх і там продовжили ритуал.

По черзі ставали на коліно і торкалися губами полотнища. Першим зробив це командувач генерал Володимир Михтюк. На жаль, нині його вже нема  серед живих.

Після завершення ритуалу прощання офіцерів управління знамено винесли у двір. Там з прапором прощалися ветерани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Николай Николаевич

    По менше вякали бы, да искали виновных, в просере своей Украины!  Скоро у Вас, будет  новый президент, который уже подрастает!  И вас (нациков),   помощников  прихода к власти, первых поставит в стойло, что бы не мешали рулить!
  • Александр Хрипун

    Як малі діти! В Первомайську музей РВСП. Там їй і місце, будуть обслуговувати, а то неначе іграшку забирають, ще хай заплачуть.
  • Наталья Горошко

    А почему ее до сих пор не декомунизировали? Это ж клята совецка ракета?!!! Повесьте на нее портретик бандеры.

    Алексей Егоров reply Наталья Горошко

    Тебе не спитали. Будеш вякати і тебе повішають на портретик Бандери

    Юрій reply Алексей Егоров

    Коліна не погни.

    Анатолий Ильченко reply Алексей Егоров

    Алексей.Берегите себя.Нельзя так грубить женщине.

    Игорь Карпенко reply Алексей Егоров

    Не гавкай.

    Виктор reply Алексей Егоров

    Таких нациков как ты и нужно вешать, можно рядом с бандерой.

    Александр Гудзь reply Виктор

    таких как ты надо в хуйлостан депортировать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up