Не словом, а жестом: вінницька молодь навчає допомагати нечуючим під час війни

Не словом, а жестом: вінницька молодь навчає допомагати нечуючим під час війни
  • Команда «Українізація deaf» зосередила свою увагу на темах, критично важливих в екстрених ситуаціях.
  • На курсі учасники навчаються, як повідомити нечуючій людині про пожежу, обстріл, повітряну тривогу, надати першу медичну допомогу.

Початок війни 24-го лютого 2022 року змінив назавжди життя Іванни, 23-річної дівчини з порушеннями слуху. Вона прокинулась вранці в гуртожитку в Києві, щоб йти на заняття, а натомість прочитала новини про початок повномасштабного вторгнення та обстріли міста. Дівчина змушена була повернутися до рідної Вінниці.

— Після повернення до університету я відчувала себе ізольованою, адже ніхто з одногрупників не володів жестовою мовою, — розповідає Іванна. — В укриттях під час повітряних тривог я не могла отримувати інформацію через відсутність інтернету. Це змусило мене задуматися, як допомогти людям з порушеннями слуху в таких ситуаціях.

Відео дня

Щоб вирішити цю проблему, Іванна разом з друзями створила команду «Українізація deaf» та запустила безкоштовний курс з української жестової мови. Проект отримав підтримку від молодіжної програми UPSHIFT Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). До співпраці були запрошені професійні викладачі та перекладачі жестової мови.

— На першому занятті ми вивчали, як повідомити про ракетну небезпеку, дрони чи роботу ППО, — розповідає 24-річний Данило, учасник команди. — На другому — зосередились на медичній тематиці, вивчали слова та речення, наприклад, «У вас кровотеча?», «Де вам болить?».

Команда «Українізація deaf» публікує інтерв'ю з нечуючими людьми, розповідає про їхнє життя, співає популярні пісні жестовою мовою. Їхнє відео про повітряну тривогу зібрало понад 200 тисяч переглядів.

— Наша головна мета — навчити людей комунікувати з нечуючими в екстрених ситуаціях, — говорить Іванна. — Знання базових жестів може врятувати життя.

На курс команди зареєструвалось понад тисяча українців. Задля забезпечення якісного навчання відібрали лише 160 учасників, які працюють в кризових сферах: медики, волонтери, психологи, поліцейські. Проте, апшифтери переконані, що базові знання жестової мови мають бути корисними для всіх.

Більше дізнатися про проєкт команди можна за посиланням. 

 

Читайте також:

Вінницьких ветеранів та ветеранок запрошують до участі в конкурсі бізнес-грантів

У квітні у Вінницькій області відкриють ще п’ять рекрутингових центрів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up