Не «Київстаром» єдиним. Плату SMS-ками за проїзд запустили ще два оператори

Не «Київстаром» єдиним. Плату SMS-ками за проїзд запустили ще два оператори
  • До системи оплати проїзду через SMS, яку запустили в лютому 2019-го, приєдналися ще два оператори: Vodafone і Lifecell.
  • Щоб отримати квиток на мобільний телефон потрібно надсилати повідомлення на номер 877.
  • Утім, в кожного оператора є свої умови до абонентів, які хочуть платити SMS-ками за проїзд

У лютому в трамваях, автобусах і тролейбусах розклеїли наліпки, що пропонують платити за проїзд не кондуктору чи водію, а з мобільного. Але скористатися цією послугою могли тільки абоненти «Київстару».

Ситуація змінилася цієї осені: до системи SMS-квитків приєдналися ще два оператори мобільного зв’язку — Vodafone і Lifecell. Щоправда, всі оператори надають таку послугу тільки абонентам передплаченого зв’язку. І це не єдина умова, яку висувають оператори для оплати проїзду в громадському транспорті.

Правила та ліміти

З нульовим балансом абонент «Київстару» не може сплатити за проїзд. Мобільний оператор прописав, що «всі податки та збори враховані» в оплату за квиток. Водночас, дрібним шрифтом в умовах вказали, що крім вартості квитка з мобільного рахунку може стягуватися плата за посилання самої SMS-ки, якщо це є у тарифному плані.

Відео дня

У Vodafone, як і у «Київстару», після купівлі квитка має бути не менше трьох гривень на балансі, інакше не надсилають SMS-квиток. Відправка повідомлення на номер 877 безкоштовна. Утім оператор встановив ліміти на SMS-квитки: кількість успішних операцій — 100 штук на день та сума 1000 гривень на добу.

Lifecell наслідує ті ж базові правила, що і попередні два оператори: баланс має бути не менше трьох гривень, плата за посилання SMS на номер 877 не стягується. Оператор також встановив ліміти на кількість SMS-квитків: 14 тисяч гривень протягом одного місяця і 62 тисячі гривень протягом року.

Запитали вінничан про враження від такої системи е-квитка:

— Часто при оплаті замість квитка видає «помилку при обробці запиту», –  поділився враженнями вінничанин Кирило, який користується «Київстаром». – Одного разу їхав з проспекту Космонавтів до Центрального ринку та надсилав SMS-ки на номер «877» всю дорогу, бо отримував «помилки». Так і не зміг розрахуватися.

— Користуюсь тільки через Київстар, коли немає кондуктора в транспорті. Подивилась, що востаннє проблема була 1 березня, не хотіло приймати оплату. У мене комісії немає, знімає лише 4 гривні. Думаю, смс-ки набагато зручніші за QR-коди, не треба стрибати по салону до тієї наліпки, — розказала журналістка Дар’я Гоц.

Попит є, але незначний

Генеральний директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко задоволений тим, що у громадському транспорті є можливість оплати через SMS:

— Пасажирам зручно платити через SMS, QR-коди. Ми бачимо, що на це є попит серед вінничан: якщо казати суто про SMS-квитки, то стабільно маємо по 500-600 оплат на добу, — каже Луценко. — Але у загальному пасажиропотоці, відсоток оплат через ці сервіси доволі незначний: орієнтовно 9000 на день, тоді як загалом маємо близько 380 тисяч поїздок в день.

На запитання, чи обговорюється в мерії можливість впровадження QR-кодів, SMS-квитків у маршрутках, Михайло Луценко відповів, що «вже запізно»:

— Зараз там повним ходом йде облаштування валідаторів електронного квитка, і з наступного року почнуть тестувати систему в маршрутках, — каже гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

Як скористатися SMS-квитками

Для користування оплатою через SMS достатньо навіть кнопкового телефону. У трамваях, тролейбусах і автобусах розклеєні таблиці з кодами для плати за проїзд. Обираємо з переліку необхідний код: SAC — трамваї, SAB — тролейбуси, SAA — автобуси. Додаємо до коду номер маршруту: для прикладу трамвай №4 — це SAC4. І цей код надсилаємо на номер 877. Писати текст можна і маленькими буквами, але це має бути латиниця.

У відповідь отримаєте SMS-квиток. У ньому буде вказано номер і тип громадського транспорту, в якому їдете; строк дії квитка (1 година) та код перевірки. Останній потрібен для перевірки контролерами.

Якщо раптом видалили цю SMS-ку, то відправте повідомлення на номер 877 із текстом D або d для отримання дублікатів всіх діючих квитків. За це додатково платити не треба.

Подивитися коди для оплати проїзду можна за посиланням: depo.vn.ua/sms

Нагадаємо, на Театральній випробовують електронне табло, на якому буде графік транспорту

Опитування

Користуєтесь оплатою проїзду через SMS?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тарас Дисюк

  • Олексій

    Закупили на багато мільйонів оранжевих сундуків, а по факту, розрахуватись через pay-pass у них неможливо, всучили якусь фірму прокладку і змушують всіх щоразу носити з собою їхню говнокарту, яку ще й треба купувати. З такого переляку можна було б зробити продаж квитків на вузлових зупинках як це було 30 років тому і не пиляти гроші з бюджету, теж мені, рехворматори...
  • Гавриил

    Люблю QR-коди ,але що заважае налипити их повно?
  • Ксения Окунева

    Коли у трамваї кондуктор, то оплачувати бажано тільки готівкою та тільки кондуктору. Що там бажано - обов'язково.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 Загиблі мирні, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784 день війни 11:54 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up