«Не буде влада збагачуватись на людях!» Протест проти будівництва ТЦ біля Центрального ринку

«Не буде влада збагачуватись на людях!» Протест проти будівництва ТЦ біля Центрального ринку
  • Біля Центрального ринку почалися роботи з будівництва нового торгового центру.
  • Сьогодні підприємці вийшли на протест проти забудови, яку вважають нелегальною.
  • Журналістка «20 хвилин» дізналася детальніше про це.

Сьогодні, 30 серпня, підприємці з Центрального ринку вийшли на протест проти проведення будівельних робіт біля території ринку. Відомо, що тут планують звести ще один торговий центр. Та як кажуть люди, «будівництво є незаконним».

Що це за будівництво?

Попередньо писали про це будівництво, тому знаємо, що згідно з планом торговий центр буде на чотири поверхи та розташовуватиметься на території стоянки.

Інформація про забудову цієї території з'явилася у вересні 2022 року. Про те, що тут буде будівництво торгового центру, ніхто людей до відома не поставив. Так кажуть торговці ринку. Тоді вони почали самостійно шукати інформацію про забудовника та як була виділена земля. Людей обурювало те, що їх ніхто про це не попередив та не зробив ніяких громадських слухань.

Відео дня

Чому відбувся протест?

На протест вийшли в більшості підприємці з базару, але і звичайні громадяни міста. Вони доєднувались, оскільки вважають, що на сьогодні «це не доречне будівнитво та краще гроші витрачати на допомогу армії».

— В нас досі йдуть суди, зараз вони призупинились через те, що суддя дав самовідвід, і коли буде наступний ми ще не знаємо, — говорить Лілія Грицак, голова ініціативної групи. — А сьогодні ми зібрались, оскільки вчора в усній формі було домовлено, що допоки не завершиться суд, тут нічого робитись не буде. Але сьогодні ми прийшли на роботу, а вони навезли техніку і риють.

Тобто, через те, що забудовник порушив домовленість, люди вирішили вийти і показати свою позицію супротиву. Хоча зізнаються, що їх в цілому обурює ситуація з будівництвом ще одного торгового центру.

Що не так з цим будівництвом?

— Але щоб ви розуміли, це все будівництво якесь абсурдне. Фірма «АВМ АГРОІНВЕСТ», яка займається роботами на об'єкті, на будівельному ринку від сили півтора року. При цьому в них статутний капітал 1 000 гривень. Ви вірите, що таке будівництво довірять такій фірмі?! — риторично запитує Лілія.

Єдине, тут пані Лілія Грицак певне помилася, оскільки на сьогодні на сайті YOU CONTROL цей капітал становить 100 000 гривень.

Але основним питанням для підприємців залишається: Як земля з комунальної власності перейшла до рук дружини Моргунова?

— Про це чудово знають усі. Стоянка і її земля належать їй, а керував цим усім безпосередньо її брат, — говорить Людмила Рудак. — У 2021 році, коли землю купували, ми були орендарями. Тому по закону України, коли землю хочуть продати, то спочатку звертаються до підприємців ринку, а цих звернень не було.

Відсутність звернення пояснюють тим, що був карантин. Як сказала пані Людмила: «Вони це все зробили тихо, щоб не підпустити підприємців».

Крім того, люди стверджують, що робили велику кількість позовів, як від підприємців, так і від дирекції ринку. Та справи ще навіть не були розглянуті, а суди вже йдуть 9 з половиною місяців. 

— Але чомусь у цих представників є усі липові папери на руках, — каже Людмила. — Ми проти цієї забудови, от є, наприклад торговий центр «Жовтень», пише: «Оренда», то викуповуйте там місця, а нас не чіпайте. І зрозумійте, що не підуть підприємці, ми не віддамо свої робочі місця. Також, про яке будівництво може йти мова під час війни, особливо після звернення президента?! Якщо ж в них є лишні кошти, то віддайте їх на ЗСУ.

Влада недостаньо допомагає армії

Людмила Рудак каже, що вони постійно збирають кошти для Збройних сил України, на пікапи для хлопців, або постійно збирають допомогу для військових, які до початку повномасштабного вторгнення працювали з ними.

— А вчора один з представників до мене підійшов спред лицем махав тою липою. В понеділок три машини тітушок тут було і нас окольними путями вивозили. А мені знаєте, що сказав їхній представник? Що він мене в бетон закатає. І це було ще й при представниках поліції та інших підприємців.

Після такого ставлення і відсутності підтримки влади, твердо та впевнено підприємці висловлють свою позицію: «Будівництва тут не буде! Не буде мер збагачуватись на простих пенсіонерах».

Поміж іншим, багато людей, які працюють на ринку, через війну в країні, постійні втрати рідних та близьких людей, економічні проблеми та корупцію на місцях, можуть втратити останнє. Більшість людей, які займаються торгівлею на ринку це пенсіонери, які від сили мають 2 500 гривень на місяць, а будівництво тут торгового центру просто зупинить існування ринку, як єдиного джерела доходу, що дає їм можливіть існувати у наш час. Про можливі пільги чи допомогу підприємцям ніхто не говорить, тому скоріш за все люди можуть зовсім залишитися без доходу.

— Ми залишилися тут, платимо налоги, допомагаємо армії з усіх сил. І все чого ми хочемо, це зупинити цей бардак. Всі тут чудово розуміємо, хто до цього залучений. Це міська влада, які один одного покривають. Ми просимо захисту, але реакцій на наші благання жодних, — говорить Єлена Супронець, мати, в якої двоє синів зараз захищають нашу країну. 

Тому люди одноголосно стверджують, що вони проти цього будівництва і стоятимуть до останнього. 

Що відбувалося на протесті?

Зараз на місці, обгородженому забором, знаходиться будівельна техніка та кілька осіб, які, ймовірно, мають займатися там будівельними роботами. Вони не допускають нікого на територію і не виявляють бажання спілкуватися з людьми. Чотири особи, які перебувають там, не відкривають браму ні правоохоронним органам, ні представникам влади, ні представникам воєнкомату, СБУ і міської ради.

Єдине, Людмилі вдалося поспілкуватися з адвокатом від компанії-забудовника, і вони спокійно домовилися, що підприємці не будуть штурмувати огорожу. Проте, навіть адвоката, як повідомляють люди, на територію не пустили.

Врешті, силою була знята частина забору, яка хоч не пропускала людей до місця будівництва та дала змогу поспілкуватися з представниками компанії забудовника.

Люди, як і представник влади Василь Борецький, вимагали надання документів. На що отримували відповідь, що приїде юрист, який дасть усі документи.

Сам Василь Борецький пояснив, що ситуація досить суперечлива. Він не може стверджувати, що тут є певна заборона на будівництво, чи є якісь порушення через те, що йому не надають документи, а саме погоджений ОДР про те, що їхня техніка має право заїжджати на об'єкт, який обов'язково повинен бути на місці будівництва. 

— На разі все, що я вам можу сказати, що в документах є помилка стосовно дозволу будівництва, вказано, що його надала міська рада, а в дозволі виконання будівельних робіт написано, що видавала Державна інспекція архітектури містобудування, — говорить пан Василь.

Заступник начальника відділу Департаменту архітектурно-будівельного контролю приїхав, щоб розібратися, яка тут відбувається ситуація, адже об'єкт належить до класу наслідків СС3, тобто за даний об'єкт несе відповідальність Державна інспекція України.

Врешті пані Лілії вдалося поспілкуватися з виконробом будівництва, якому поставили умови на виведення техніки й чекати рішення суду. 

Основні вимоги у підприємців на сьогоднішньому протесті були: призупинення будівництва та виведення будівельної техніки до моменту рішення суду.

Про позицію замовника будівництва торгового центру можете прочитати тут.


Читайте також:

Заклади профтехосвіти Вінниці: чому продовжили вступ, яким буде формат навчання і чи є укриття?

«Я — мати бойового офіцера». Як земляки з Шаргорода допомогли прикордонникам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Віталій Добржанський

    "Заступник начальника відділу Департаменту архітектурно-будівельного контролю приїхав, щоб розібратися, яка тут відбувається ситуація, адже об'єкта належить до класу наслідків СС3, тобто за даний об'єкт несе відповідальність Державна інспекція України." 20хв як завжди навіть помилки облом вичитати!
  • AK

    Гройсман навезе тітушок як це було із віджиманням стадіону 18-ї школи і підітреться вашими протестами. Перевірено.
  • Міла Шаталова

    Як ви гадаєте, наш МЕРін  здрисне  на віллу у Хорватії   до закінчення війни  чи опісля???????   Опитування

    Влад Цепеш reply Міла Шаталова

    а в нього там вілла? звідки така інфа?
  • Дмитро Еколог

    Всім містом необхідно виходити на протест.

keyboard_arrow_up