Навіщо робити бустерну вакцину, якщо всі вже перехворіли на COVID?

Навіщо робити бустерну вакцину, якщо всі вже перехворіли на COVID?
  • Дивно спостерігати маски на обличчях і статистику ковіду за кордоном.
  • Бо ми, наче всі вже перехворіли, маємо імунітет і взагалі зовсім іншу актуальність.
  • Але сімейні лікарі кажуть хвороба ніде не ділась.

У знайомої вся сім’я щеплена від COVID двома дозами вакцини, а взимку ще й досить серйозно перехворіли на цю інфекцію. Питання — чи потрібно робити бустерну дозу, адже напевне, що імунітет має бути, зважаючи на обставини? Тай усі навкруги теж наче перехворіли, то може і про колективний імунітет можна говорити?

За словами сімейного лікаря Анни Крутько вважаючи на статистичні дані, дійсно складається враження, що корону ми перемогли, — але це не так. COVID зараз є, багато, і в Україні, і закордоном — але в нас інфекцію ніхто не діагностує, бо не на часі.

— До речі, імунітет після перенесеної хвороби не такий тривалий, як нам здавалося, організм забуває про хворобу вже за два місяці, — говорить лікар. — В мене були пацієнти, які через місяць повторно хворіли короною.

Відео дня

Варто вакцинуватись

— Чому про вакцинацію слід подумати тим, хто її не зробив, і тим, хто зробив не повністю? — говорить лікарка. — Тому що тоді зовсім по іншому працює імунна система. Саме після вакцинації, вона на півроку дає антитіла, тобто імунітет, і це ми вже знаємо.

Як каже Анна Крутько, коли проводили дослідження, виявилось, що після третьої бустерної дози, антитіла зберігаються довше. Навіть існує варіант того, що за допомогою двох вакцин плюс додаткової бустерної — отримаємо імунітет на кілька років, як це сталося з вакциною АКДС.

— Зараз такий варіант розглядається, просто дуже мало по часу пройшло, коли люди хворіють ковідом, це молода інфекція, — розповідає лікарка. — Тому як це буде, ніхто поки не знає, моделі можна зробити на комп’ютері, але як це буде працювати.

Тим не менш, якщо є дві вакцини, і якщо ви працюєте з людьми, і якщо ваш сімейний лікар пропонує зробити бустерну вакцину — робіть не вагаючись. 

Різниця між хворобою і вакцинацією

— Зробити щеплення й переворіти, то дуже велика різниця, — говорить лікар. — Насамперед, після вакцинації немає побічних ефектів, як після хвороби. Тобто немає зниження працездатності, «ватного мозку», нервових розладів. Ковід взагалі дуже на нервову систему впливає. А зважаючи на ситуацію в країні, коли ми не зважаємо на нездужання, бо стрес — цю хворобу можна на ногах перенести й навіть безсимптомно, а потім мати проблеми з нервовою системою.

Зараз до речі, за словами лікарки, корона дуже часто проходить саме безсимптомно.

— Ми як її раніше виявляли, хтось у колективі захворів, решту всіх погнали робити тести, — розповідає Анна Крутько. — А зараз, мало хто звертає увагу на легке нездужання, тому що явно не до того. А ще в нас прибрали маски і всі карантинні обмеження, бо дійсно не до того, але ковід нікуди не дівся. Саме тому уряд продовжив карантин до 31 серпня, хоч і з деякими послабленнями.

Рекомендовані протиепідемічні норми для українців:

  • Масковий режим — рекомендований, але не є обов’язковим.
  • COVID-сертифікат не потрібен для пересування між областями, відвідування ресторанів, закладів тощо.
  • Зараз не будуть відстороняти від роботи працівників, які не щеплені проти коронавірусу.

Трішки статистики

Упродовж минулої доби всіма лабораторіями області досліджено 10 зразків на COVID-19. Зареєстровано 0 лабораторно підтверджених випадків захворювання. Станом на кінець травня, на території області зареєстровано 159589 підозр на коронавірусну інфекцію.
У 153 930 випадках захворювання підтверджено, у тому числі в 11599 дітей. За останню добу не зареєстровано випадки захворювання серед дітей.

Серед медичних працівників усього зареєстровано 5945 (4,2 %) лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби — (із них лікарів — 2027, медичних сестер — 2871, молодших медичних сестер — 999, пом. епідеміолога — 36, дезінфектор -12). За останню добу серед медичних працівників не зареєстровано випадки захворювання.

Зареєстровано 3653 летальних випадків (в т.ч. 4 дитини, та 33 медики). За останню добу не зареєстровано летальних випадків.

Одужали 150099 осіб (в т.ч. 11584 дітей та 5908 мед.прац.). За останню добу одужало — 0 осіб. На даний час хворіє 178 осіб (в т.ч. 11 дітей, медики — 4). Станом на 30 травня в лабораторіях області методом полімеразної ланцюгової реакції досліджено 903455 зразки.


Читайте також: 

«Це шанс на повноцінне життя»: у Вінниці провели другу трансплантацію нирки

Як провести канікули з користю та без нещасних випадків. Поради поліцейських

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Марина Кодацкая

    Задовбав вже цей лохотрон. Більшість людей за 2 роки зрозуміли що це не турбота про здоров'я, а дещо інше
  • Вера Панчук

    Брехня продовжується.
  • Електрик Вінниця

    Епідемія піздіжу
  • Міша Галушка

    Ковід то стара уже тема. Є новий хайп мавпяча віспа

keyboard_arrow_up