Національний банк України продовжив обмін дрібних монет та старих банкнот до кінця війни

Національний банк України продовжив обмін дрібних монет та старих банкнот до кінця війни
  • Національний банк України продовжив термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених в обіг до 2003 року.
  • Завдяки продовженню терміну українці матимуть більше часу для обміну.
  • Особливо це важливо для громадян, які були вимушені залишити свої домівки через війну або перебувають на тимчасово окуповані території.

Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Вони вже тривалий час вилучаються з обігу, їх не приймають під час готівкових розрахунків за товари та послуги. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Згідно з рішенням Національного банку України, монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна буде обмінювати до кінця дії воєнного стану в Україні та ще впродовж трьох місяців (90 днів) після його припинення або скасування.

За даними НБУ, станом на сьогодні в обігу ще залишається майже 7,2 млрд. штук монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок.

Відео дня

Із початку вилучення їх з обігу обміняли майже 220 млн. штук таких монет. Зокрема, упродовж останнього місяця — понад 3 млн. штук.

Банкнот старого зразка, введених в обіг до 2003 року, залишається близько 1,5 % від загальної кількості усіх банкнот в обігу. За 2020-2022 роки обміняли 400 тисяч штук таких банкнот, зокрема 8,4 тисячі штук — упродовж вересня цього року.

Довідка:

Рішення про продовження терміну обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старих зразків до 2003 року містить постанова Правління Національного банку України від 28 вересня 2023 року № 119 “ Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, що набирає чинності з 28 вересня 2023 року.

 

Читайте також:

Плата за доставку газу та військовий облік жінок. Що зміниться для вінничан у жовтні?

За пів року вдруге затримали Юрія Черевку. Він робив «непридатними» до служби за $3500

Виплати ВПО, перенесення свят і зміни в освіті — що зміниться з вересня для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Це тільки у нас можливе декларування до 30 вересня, а потім приймають рішення на не визначений час стосовно обміну купюр, щоб всі бідняки встигли повернутись і обміняти свої заначки.

keyboard_arrow_up