Змінять межі Гнівані та Шаргорода. Ми дізнались, де поділися 56 гектарів

Змінять межі Гнівані та Шаргорода. Ми дізнались, де поділися 56 гектарів
  • Вчора, 19 липня, відбулось засідання постійної комісії з питань інвестицій, стратегічного розвитку та місцевого самоврядування.
  • Депутати погодили проєкт землеустрою щодо зміни меж Гнівані та Шаргороду.
  • Чиновники повідомляють, що межі Гнівані розширять на 460 га. Але в рішенні йдеться, що навпаки вилучать 56 гектарів. 

Зібрання відбулося на платформі ZOOM під головуванням Владислава Скальського за участі заступника голови обласної Ради Дмитра Чаленка.

Члени комісії розглянули два питання:

  1. Про проєкт рішення «Про погодження проєкту землеустрою щодо зміни межі міста Гнівань Гніванської міської територіальної громади Вінницького району Вінницької області».
  2. Про проєкт рішення «Про погодження проєкту землеустрою щодо встановлення межі населеного пункту м. Шаргород Жмеринського району Вінницької області».

Депутати ухвалили рішення погодити зовнішні межі та загальну площу 908,6 гектара міста Шаргорода та 1937,4 гектара міста Гнівані й винести ці питання на розгляд сесії обласної Ради.

Відео дня

— Зміна меж міста дозволить громаді більш ефективно використовувати земельні ресурси та упорядкує надходження земельного податку до місцевого бюджету, — прокоментував ухвалені рішення заступник голови обласної Ради Дмитро Чаленко.

Що відомо по Гнівані

Згідно тексту протоколу, проект землеустрою щодо зміни межі населеного пункту міста Гнівань на території Гніванської міської територіальної громади виконаний Державним підприємством «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

Загальна площа міста буде становити 1937,4 га, із включенням в межі міста земель Гніванської міської територіальної громади Вінницького району Вінницької області загальною площею 15,02 га та виключенням із земель міста 56,9 га.

 

Де ділись 56 га?

Як повідомляють у тексті Рішення Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення межі населеного пункту Гнівань у землі міста включать 15 га та виключають 56 га. Виходить, що десь зникли 56 га. Ми спробували розібратись та з'ясували, де поділись 56 гектар землі.

Як пояснив журналістці «20 хвилин» міський голова Гніванської громади, мова не йде про вилучення з меж громади земельної площі.

— Відповідно до статей 173, 174 Земельного кодексу України, межі міст, сіл, селищ встановлюються та змінюються за проектами землеустрою. Зазначена землевпорядна документація розробляться на замовлення органів місцевого самоврядування, — зазначає мер Гнівані. — Необхідність розробки проекту з встановлення та зміни меж населених пунктів Гніванської ТГ зумовлена розробленням технічної документації з поновлення нормативно-грошової оцінки. Тому Державному підприємству «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» міською радою було замовлено виготовити вищезазначену документацію на місто Гнівань. Варто зазначити, що така документація розробляється не лише нашою ТГ, а й іншими громадами.

За словами Кулешова, основою виготовлення проекту зміни та встановлення меж населеного пункту міста Гнівань є проект формування території і встановлення меж міської ради 1996 року та генеральний план міста Гнівань 1994 року.

— Під час проведення нових проектних робіт в 2019-2020 роках, а саме: вишукувальних робіт (зйомка території міста Гнівань за допомогою новітніх технологій) та формування меж міста, виявлено, що в старих документах було допущено помилку при обрахуванні площі. Тобто, 56 га — це різниця площі, яка виникла після вимірювання з застосуванням новітніх технологій виміру. Конфігурація та межі населеного пункту не змінилися, однак площа з 1992,70 га залишилась фактично в розмірі 1937,40 га, — додає він.

У міській раді також пояснюють, що раніше не було такої точної техніки, яка б могла зробити розрахунки. 

До речі, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий написав в себе на фб, що межі Гнівані розширять на 460 га. Але де він взяв такі цифри, не відомо.

Варто додати, що востаннє межі міста Гнівань змінювали в 1999 році. Тоді затвердили межі міста загальною площею 1992,7 гектара.

Що відомо по Шаргороду

Як повідомляють у тексті Рішення Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення межі населеного пункту м. Шаргород Жмеринського району Вінницької області проект землеустрою щодо встановлення межі населеного пункту м Шаргород Жмеринського району Вінницької області, виконаний Державним підприємством «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою». Відповідно до нього якого загальна площа міста буде становити 908,6000 га. 

— Межі Шаргорода на сьогодні не були встановлені взагалі. Ще у 1996 році відповідний проєкт не був затверджений уповноваженими органами. Нині площу міста пропонується встановити в межах 908 га, — пояснює Вячеслав Соколовий, голова Вінницької обласної ради.

З протоколом та висновками постійної комісії з питань інвестицій, стратегічного розвитку та місцевого самоврядування можна ознайомитися на сайті обласної Ради у розділі «Документи».

 

Читайте також:

Гороскоп на тиждень 19-25 липня: кому зірки пророкують збагачення?

«Пішла купатись та не повернулась». Дізналися про останні хвилини життя 22-річної Ірини

«Бабине літо буде дуже довгим»: народний синоптик дав прогноз на осінь

Вінничанин виклав ланцюг зі сміттям на зупинці громадського транспорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Galina Panasiuk

    А парадні шаргородські  ворота від мами Броні як будуть переносити?)))

keyboard_arrow_up