На Вінниччині скасували назву вулиці на честь льотчиці Надії Савченко

На Вінниччині скасували назву вулиці на честь льотчиці Надії Савченко
  • На хвилі дерусифікації і деколонізації в селі Перекоринці, що у Вінницькій області, місцева влада усунула з назви вулиці ім’я колишньої депутатки Верховної Ради Надії Савченко.

Про це 4 квітня написав у фейсбуці громадський активіст та співзасновник проєктів «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

У коментарях він дав посилання на розпорядження Мурованокуриловецької селищної голови (Могилів-Подільський район Вінницької області) від 22 березня 2024 року. Цим документом у межах територіальної громади «перейменовано назви вулиць та провулків». Так, у Роздолівському старостинському окрузі, в селі Перекоринці, вулиця Надії Савченко перейменована на вулицю Оболонську.

Відео дня

Нагадаємо, Надія Савченко, яка дуже швидко пройшла в Україні шлях від загального захоплення до загальної зневаги, досі має звання Героя України. Навіть незважаючи на інкримінування їй підготовки збройного нападу на Верховну Раду. Але справа в іншому. Присвоювати назву вулиці на честь фізичної особи можна лише після її смерті. Саме так записано в Законі України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». Та у 2015 році у Мурованокуриловецькій селищній громаді одну з вулиць таки перейменували на честь льотчиці. У тому ж році ім’я Надії Савченко отримала одна з площ на Черкащині у місті Ватутіне, яка до цього називалась імені Леніна.

Як відомо, Надія Савченко під час незаконного утримування під вартою у росії у 2014-2015 роках, заочно стала депутатом Верховної Ради України від партії «Батьківщина», а згодом — Героєм України. Пізніше вона виявилась заангажованою у агентурні структури кума російського диктатора путіна Віктора Медведчука, котрий був одним з очільників нині забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа — за життя».

 

Читайте також:

У Вінниці перейменують низку вулиць, провулків та скверів

Площа Гагаріна після дерусифікації стала Калічанською. Звідки ця назва?

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острова Кемпа у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Аркадий Крысько

    Політика, як повія.
    Майже все продажно в цьому світі.
    З часом, все це буде не актуальним, а для багатьох, воно і зараз не актуальне.
  • Маргарита Никольская

    На холєру називали взагалі ...
  • Наталья Кравец

    А вона то хто така і які у неї заслуги
  • Мирослав Прияцелюк

    А де зараз ця хероїня ?

keyboard_arrow_up