На Вінниччині існує ризик зустрітися з вовком: як відрізнити від собаки та що робити при зустрічі

На Вінниччині існує ризик зустрітися з вовком: як відрізнити від собаки та що робити при зустрічі
  • Війна вплинула на чисельність хижаків у лісах Вінниччини.
  • Якщо раніше побачити вовка у лісі вважалося рідкістю, то зараз мешканці області насправді побоюються зустрічі з ним.
  • Вовки були помічені поблизу Жмеринки (на сухоставах), вздовж траси до Носківців, біля Коростівця, Тарасівки, Куриливця, Телиленця та Станіславчика.

За свідченнями жителів, на території Жмеринського району з'явилися вовки. Ці хижаки не мігрують, а оселилися на постійній основі.

Хоча точна кількість тварин не встановлена, відомо, що зграї складаються щонайменше з трьох особин. Збільшення кількості сіроманців стає все більш поширеним явищем майже у всіх областях України. Про це інформують на сайті Шаргородської громади.

Вовк — друга за розміром хижа тварина України. Він мешкає у всіх регіонах. Усі вони страшні, вічно голодні й тільки думають про те, аби когось з’їсти. Людина не є об’єктом полювання навіть для голодного звіра. Вовк намагається оминати її не через те, що боїться, а тому, що вона не цікава йому як потенційна жертва. Винятком може стати дитина вагою до 40 кг. Якщо доросла людина присяде, то це може спровокувати вовка напасти. Звідси один із методів, який змусить його відійти від вас при випадковій зустрічі: розстібнути куртку, максимально розгорнути поли над головою, щоб здаватися більш масивним і вищим.

Відео дня

Загалом випадки нападу вовка на людину є рідкісними. Можливі напади зграєю взимку, коли вовкам бракує їжі й вони наближаються до людських осель, щоб украсти свійську тварину. Спроби людей захистити худобу теж стають причиною конфліктів. Проте більшість нападів здійснюють тварини, які хворі на сказ.

Якщо ви зібралися до лісу, то маєте знати, як відрізнити вовка від собаки.

  • Вуха: У вовків завжди підняті вуха, вони не можуть їх притискати, а морда витягнута і трохи загострена.
  • Сліди: Вовки йдуть довгими кроками, залишаючи на снігу або м'якій землі широкі сліди, що співпадають з шириною їхніх лап. Якщо вони подорожують у групі, всі слідують один за одним по одній стежці. 
  • Щелепи: Щелепи вовка сильніші, ніж у собак, але вужчі.
  • Розмір: В середньому вовки більші за собак і можуть важити від 35 до 55 кг.
  • Морда: Морда вовка нагадує морду хаскі або німецької вівчарки, але череп ширший і міцніший.
  • Витривалість: Вовки дуже витривалі, вони можуть переслідувати свою здобич довгі години, але не здатні до швидкого бігу.
  • Хвіст: У вовка хвіст завжди прямий, він ніколи не закручений і завжди розташований або донизу, або горизонтально до землі.

Загроза від вовка цілком реальна, але якщо бути обережним та дотримуватись правил безпеки, то можна уникнути багатьох неприємних інцидентів.

 

Читайте також:

Лише в лісах Вінниччини проживають зубри, лосі та коти лісові: результати зимового обліку тварин

Слідами червонокнижних зубрів. Єгер Олександр Сіваченко про тварин, яких доглядає сорок років

Найбільша популяція червонокнижного зубра проживає в лісах Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Александр Власов

    Це скоріше ризик для вовка
  • Oksana Obertas

    Вони ж мандрують. І можуть заходити в села.

keyboard_arrow_up