На Новий Рік заборонено запускати салюти, феєрверки та петарди: яке покарання загрожує

На Новий Рік заборонено запускати салюти, феєрверки та петарди: яке покарання загрожує
  • На Вінниччині діє заборона на використання піротехніки
  • Нагадуємо, що запускати салюти, феєрверки та використовувати петарди під час дії воєнного стану – заборонено
  • Правопорушників, які ігноруватимуть обмеження будуть притягуватися, як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. 

Запускати салюти, феєрверки та використовувати петарди під час дії воєнного стану заборонено. Порушників, які ігноруватимуть обмеження будуть притягуватися як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. Поліція області контролює дотримання обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки. Також поліцейські разом з іншими профільними службами перевірятимуть дотримання законодавства щодо реалізації піротехніки на ринках та у роздрібно-торговельних мережах.

— Усі факти порушення визначених обмежень та заборон, будуть фіксуватись поліцією, а правопорушники будуть притягуватись до відповідальності, — зазначають у відділі комунікацій поліції Вінницької області. — Закликаємо жителів Вінниччини з відповідальністю ставитись до використання піротехнічних виробів та не порушувати законодавство.

Повідомлять про факти ігнорування цих заборон вінничани можуть за номером «102».

Відео дня

Відповідальність за порушення

За порушення законодавства у цій сфері та недотримання визначених обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки, передбачена відповідальність, зокрема:

  • стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності). Штраф від 17 до 34 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.
  • стаття 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Штраф від 85 до 255 гривень для громадян, від 255 до 510 гривень на посадових осіб та громадян.
  • стаття 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Штраф від 272 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.
  • стаття 296 КК України (Хуліганство). Накладення штрафу від 17 до 34 тисяч або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Небезпечно: як феєрверки вбивають та шкодять здоров'ю

Передусім важливо розуміти, що використання феєрверків, салютів та петард може нашкодити людині, яка безпосередньо їх запускає. При необережному використанні або при дефекті засобу люди, які хочуть зробити собі свято, часто отримують опіки, а в деяких випадках навіть позбавляться кінцівок або зору.

Але найчастіше від звуків салютів, феєрверків та петард страждають люди, які перебували у зоні бойових дій, зокрема учасники та свідки війни. Сьогодні війна зачепила ледь не кожного українця і наразі простіше підрахувати кількість тих людей, які не чули вибухів у себе за вікном.

Нині багато військових та українців страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР) й звуки, схожі на вибухи, буквально змушують їх переживати свою травму наново. В такі моменти мозок вмикає реакцію "бий або біжи" й людина може заподіяти шкоди собі чи оточенню.

Також феєрверки шкодять дітям та дорослим з розладами аутичного спектра, оскільки в них високо розвинена чутливість до звукових та світлових подразників. У такі моменти в людини може статися психотичний випадок.

При цьому "жартівникам" важливо усвідомити, що зараз, коли Росія щодня обстрілює наші міста, звуки піротехніки лякають не лише людей з ПТСР чи з аутизмом, а чи не усіх мешканців України.

Також феєрверки буквально вбивають вуличних тварин та домашніх улюбленців. Зокрема кожної новорічної ночі на місцях, де запускали феєрверки та салюти, знаходять мертвих пташок, білок й деколи навіть собак. Птахи дезорієнтуються при гучних звуках та потрапляють у дерева, будинки та високовольтні проводи.

 

Читайте також:

Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування

У Вінниці розпочали працювати «ялинкові базари»: адреси дев'яти пунктів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up