На котах і собаках зроблять мільярди? Закон про тварин прозвали маразмом року

На котах і собаках зроблять мільярди? Закон про тварин прозвали маразмом року
  • Тільки раз 170 гривень доведеться заплатити власнику за кота чи собаку.
  • Завдяки нововведенням мають зібрати більше двох мільярдів у бюджет.
  • Зміни ще готуються і не почнуть діяти раніше весни наступного року.
  • Але вже виникла купа питань: чи треба платити, наприклад, за хом’яків і папуг?
  • Редакція розібралася, що поміняє «закон 7220» і чи дійсно він заслуговує на звання «маразм року», як пишуть зараз в соцмережах.

Про податок на домашніх тварин і штрафи, які загрожують власникам котів та собак за несанкціоноване розведення чи порушення правил догляду, зараз активно пишуть користувачі Фейсбуку. Обговорюють можливі санкції та збори, значно вищі, наприклад, як за порушення ПДР.

Вінничани теж підраховують свої майбутні витрати на домашних тварин і обурюються. Кажуть, нардепи попрацювали зовсім не там, де зараз потрібно.

Більшість авторів законопроекту — це депутати з фракції «БПП». У співавторах по одному нардепу із фракції «Народний фронт», «Радикальної партії», групи «Воля народу» та двоє депутатів з групи «Відродження».

Відео дня

Люди вже назвали розроблений парламентарями і днями зареєстрований у Раді законопроект №7220 «маразмом року». Поки триває робота у парламентських комітетах над поправками, експерти прорахували: якщо оподаткування (точніше, разовий збір за реєстрацію домашних тварин) дійсно будемо платити, то в бюджет здамо більше, як 2 мільярди гривень.

Чи так це, на які витрати треба розраховувати власникам раніше заведених тварин і чи тільки котів з собаками нововведення зачіпають — давайте розберемося разом.

Гніваємося у соцмережах

Цитата з посту в Фейсбуку користувача, який категорично не розуміє, навіщо сьогодні пропоновані законопроектом зміни: 

«Немає в країні інших проблем, крім проблем з домашніми травинами! Приклад: якщо ваша кішка погуляла і народила котенят у вас вдома — це незаконно! Із вас штраф від 5 100 до 20 400 гривень! Доречі, штрафи плануються більші, ніж за їзду п’яним за кермом або брехню в декларації чиновника або депутата…».

Автор посту назвав усіх 20 авторів проекту і попросив своїх читачів при зустрічі передавати «теплий» привіт цим людям.

У списку співавторів «закону 7220», який не сприйняли українці, є й нардеп із Вінниці — Андрій Шинькович, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарств.

Читайте також
новину від читача 20minut.ua «Долой собак и котов из Украины»


«В цивілізований країнах, спочатку забезпечили нормальні умови для життя громадян, економічний ріст, високий ВВП, а вже потім зайнялися тваринами та іншими косметичними покращеннями», — коментують читачі новин у Фейсбуку.

Читаємо проект, щоб розібратися, чи заслуговує він на звання «маразм року» і що він насправді міняє. Далі — по пунктах.

Для чого це узагалі?

Для створення єдиної бази обліку тварин, контролю чисельності бездомних тварин, підвищення рівня відповідальності людей за чотирилапими вихованцями і попередження жорстокого ставлення до них. Плюс — нові надходження до бюджету.

Стане обов’язковою реєстрація і чіпування домашніх тварин з присвоєнням їм по життєвого номера, який має кріпитися на ошийнику. Реєструвати треба тварин, старших двох місяців, протягом 5-ти діб з їх придбання.

Ця реєстрація із присвоєнням номеру тварині та внесенням її даних до єдиного реєстру коштуватиме 0,1% від прожиткового мінімуму. Зараз менше 160 гривень, на кінець 2017-го — 170 гривень. За нічийних тварин буде платити місцева влада.

Реєстрацію проводитимуть ветеринарні установи. Ключі до бази матиме Нацполіція, яку уповноважують наглядати за виконанням цих норм, штрафувати за порушення і відбирати тварин у власників/опікунів — якщо ті дозволили, наприклад, «несанкціоновану» вагітність тварини чи жорстоке поводження з нею.

Розплодитися без відома контролюючих організацій ваші коти і собаки утратять право. Усі безпородні мають бути стерилізовані. За відмову власника від стерилізації його улюбленця — штраф.

Про бюджетні мільярди

За попередніми підрахунками зоозахисників, зараз в Україні 8 мільйонів котів і 3 мільйона собак. Через це спеціалісти вже нарахували, що надходження до бюджету країни у разі впровадження реєстраційного збору складуть більше 2 мільярдів гривень.

Але це не так, бо за тварин, заведених власниками до набрання чинності нововведень, платити не доведеться. Закон зворотної дії не має. Тож якщо до бюджету й будуть наві надходження, то не такі значні, як одразу здається, та розтягнуті у часі.   

Що це нам буде коштувати?

Крім реєстраційного збору, власник або опікун кота чи собаки буде платити, якщо міняє місце проживання або вносить інші нові дані у реєстр тварин. Це приблизно щоразу по 70 гривень. Також господарі можуть бути оштрафовані на солідні суми.

Наприклад, відмова від стерилізації безпородної тварини — це штраф від 3 400 грн.. Штрафи передбачені також за неприбирання за тваринами, за використання їх у жебракуванні, за продаж з рук без документів. Які ще й наскільки великі — дивіться нижче повний список.

Крім того, проект закону передбачає, що супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 18-річного віку. Зараз дозволяється вигулювати собаку дитині 14-річного віку.

Щонайменше раз у три роки власник має доправляти тварину до ветеринара. 
Також зобов’язують звертатися у розплідники і кінологічні клуби, які мають ліцензію, щоб отримати чотирилапе потомство. За несанкціоновану вагітність домашньої тварини також штраф.

Усе це додастся роботи поліцейським, яким доручать контроль за цим питанням.

І створить цілий ринок з розведення тварин, контрольований чиновники.



Що робити з "дворнягами"?

Якщо безпородні кішка чи собака народять, то роздати або продати котенят чи цуценят буде заборонено. Тримати у себе вдома теж стає затратно: кожне котеня-щеня доведеться реєструвати через два місця після народження за ті самі 170 гривень.

— А як бути з сільськими собаками і котами, — питає власниця великої, але безпородної собаки Христина, почувши від журналіста 20minut.ua про законопроект. — Як пояснити оцій бабці, що її щеня — це платно? (киває вона на сусідку, яка ходіть зі цуциком неподалік, — авт). Вона ж його підібрала, піклується, а тепер ще й платити повинна? 

—- Особисто я б заплатила 170 гривень за реєстрацію. Це ж один раз. І в порівнянні з тим, скільки проїдає моя Варта, це невагома сума, — говорить Христина.

Коли питаємо дівчину, чи прибирає вона продукти життєдіяльності своєї собаки досить великих розмірів, то ось що вона каже:

— Ми не гуляємо у дворах. А набережна та інші місця з хащами — це теж громадське місце? Якщо так, то доведеться ходити з пакетиками... Але спрешу хай приймуть цей закон.  

Думки вінничан з собаками

— Я не проти створення реєстру тварин, — говорить власник далматинця Володимир. — Але у мене склалося враження, що наші депутати тільки й думають, як контролювати інших. Хай вони краще самі правдиво заповнюють декларації, а тоді вже нацьковують на нас поліцію з перевірками умов утримання собак та всякими штрафами.


— Я читала пропоновані зміни, й мене насмішило «раз в три роки на огляд до ветеринара». Той хто це написав, явно не в курсі, скільки люди насправді бігоють з тваринами до лікаря, — каже працівниця ветклініки і господарка вівчарки (просила її не називати). — Ну, якщо нас зобов’яжуть ще й вести електронний реєстр, то нехай надають техніку. Облік будемо вести, немає проблем. Ми й так документуємо усіх наших клієнтів.

Рибки, хом’ячки і папужки

Чи стосується «закон 7220» тільки собак і котів? Ні. В ньому написано ось так: "собак, котів та інших домашніх тварин". Законотворчі пояснили, що їхні ідеї точно не стосуються свійські тварин, а під «іншими домашніми тваринами» вони мали на увазі пернатих. Тобто папуг і канарейок теж доведеться реєструвати.

А чи обліковуватимуться плазуни, наприклад, чи хом’яки та решта пухнастих? Депутати не написали, за яких тварин конкретно не треба буде платити.

Створюють нішу для корупції?

Але основна претензія правозахисників — до пункту законопроекту про психіатричний огляд собак окремих порід. Вони припускають, що власники викрутяться шляхом покупки довідок й проблема з покусаними такими собаками жертвами не вирішиться.

Але експерти схвалюють, що у цьому проекті нарешті визначили ті породи, які варто вважати небезпечними. Їх власників зобов’язують, крім психогляду, пройти курс підготовки у кінологічному клубі з дресирування.

Які породи стануть більш затратними?

Потенційно небезпечні породи собак, як написали у законопроекті, — це породи собак, які володіють генетично детермінованими якостями агресії й сили:

акіта-іну, американський бульдог, американський пітбультер'єр, американський стафордширський тер'єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер'єр, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, південноруська вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, тосаіну, чорний тер'єр, німецький боксер, фокстер'єр, шарпей, ягдтер'єр німецький, а також метиси зазначених порід з явними фенотипічними ознаками. 


Обидві довідки (і про психіатричний огляд і про проходження навчання в кінологічному клубі) господарі названих собак мають надати під час реєстрації.

За кордоном, щоб завести таку собаку, сам власник має пройти психіатра. Там ці породи прирівнюють до зброї. І чи є в Україні узагалі зоопсихіатри чи зоопсихологи? Значить, мають бути.

Серед пропонованих змін також вимога ховати тіла домашніх тварин тільки на спеціальних кладовищах та у майбутньому створених крематоріях. Про смерть тварини власник має негайно повідомили свою ветеринарну клініку і здати труп разом з раніше отриманим паспортом і номерним знаком на жетоні.

Підводний камінь

Вже не власники собак, а активісти задають питання: а чи не є закон про тварин спробою протягнути через нічим непримітний документ небезпечну новацію — зробити відкритим доступ поліції до житла громадян? Інакше як правоохоронці зможуть перевіряти власників, чи не завагітніла часом «несанкціоновано» їхня тваринка?

«Під приводом пошуку незареєстрованих домашніх тварин Нацполіція зможе робити поквартирні обходи, — пишуть в Фейсбуку активісти. — А там, дивився, і попутно зброю знайдуть чи наркотики…». 

Додасться криміналу

Проект вносить ряд змін до Кримінального кодексу України. Наприклад, до жорстокого поводження з тварина додали їх умертвіння під час вагітності або в присутності дітей. Мінімальне покарання за це буде у вигляді штрафу в 850 гривень або шести місяців арешту.

За знущання над тваринами з особливою жорстокістю, якщо вони призвели до каліцтва чи загибелі або вчинені групою осіб, каратимуть тюрмою — від п'яти до восьми років позбавлення волі.

Нацькування собак одна на одну чи на людей — теж стане карним злочином.


Як і за що каратимуть власників тварин?

Від 850 до 1 700 гривен
за не прибирання екскрементів собаки (крім собак-поводирів) у квартирі, на сходових майданчиках, у дворах і громадських місцях.

Від 5 100 до 20 400 гривен
за використання тварин для жебрацтва.

Від 5 100 до 20 400 гривен
за розведення безпородних тварин і появу потомства "на дому".

Від 3 400 до 20 400 гривен
за відмову від стерилізації тварини.

Від 3 400 до 20 400 гривен з конфіскацією тварини
за продаж котів і собак з рук без документів.

друга цифра — за повторне порушення протягом року



«Чи такий страшний чорт, як його малюють»

Роз’яснила законопроект 7220 захисниця тварин Софія Хльосткіна:

«...Переважна більшість людей ігнорує проблему безпритульних тварин. І, звичайно, вони не бачать необхідності в стерилізації, чіпуванні тощо. Проте я, як людина, що щодня стикається із насиллям над тваринами, витрачає більшу частину свого часу на пошук нових адекватних господарів, вважаю всі пункти закону важливими й корисними…

Усіх хвилює найбільше — гроші. Скільки ж тепер вам доведеться заплатити? Насправді тут усе дуже просто, ви платите в момент реєстрації тварини 0,1 % прожиткового мінімуму (160 грн) і в майбутньому 0,04 % у разі зміни місця проживання. Власники тварин із притулків, ветерани війни, інваліди, пенсіонери, чорнобильці реєструють тварину безкоштовно. Важливо зауважити що ви не сплачуватимете внесок за тварин яких мали до моменту прийняття закону! 

Користь від реєстрації очевидна, узяти хоча б досвід наших європейських сусідів. Треба усвідомити головне — тварина це відповідальність. Якщо вам шкода 160грн за все життя тварини, якщо вам ліньки зареєструвати її для її ж безпеки, то, так, напевно, вам не варто заводити чотирилапого друга.

У будь-якому разі, цей законопроект тільки на розгляді в комітетах ВРУ. Він має певні помилки у написанні, і недопрацювання (як і будьякий закон на перших етапах його створення). Шлях до його ухвалення чи навпаки дуже довгий, і закон буде змінений безліч раз. Раджу всім слідкувати за процесом, обов’язково висловлювати й за необхідності обстоювати свою точку зору. Від цього залежить наше з вами майбутнє».

Повний текст роз’яснення зоозахисниці можна прочитати на її сторінці у Фейсбуку за цим посиланням.

 

Читайте також: 

Загроза на відстані повідка. Собаки без намордників кусають вінничан
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Иванов Иван

    держава маразм а воны ....
  • Soj Stein

    Взагалі якийсь жахливий за змістом, в основному, законопроект -

    за такими заявами можуть бути непоміченими інші важливі законопроекти, які приймуть за нашими обурюваннями данним законопроектом і його швидше за все не приймуть.

    Звичайно, деякі пункти дуже навіть потрібні сьогодні, але законопроект якось дуже вороже ставиться до дворняжок. Багато які безпородисті коти можуть дати фору породистим. І я пишу не тільки про котячу красу, але й про здібності безпородистих котів до полювання на мишей. У моїх батьків живуть 2 безпородисті кицьки. Звичайно, те, що вони часто приводять котенят не є добре і батьки залишають по 1 котеняті з виводка, але наскільки вони хороші в полюванні на мишей і навіть на щурів, і що вони своїх котенят змалечку навчають полювати на гризунів - це реально захоплює. Брати породистих котів з розплідника, де вони розпліднюються лише для краси, для сільських будинків нема сенсу. Мене, до речі, дивує, що хочуть переписати всіх таких мілких тварин, а про корів чи кіз, свиней, курей тощо вони взагалі не дбають, хоча якраз ці тварини йдуть на м'ясо, молоко, яйця; їхнє здоров'я більш необхідне, ніж менших тварин і їх менше, ніж котів і хом'яків. Як на мене, подібні закони могли би бути логічними в густонаселених містах. Особливо щодо дворових собак, які збираються у зграї і нападають на людей - так на мене накинулись собаки у Києві, а вакцини від сказу в Україні начебто нема. Краще б вони просто відловлювали бездомних тварин і зробили організовані притулки для тварин, ніж викорінювали безпородистих тварин. Це реальна маячня. І тим більш не є гуманним поводженням з тваринами. І що, потім у нас в Червоній книзі будуть безпородисті коти?)))

    Ирина Лапа reply Soj Stein

    Я з вами повністю згодна, дійсно коти не представляють для людей практично ніякої небезпеки, навпаки вони виконують корисну природню функцію, котиків жалко тільки за жорстоке поводження до них і неналежний догляд. Цей закон більш повинен стосуватись собак, адже в нас є серьозна і дуже небезпечна проблема зграї бродячих собак. Повірте я це не раз на собі перевірила, коли моя собака була ще щеням і доводилось відбиватись від цих зграй.
  • Ols Kat

  • Читач

    Понятно что закон не доработанный, и будет еще очень много раз изменятся. Что касается того что уже есть. Обязательную регистрация кошек и собак полностью поддерживаю, но будет ли выбор между клеймом и чипом. Оплата за регистрацию тоже вполне приемлема, и особой проблемы не составит. Тем более что процедура клеймения и сейчас не бесплатна. У всех породистых собак на которых сделали документы уже есть клеймо или чип, жаль только что сейчас нет единой базы домашних животных. По поводу штрафов тут не все однозначно, но на эту тему можно разговаривать если власти уберут бездомных животных с улиц. Неконтролируемых вязок и разведения быть не должно, это порождает проблему бездомных животных и портит уже существующие породы. С другой стороны, обязательная стерилизация метисов и дворняг - глупость, так как когда выводится новая порода, всегда появляются метисы, более правильно регистрировать вязки. Обязательное обучения потенциально опасных пород собак, так же не эффективно, намного лучше четко обозначить ответственность хозяина за поведение его питомца, в случае обязательной регистрации, обозначить виновного будет легко, и тогда хозяева будут сами заинтересованы в обучении и социализации своих питомцев.  Конфискация животных - полнейший бред, что делать с животным которого конфисковали? За животным нужен специальный уход, его нужно кормить, и где то содержать, а в последствии найти нового хозяина что в случае взрослого животного весьма затруднительно, или усыпить что еще большая проблема. И это при том что животное собственность хозяина. По поводу котов, так проблема бродячих котов по моему вообще не стоит, и тратить на нее средства не целесообразно.

    Ирина Лапа reply Читач

    И если уже и будут выводить новые породы то уж никак не рядовые владельцы, это работа специалистов в области генетики, селекции, зоопсихологии и кинологии. А это в любом случае работа зарегистрированных клубов и питомников. Для них в законе запретов нет.

    Ирина Лапа reply Читач

    Выбора между чипом и клеймом увы не будет, во всех других странах только чип, да и клеймо не настолько надежно, оно может быть выжжено хозяином ((( увы есть и такая практика, может при взрослении собаки стать не читаемым, или же после щенения у суки расплывчато. Единая база давно уже есть вот вам ссылка http://www.tracer.com.ua     просто про неё больше знают те кто занимаются племенной или выставочной карьерой. По поводу стерилизации поверьте это очень правильно, так как пристроить в хорошие руки дворняг очень трудно а люди не всегда могут уследить за своей собачкой которая бегает по двору. Да и появление метисов у двух высокопородных родителей очень маленький процент, метисы появляются от таких вязок на дому с соседским полукровкой, что тоже будет запрещено. В идеале если закон заработает у нас будет намного больше порядка и действительно хороших, с хорошей психикой и породистых животных. Но это в идеале, а если же в этот законопроект вмешается коррупция, вот тогда будет очень печально!

    Soj Stein reply Ирина Лапа

    Відомі випадки, що дуже гарній породистій киці не могли підібрати кота її породи - вона нікому не давалась. Але потім раз втекла з дому до бездомного кота і тільки від нього і мала котенят. Кохання така штука... не зважає на породу.

    Ирина Лапа reply Soj Stein

    :-))) напевно власник не дуже й хотів породистих кошенят, тому й дав можливість своїй киці мати велике кохання! В справжніх фахівців, заводчиків породи, такого проколу бути не може. Це вже сюжет всім знайомого мультика з дитинства "Леді та бродяга"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up