На Космонавтів хочуть зрубати кленову алею, щоб висадити сакури (ФОТО)

На Космонавтів хочуть зрубати кленову алею, щоб висадити сакури (ФОТО)
Фото кленової алеї на проспекті Космонавтів. За задумом міської влади, тільки по середині алеї залишиться клени, а все інше — засадять сакурами
  • Цього року мерія хоче розпочати реконструкцію проспекту Космонавтів-3.
  • Для цього комунальники із «Зеленбуду» зрубають старі клени. На їх місце посадять сакури, подаровані Японією.
  • Головна причина — клени вже старі та їх не врятувати. Але чи так це?

Мерія запланувала реконструкцію третьої черги проспекту Космонавтів (від від Келецької до Первозванного). За проектом там мають бути нові алеї, лавки, освітлення та близько 40 сакур, що були подаровані Японією.

Їх хочуть посадити на новій алеї, звідки приберуть канадські клени. За словами міських чиновників, більшість з цих дерев своє віджили. Активісти мають іншу думку.

— Ми провели аматорський облік дерев і нарахували, що з 76 кульковидних кленів тільки 12 реально аварійні. Усі інші можна врятувати, бо таких кленових алей у Вінниці більше немає. До того ж, ми готуємо петицію до міськради, щоб на цій алеї висадити не сакури, а ще кленів. Адже вони мають гарну форму, дають затінок, очищують повітря. Головне — це символ нашого проспекту, — розповіла керівниця прес-клубу Наталя Болховська.

Відео дня

За словами заступника директора «Вінницязеленбуд» Миколи Залецького, клени висадили в 70-х роках минулого століття, і за цей час їм робили омолодження. Тепер же врятувати дерева не можливо.

— Ці клени ми висадили в 70-х роках і вони мали б жити по 60 років. Взяли їх з Кіровоградської області. Але на початку 2000-х років було серйозне обледеніння, тому крони довелось обрізати для порятунку кленів. У такий спосіб ми продовжили їх життя на 10-15 років, але цей термін вийшов, — сказав Залецький.

Разом з журналістами заступник директора «Зеленбуду» Микола Залецькій оглянули дерева на кленовій алеї Космонавтів. Він показав, як аварійні дерева з дуплами, голим гіллям, так й цілком здорові дерева.

— Проект реконструкції проспекту розробили у вінницькому НДІ Проектреконструкція, де фахівці запланували нову зелену смугу. Так, аварійні клени на верхній та нижній частині доведеться знести, а здорові — пересадити. На їхньому місці будуть висаджені сакури, які нині активно «заселяються» до Вінниці. А на середній частині залишаться клени та до них підсадять ще дерева. Скільки саме зрубають дерев — поки що не можу сказати. Але це не менше половини від того, що ми маємо зараз.

Замінити клени на сакури. Мешканці, що живуть навколо проспекту, сприйняли цю новину по-різному.

— А чому б ні? Хоча скільки я себе пам’ятаю, тут завжди були клени. Але якщо буде як в центрі міста, то сакури — це було б дуже цікаво. Мені сакури дуже подобаються біля міськради, — сказала вінничанка Олеся Бедрій.

— Нащо їх зрубувати! На першій частині (проспекту — авт.) залишили дерева, а тут не можуть? Зрубати таку алею заради якихось сакур — недопустимо. Що з тих сакур? Поцвіли та й все, — сказала пенсіонерка Валентина Павлівна.

Тим часом, до реконструкції Космонавтів-3 вже розпочали готуватися. На Келецькій зносять два МАФи, які спотворювали вид проспекту. Чи буде чекати схожа доля й старих кленів, що є символом проспекту?

Повністю знести кленову алею — абсурд!

Олена Яворська, екс-начальниця вінницького обласного екоуправління

— Треба відходити від совкового мислення «До основанья, а затем!». Бо те, що нове та молоде ще й може не прижитися. Наприклад, перед Білим домом у Вашингтоні є трухляве дерево. Його скріпили, залили цементом дупла та всіляко підтримують. А ця кленова алея набагато молодша, ніж те дерево у Вашингтоні: клени посадили в 1970 році. І її хочуть знести. Хоча ця порода клену є дуже витривалою та пластичною. І вони ще мінімум 50 років можуть прожити. А сакури такої задимленності повітря не витримають та швидко зачахнуть.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ирина Корякова

    Клени потрібно залишити, а сакури нехай висаджують в ботанічному саду і займаються його облагородженням. Зносити клени в цьому районі - це абсурд. Дійсно, сакури можуть і не прижитись, тут клімат інший.
  • Sviatoslav

    Так не будет где от солнца спрятаться
  • Purgen Purgen

    Ипанутые. Деньги девать некуда?
  • Олексій

    Це абсурдне рішення, сакури стануть декоративно привабливими через десяток років, у тому і ціна дерева, що воно вже виросло. Якщо повалити явно аварійні клени, то для 20 сакур точно знайдеться місце, решту у парку можна висадити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up