Музейники зі ставки Гітлера збирають кошти на унікальний атлас

Музейники зі ставки Гітлера збирають кошти на унікальний атлас
Дмитро Корчак показує німецький атлас 1927 року. У ньому є напис олівцем «Werwolf Winniza 1942» і фахівці кажуть, що це справді було написано в 1942 році
  • За останні десятиліття було проведено багато досліджень ставки Гітлера, але найбільші таємниці «Вервольф» все ще ховає під собою.
  • З розгадками може допомогти 92-річний атлас, який пропонує музейникам колекціонер.
  • Ціна — 30 тисяч гривень, і через брак часу та фінансів, науковці пропонують придбати його спільно з вінничанами.

— Нам запропонували купити німецький атлас. Він був на цій ставці та, можливо, на ньому робили новий поділ світу. Можете про це написати? — так казав науковий співробітник музею ставки «Вервольф» Дмитро Корчак.

Скромна експозиція

На ставці Гітлера, що під самою Вінницею, нині діє меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму. Попри те, що музей існує з 2011 року, його експозиція доволі скромна: фото часів Другої світової, концтаборів та полонених, світлини процесу спорудження ставки. У центрі зали 3D-макет об’єктів «Вервольфу». Вздовж стін декілька шаф, в яких виставлено спорядження нацистів та зброя.

Відео дня

— Речей, що були знайдені на самій ставці, дуже мало, — каже науковий співробітник Дмитро Корчак. — Серед них фляга, цеглина зі знаком, що схожий на символ масонів, залишки німецької буржуйки, флакон парфумів, що досі в собі зберігає аромат. Є ще декілька речей, які не були на ставці, але відносяться до часів Другої світової війни.

Корчак розповідає, що речі до музейного фонду вони отримують у подарунок від меценатів, або купують за допомогою обласного Краєзнавчого музею, філією якого і є меморіальний комплекс.

Так, після однієї з екскурсій, до працівників ставки звернувся колекціонер, який володіє  німецьким атласом 1927 року. Артефакт має декілька загадок, які музейники хочуть розкрити пізніше. 

Таємниці «шкільного атласу»

Для того, щоб показати атлас, Корчак попросив колекціонера ненадовго передати знахідку музею. У нього потерта обкладинка з написом німецькою: «Великий шкільний атлас на 98 сторінках». Попри поважний вік, 92 роки, альбом добре зберігся.

На одній зі сторінок у куті помічаємо напис олівцем «Werwolf Winniza 1942». Фахівці краєзнавчого музею впевнені, що підпис оригінальний. Але хто його автор — досі залишається таємницею.

— Атлас 1927 року, але він кольоровий. І поки наші пращури не мали змоги виїхати за межі села, німецькі географи вже знали, що на Місяці є кратери, — продовжує науковий співробітник.

Керівник музею Сергій Гареник каже, що в атласі не вистачає декількох сторінок.

— Зазвичай те, що виривається, є дуже цінним. Можливо, там була таємна інформація, яку знищили гітлерівці під час відступу з Вінниці. А може, там був план з новим поділом світу. Сподіваємося, що з часом ми знайдемо втрачені сторінки, — говорить Гареник.

На атласі зображені всі материки світу з виділеними кордонами країн. Цікаво, що відомі мегаполіси — Нью-Йорк і Лондон — отримали в атласі детальний огляд міських кварталів з висоти. Для часів, коли супутники ще не літали, це значне досягнення.

— Скоріш за все, люди, які його формували, скуповували відомості у наукових товариств з усього світу. А ще цікаво те, що Україна виділена, як окрема держава, — каже Корчак.

Щоправда, території нашої держави за цією мапою пролягали від Кубані до Центральної України. Тернопіль, Львів, Луцьк — на ній належать до Польщі.

Ціна питання — 30 тисяч

Подарувати або тимчасово надати атлас для виставки — власник не захотів. Тому запропонував музейникам придбати його. За словами науковців, колекціонер погодився знизити ціну, та лише за умови, що атлас залишиться на ставці та що надалі його не можна буде повністю копіювати:

— Нам виставили ціну — 30 тисяч гривень, і сказали, що купити цю річ можна до кінця грудня. Ми звернулися до керівництва Краєзнавчого музею з проханням профінансувати купівлю. Нам відповіли, що можуть це зробити, але у наступному році. Зараз всі закупівлі проходять через ProZorro, тому це буде довготривалим процесом. Надалі ми пропонували підприємцям і політикам допомогти нам у придбанні атласу. Але від усіх отримали відмову, — пояснює Сергій Гареник.

Звернутися до німецького посольства також не варіант, кажуть науковці. Адже німці й самі збирають свою історію по всьому світу, і не захочуть ділитися нею з іншими. Це означає, що атлас буде втрачений для вінницького «Вервольфу».

— Ця річ унікальна, бо була саме на ставці. І вона потрібна нам для досліджень та поповнення нашої експозиції.

Ми пропонуємо купити атлас разом з вінничанами. Ми з Дмитром дали по тисячі гривень на цей атлас, і невдовзі отримаємо ще трохи фінансової підтримки від друзів музею.

Прізвища всіх благодійників, за їхнім бажанням, будуть надруковані на брошурі та виставлені поряд з атласом у нашому музеї. Так ми хочемо віддячити всіх за те, що долучилися, — каже Сергій Гареник.


Доходи меморіального комплексу не дозволяють придбати атлас за свої кошти. Тому музейники звертаються до нас за допомогою, щоб разом зібрати необхідну суму — 30 тисяч гривень.

Monobank 5375 4141 1611 8869 Дмитро Корчак

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Зеркало

    Є шматок бетона з надписом  "  Adi war hier" - Тут був Аді .  Фахівці кажуть, шо особисто фюрер нашкрябав.   Продам за недорого -500 євро.
  • Женя Винницкий

    атлас стоимостью 18 евро хотят за 1к евро купить...ахах
  • Саша Черный

    https://www.amazon.de/dp/B007DZI35Y/ref=sr_1_20?keywords=paul+debes&qid=1575402908&refinements=p_n_availability%3A428625031&s=books&sr=1-20            
        я одно не могу понять...     там же в музее должны работать профессионалы...   хотя...   сейчас все профи уже давно в музеях европы  или же работают на частников...
  • Саша Черный

    первое!!! - если бы атлас был ценным то  хозяин бы без проблем бы слил его на райберте или виолити...   нести его в музей на ставку...    что то тут не то...  как по мне то он этих  денег не стоит!    https://www.amazon.de/Grosser-Schulatlas-Kartenseiten-Schlee-Debes/dp/B007KADOF6/ref=sr_1_5?keywords=paul%20debes&language=en_GB&qid=1575402766&refinements=p_n_availability%3A428625031&s=books&sr=1-5

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up