Музей Пирогова чекає 9-мільйонного відвідувача. Хто був перший?

Музей Пирогова чекає 9-мільйонного відвідувача. Хто був перший?
Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас (другий ліворуч) написав, що життя Пирогова пов'язано з його альма-матер — університетом у Тарту; поруч заступник міського голови Андрій Очеретний, крайня справа англомовний перекладач Леся Сивак
  • 75 років виповниться з часу відкриття музею Пирогова 9 вересня 2022-го. Скільки відвідувачів побувало в ньому за цей час? Хто і як їх рахує?
  • У радянські часи звіт про екскурсантів вимагали органи державної статистики. У якому році зафіксовано рекорд відвідуваності — 344 тисячі екскурсантів?

Нинішній рік особливий для Національного музею-садиби Миколи Пирогова — 9 вересня виповнюється 75 літ з часу його відкриття.

Пандемія і карантинні заходи негативно позначилися на роботі закладу. У минулому році музей припиняв роботу на два місяці, а у 2020-му не працював 4,5 місяці. Про це розповіла 20minut.ua перший заступник генерального директора музею Любов Коваленко.

Не працювали шість з половиною місяців

Такої тривалої зупинки не було жодного разу за всі роки існування музею. У нинішньому році Національний музей-садиба Миколи Пирогова розпочав роботу 2 січня. Під час свят тут мали тільки два вихідних дні — першого і сьомого січня..

Відео дня

— У дні новорічно-різдвяних свят у нас були відвідувачі з Києва, Черкас, Кропивницького, Львова, — каже Любов Коваленко. — Групи невеликі. Переважно, це гості вінничан. А ось інтерес до спадщини видатного вченого дуже великий. Це не перебільшення. Досить переглянути записи у Книзі відгуків, щоб переконатися, що це правда.

«Неймовірне задоволення побувати у музеї Пирогова, життя якого пов’язане з моєю альма-матер Тартуським університетом», — такий запис залишив у Книзі відгуків голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Дипломат відвідав музей у другій половині грудня 2021 року.

Екскурсію для нього провела англомовний екскурсовод музею Леся Сивак. Гість залишив запис у Книзі відвідувачів англійською мовою. Щоправда, завершив його двома словами на українській: «Дуже дякую».

Поважний гість став одним з тих 88733 відвідувачів, які переступали поріг садиби у 2021 році.

Скільки екскурсантів приїжджали у попередні роки? Хто і як їх рахує?

Число екскурсантів називає кожен екскурсовод

Пандемія і карантинні обмеження негативно позначилися на відвідуваності музею.

У 2020 році тут побувало тільки 43 тисячі відвідувачів. Тоді як у 2019-му їх було 128,3 тисяч; у 2018 — 129 тисяч; у 2017 — 134 тисячі.

У музеї є книги відвідувачів. Запис у них ведуть з першого дня роботи закладу. Кожен екскурсовод називає число своїх екскурсантів. Наприкінці робочого дня підбивають загальну цифру і записують в книгу.

Прошу працівників музею показати книги. Приносять їх з фондів.

— Найбільше екскурсантів зафіксовано наприкінці 80-х, — каже завідувач відділу екскурсійної і експозиційної роботи музею Клавдія Антощук. — У ті роки у колишньому Союзі активно використовували практику туристичних поїздів, якими здійснювали подорожі по країні. Прибували такі поїзди і до нашого міста. Жодним іншим транспортом не можна доставити стільки людей, як поїздом. Тому й цифри великі. Можна тільки уявити, з яким навантаженням працювали екскурсоводи, весь колектив музею!..

Рекорд відвідуваності — 344 тисячі екскурсантів за рік

У 1988-му музей прийняв 343 тисячі гостей. Протягом наступного, 1989-го, їх було ще більше  —344 тисячі.

Найменше гостей прийняли у 2020-му.

Наприклад, у 1993-му у книзі значиться цифра 191,5 тисячі. Вона залишається найвищою до нині за ці 30 років, відколи відновили незалежність держави.

Протягом 2000-го до Пирогова приходило 175,5 тисячі людей, 2002-го — 179 тисяч, у 2005-му їх було значно менше — 107 тисяч.

У 2019-му, у музеї прийняли 128,3 тисячі екскурсантів. Пандемія завадила подорожам. У 2020-му зафіксовано найменшу кількість гостей — 43 тисячі. Торік їх було майже 89 тисяч.

Хто перший екскурсант?

Двері для відвідувачів музей Пирогова відчинив 9 вересня 1947 року. Саме тоді його поріг переступили перші відвідувачі. Відтоді їх ретельно записують.

У радянські часи звіт про екскурсантів вимагали органи статистики. Річні цифри передавали також до Міністерства охорони здоров’я.

Нині така інформація не цікавить управління статистики. Але музейники продовжують заповнювати книги відвідувачів.

— Записи у книгу реєстрації відвідувачів роблять екскурсоводи, — розповідає Любов Коваленко. — Вони знають, скільки екскурсантів у групі для якої проводять екскурсію. Після закінчення екскурсії повідомляють цифру черговому екскурсоводу. Він узагальнює її за день і записує в журнал.

Перегортаємо першу книгу відвідувачів за 1947 рік. Записи на першій сторінці зроблені акуратним почерком. Тут чотири графи: дата, назва організації, кількість екскурсантів і прізвище того, хто проводив екскурсію.

9 вересня 1947-го, у день відкриття музею, нарахували 1600 гостей. У графі «Назва організацій» записано, що це були представники наукових, партійних, громадських організацій Вінниці і Вінницької області, а також науковці і медики з Москви, Ленінграда, Харкова, Києва і Одеси. Записана ще одна категорія відвідувачів — преса.

На жаль, прізвище того, хто першим з екскурсантів переступив поріг музею, не зазначено. Зате відомо, хто проводив екскурсії.

Першими екскурсоводами у той день були два полковники медичної служби Максименков і Герасименко, а також підполковник Бєлоголов. Під їхніми прізвищами зроблена позначка «65 ек». Мабуть, це означає 65 екскурсій.

Заклад був створений як філіал Військово-медичного музею у тодішньому Ленінграді. Тому й екскурсоводи відповідно мали високий чин.

Понад 8,8 мільйона людей уже були в музеї

Якщо ім’я першого відвідувача не збереглося,то 9-мільйонного гостя обіцяють зустріти з почестями.

Якби не пандемія, він міг би з’явитися приблизно у той час, коли відзначатимуть 75-річчя музею.

Втім, хтозна, як складеться ситуація. Можливо, вона сприятиме подорожам нинішньої весни і літа. Можливо, ковідна тисяча гривень стимулюватиме до активізації подорожей, зокрема, і до нашого музею…

За словами Любові Коваленко, працівники уважно відстежуватимуть число гостей. Як саме зустрінуть 9-мільйонного з них, поки не розповідають, але однозначно приділять неабияку увагу такій людині. Без подарунка він не залишиться. Ним міг би стати так званий «золотий» квиток на постійне безкоштовне відвідування закладу. Втім, це думка автора, а не працівників музею.

Правнук на листи не відповів, розшукують спадкоємців 

Найбільш відомим гостем у садибі став правнук Пирогова на прізвище Гершельман. Звати його Андрій. Він побував у Вінниці 16 березня 1978 року. Приїздив разом з дружиною на ім’я Лола. На той час правнук проживав у Греції. Був відставним генералом грецької армії.

Гість залишив  запис у Книзі відвідувачів. Ось фрагмент запису: «Схиляємося перед його священним тілом і його безсмертним духом».

Надалі зв'язок з ним перервався. На листи музейчиків з Вінниці відставний генерал не відповів. Не зробили це також його рідні.

Генеральний директор музею Олександр Турський вважає за необхідне продовжити пошуки спадкоємців пирогова. Якщо їх вдасться розшукати, запросять на урочистості з нагоди відзначення 75-ї річниці музею.
 

Читайте також:

Шоу вогняної скульптури «Щедрик» покажуть у Тульчині. Як і коли це відбуватиметься?

Йшла по колії, на сигнал не реагувала. Під колесами потягу загинула 40-річна жінка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • AK

    А ті, хто самостійно ходять, попарно, або без екскурсовода? Їх хтось рахував?

keyboard_arrow_up