Мобілізація і відстрочки по-новому: які зміни пропонують на другий рік війни

Мобілізація і відстрочки по-новому: які зміни пропонують на другий рік війни
  • Уряд вніс новий законопроєкт про мобілізацію, військову службу та облік.
  • Ним передбачається демобілізація для чинних військових після трьох років служби, зміни у мобілізації студентів, які отримують другу і наступну вищу освіту. А також появу електронних повісток.
  • Які є нюанси та «підводні камені»?

Кабмін 30 січня вніс на розгляд нардепам законопроєкт №10449. 

Серед ключових норм: демобілізація військових через три роки служби, звільнення строковиків — через 210 днів після прийняття цього закону, з відстрочкою від мобілізації на шість місяців.

Ще хочуть змінити призовний вік з 27 до 25 років. Планують запровадити базову загальновійськову підготовку до п’яти місяців при усіх вишах. Хоча по факту, це лише перейменування воєнної кафедри.

Відео дня

Людей з інвалідністю усіх груп не призиватимуть. Звільнені з полону можуть знову служити у війську лише за власною згодою.

До того ж планують запровадити електронний кабінет призовника, в якому можна буде уточнити свої облікові дані без відвідування Територіального центру комплектування. Та на цей же портал громадянам надсилатимуть електронні повістки.

Якщо ж за повісткою не з’явились — ТЦК буде звертатися до суду, щоб вимагати обмеження в праві на виїзд за межі України; керування транспортом; арешту коштів у банках.

Що ще важливого є в проєкті закону №10449? Розповіла вінницька адвокатка керівниця адвокатського центру Жанна Грушко.

Зміни щодо повісток

Під час прямого ефіру на своєму Youtube-каналі адвокатка Жанна Грушко розповіла, що цим проєктом закону додають новий обов’язок для громадян: військовозобов'язані, протягом 60 днів з початку мобілізації, зобов'язані уточнити свої облікові дані через ЦНАПи або електронний кабінет, або через ТЦК.

— У чому річ? З початку введення воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ви не були зобов'язані з'явитися до військкомату. Поки не отримали повістку. А за пропонованою зміною —  це стане обов'язком, — каже Жанна Грушко. — Але. Як будуть відраховуватися ці «60 днів з початку мобілізації», коли вона, фактично, у нас вже відбувається два роки? На мою думку, це абсурд. І тут потрібно міняти формулювання.

Щодо повістки, то законодавець пропонує чітко прописати мету її вручення: уточнення облікових даних або визначення призначення на особливий період або направлення на проходження військово-лікарської комісії.

— Цю норму, в цілому, схвалюю, — коментує адвокатка. — А що таке визначення призначення на особливий період? Це, по суті, визначення вашої спеціалізації (якщо вона була отримана під час проходження служби в армії) і визначення того людського резерву, який є для призову у військо.

Ще один обов'язок для громадян, пропонований законопроєктом, люди повинні з собою носити військово-облікові документи.

— На вимогу працівників поліції, або ТЦК, або прикордонної служби громадяни зобов'язані надати їх для внесення у базу з метою перевірки. Фактично, вирішили узаконити все, що й так відбувається сьогодні, — сказала адвокатка Жанна Грушко.

По е-кабінету багато питань без відповідей

Чимало нюансів є щодо електронних повісток та електронного кабінету військовозобов’язаних, резервістів, призовників.

— По-перше, невідомо, коли буде технічна можливість в українців реєструвати цей електронний кабінет. По-друге, взагалі не зрозуміло, які дані потрібно буде вносити в цю систему. І по-третє, станом на сьогодні реєстр військовозобов'язаних, резервістів та призовників не працює. Але якщо цю зміну схвалять, то в тримісячний термін Кабмін має розробити механізм дії, систему та сам реєстр. І виходить, якщо законопроєкт, наприклад, схвалять наприкінці лютого, то аж у червні цього року е-кабінет почне працювати.

Якщо за повісткою не з’явитися, то залежно від її виду — уточнення облікових даних, бойова повістка — загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Проте, законопроєктом пропонується низка поважних причин неявки до військкомату по повістці.

— Це перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина (але тут не вказано, яка саме і яке лікування проходить громадянин, що може бути полем для зловживання), дії країни-агресора або інші обставини, через які громадянин не з'явився (тут незрозуміло, як цю причину довести до ТЦК?); смерть близького родича, — говорить Жанна Грушко.

Призов людей з інвалідністю і доглядальників

Щодо мобілізації людей з інвалідністю, то законопроєкт не скасовує їх права на відстрочку.

— Однак тут є цікавий нюанс, який виплив з указу Президента України № 576/2023 про перегляд встановлених висновків про інвалідність, — каже адвокатка. — У законопроєкті прописали, що люди, яким встановили групи інвалідності після 24 лютого 2022 року, мають пройти повторний огляд. Я гадаю, що цю норму неможливо буде реалізувати на практиці.

Грушко говорить, що немає законних підстав для перегляду безстрокової інвалідності. А для перегляду всіх висновків, які були видані медико-соціальних експертних комісій, потрібно їх скасувати: це можуть зробити або органи, що є вищими над МСЕК або за рішенням суду.

— Масові звернення до судів про скасування груп інвалідності не буде, — говорить Жанна Грушко. — До того ж ті люди, що були виключені з військового обліку за рішенням ВЛК, не зобов'язані повторно проходити військово-лікарську комісію, з'являтися у ТЦК, уточнювати облікові дані тощо. Це принаймні так діє на сьогодні, поки не були запропоновані нові законодавчі зміни.

Ще законодавці пропонують ледь не повністю скасувати відстрочку через догляд за людиною з інвалідністю.

— Як це працює зараз: якщо у вашої дружини є група інвалідності, у батьків (1-2 група) і ви єдина працездатна людина в сім'ї, що може їх утримувати, то тоді отримуєте відстрочку. І, до речі, ця підстава є такою, що дозволяє чинним військовослужбовцям звільнитися зі служби, — каже адвокатка.

— Що пропонується? Скасувати їх взагалі. Залишають тільки самостійні підстави для відстрочки: здійснення постійного догляду за родичами з 1 - 2 групи інвалідністю  першого ступеня спорідненості (батьки, дружина, діти), догляд за родичами 1 групи інвалідності другого ступеня спорідненості (сестри, брати тощо); наявність повнолітніх дітей з інвалідністю 1-2 групи, яких ви утримуєте, — додала Грушко.

У підсумку вона сказала, що оформлення догляду за «троюрідною тіткою, сусідкою по під'їзду» більше не буде підставою для отримання відстрочки.

Відстрочка для студентів

До ухвалення законопроєкту №10449, всі студенти — незалежно від кількості освіт, віку, форми навчання, спеціальності — мають право на відстрочку від мобілізації.

— Законопроєктом пропонується, що право на відстрочку залишається для студентів коледжів, профтехучилищ, вишів, але за вищим рівнем від раніше здобутого. Тобто, закінчили школу — поступили в ПТНЗ. Закінчили ПТНЗ — вступали у виш. Тут неважливо, скільки вам років. Головне, щоб рівень освіти був вищим за попередній, — каже Жанна Грушко.

— Якщо ж ви вже отримали магістра, і навчається за новою спеціальністю на бакалавра, магістра — то відстрочку від мобілізації не отримаєте. Тільки, якщо підете навчатися на аспіранта. Але — аспірантів-контрактників хочуть позбавити права на отримання відстрочки від мобілізації, — додала вінницька адвокатка.

 

Читайте також:

Рейтинг найпотужніших армій світу. Яку сходинку посіла Україна?

Я залишився інвалідом і з мене ще знущаються». Продовження історії Андрія Добровольського

Дякує бригаді після кожної знищеної цілі. Командир зенітників розповів про Patriot і «Кинджали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Sabina

    У нас є нормальний діючий закон про мобілізацію, тільки от пан президент не хоче його втілювати.
  • Helga

    Депутати, судді,військове управління???Серйозно!!!!
  • Таня

    Але ж є цікаві пункти: депутати, судді, військове управління....
  • Карина

    Це вже буде на третій рік...,а взагалі десятий!

keyboard_arrow_up