Міськрада вирішила огородити парк за 3 мільйони. Вінницю не спитали

Міськрада вирішила огородити парк за 3 мільйони. Вінницю не спитали

За добу на сайті петицій набралося вже більше півтисячі голосів вінничан, які проти паркану. Але на сесії депутати проголосували за пропозицію бюджетного комітету про побудову паркану за 3,1 млн.

 

Щоб не допустити створення з Центрального парку “вольєру”, вінничанин Владислав Боднар створив електронну петицію.

- Парк буде недоступний для людей після 23 години. Це просто обурює. Ні в якому разі це не треба допустити, - пише він в зверненні.

Звернення набрало необхідні 350 підписів менше, ніж за 24 години. Вінничани встигли висловити своє “проти” у петиції до початку сесії у міськраді. Але депутати це проігнорували.

Відео дня

Планують два кілометри огорожі

Прес-центр Вінницької міської ради повідомив, що кошти в сумі 2,2 млн грн передбачено використати в першому півріччі поточного року на побудову навколо центрального парку ім. Горького огорожі. Вона передбачає бетонний підмурок. Загальна протяжність паркану два кілометри (2002 метри).Один із "неофіційних" входів до паркуВ департаменті фінансів нам розповіли, що кошторис проекту збільшився до 3,1 мільйони гривень.

— Ми збільшили суму на 900 тисяч гривень, - каже директор департаменту Наталя Луценко. — Бо минула вартість проекту не відповідала дійсності.

Прозорий паркан зачинятимуть

За словами міського голови Сергія Моргунова, на ніч парк закриватимуть. Дана територія буде призначена лише для відпочинку вінничан, а не для поїздок на автомобілях.

Поки що вхід до парку вільний. Журналісти RIA/20 minut нарахували 8 "неофіційних" ходів до парку.

Головний архітектор міста Олександр Рекута розповів, що парк огородять гарним прозорим парканом.

- А щодо звинувачень, що це дорого, то як архітектор вважаю, що архітектурна діяльність повинна бути дорога, а поняття "економіка повинна бути економною", це було за часів Брежнєва, — каже він.

Але не тільки паркан буде новим у Центральному парку.  КП «Вінницязеленбуд» планує створити газони на місці витоптаних стежок. В огорожі буде сім входів (з Грушевського, з Хлібної, з площі Гагаріна біля арки, біля «Райдуги», з Магістратської (колишня Першотравнева) навпроти готелю "Профспілковий". А зі сторони літнього театру буде проїзд для технічного транспорту.

У міськраді кажуть: вандали витоптують траву та квіти. Та на клумбах парку -  тільки зарослий розарій.

- Кругом у всьому світі парки режимні, працюють до 22-ї години, потім їх закривають. Парк повинні прибирати, там є матеріальні цінності, окрім того, в парку часто крадуть дуже багато рослин. Я особисто бачив, як жінка прийшла з лопаточкою, і викопувала рослини, я запитав що вона робить, на що жінка здивовано відповідає: «А що, не можна?». Ми настоюємо на тому, що огорожа навколо парку повинна бути відновлена, — директор КП «Вінницязеленбуд» Ігор Любовський.

Якою може бути прозора огорожа?

Прокоментував, які з професійної точки зору огорожі називаються прозорими, вінничанин Сергій Кудріч, який вивчав цю тему.

— Під поняттям "прозорий паркан" ми можемо припускати огорожу із полістиролу (наприклад, з такого матеріалу виготовлені стіни критих зупинок в районі “Книжки”). До цього поняття відносяться і невисокі металеві паркани, гратовані, які складаються зі стовбчиків та ціпків, “пергола” (металевий каркас, на які натягнуті зелені насадження, які плетуться). Освітлені — це також ознака прозорої огорожі, - каже Сергій.

RIA спитали думку вінничан

Журналісти “20 хвилин” опитали вінничан, що прогулювалися парком, чи влаштовує їх рішення міськради пустити огорожу за 2,2 мільйони по його периметру. Із опитаних 11 людей 10 не в захваті від такої ідеї.

У двох подружок Віки та Олени сьогодні випускний. Новоспечені одинадцятикласниці теж проти паркану у парку.

 - Парк - це відмінне місце для прогулянок - щоб зібратися разом із друзями, погуляти. Якщо зроблять обмежений доступ, то…

 - Просто дурість буде, якщо чесно, - підхоплює її подруга Олена. - Візьміть та побудуйте нові майданчики якісь, а не просто викинути ці два мільйони.  Це ж нікому користі не принесе. Невже у нас мало хворих дітей, яким можна віддати ці гроші?

Олексій із дружиною Оксаною везуть кожен по дитячому візочку з дітками - вибралися у парк погуляти.​- У нас що, більше ні на що витрачати два мільйони? У нас вже друга коляска дитяча “полетіла”, бо немає тротуара, де гуляти. Усі ці переходи та пандуси - вони ж під кутом 90 градусів! - обурюється Оксана, почувши, куди депутати Вінницької міськради вирішили витратити два мільйони.  

Олексій додає:  

- А на “Урожаї”? В мене вже дитина два рази із візочка “вилітала”. То краще б це зробили. Стояв собі стільки років парк неогороджений, а тут нате - два мільйони на паркан вирішили витратити.

Усього журналісти “20 хвилин” нарахували 8 входів до парку: одні більш-менш парадні, інші - така собі дірка у старенькій огорожі заввишки у пів-метри.

Але у самому парку набагато більше “дірок”, на які непогано було б витратити гроші. Наприклад, жахливий асфальт чи “”вбиті” часом сходи. Що ж до квітів та трави, які немовбито витоптують вандали - дивіться самі.

Previous Next

У Європі парки з огорожами, але не всюди зачиняють

 Юрій Степанець, голова ГО “Наше Поділля”:

- Мабуть буду банальним. Не розумію такого рішення міської ради, ні мотиваційної частини ні економічної. За ці самі кошти можна зробити реконструкцію в самому парку. Можна замінити сотні лавок, встановити сучасні громадські простори, щоб людям було комфортно і безпечно в парку і вдень, і вночі. А за ті кошти, що залишаться після встановлення лавок, ще можна  було б встановити пару десятків відеокамер, щоб люди почувались безпечно. Якщо взяти два відомих парки в Лондоні, то Грін парк (в його частині також знаходиться відомий Гайдпарк) не закривають на ніч, а Грінвіч парк закривають. Але закривають парки в Парижі У тій же Польщі парки не закривають - багато з них навіть огорожі не мають.

Тільки вісім депутатів проти

На сесії міськради, 27 травня, депутати розглядали більше 28 питань. І одне з них - щодо створення паркану навколо Центрального парку імені Горького. Більшість народних обранців віддали свій голос "за" побудову паркану. Разом з цим проти такого витрачання бюджетних коштів проголосували депутати Ганна Давиденко, Олександр Зєрщиков, Олександр Колісник, Володимир Околіта, Олег Ткаченко. Дмитро Уманець, Олександр Семененко, Людмила Кондратюк утримались від голосування. З 55 депутатів 11 не були на сесії взагалі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Це буде забор ганьби нашому меру!
  • Анонім

    краще б пустили ці кошти на благоустрій самого парку...
  • Левадный Олегъ

    "поняття "економіка повинна бути економною", це було за часів Брежнєва - это прэлэстно, ящетаю.

    А ваще - все в духе времени. Заборы, запреты, ограничения - все шоб вы себя все больше свободными ашушали.

  • Анонім

    Это писец!! Ну как так можно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up