«Ми лізли, наче скалелази…». Перший пленер художників в Оксанівських печерах

«Ми лізли, наче скалелази…». Перший пленер художників в Оксанівських печерах
Стежка до залишків печерного храму крута, зате які краєвиди відкриваються згори!
  • Незвичайне місце для пленеру обрали художники — печерний храм на березі Дністра.
  • Запросили художників відділ культури Ямпільської міської громади та ГО «Туристчина Ямпільщина».
  • Це перші зображення на полотні печерного храму за багато десятків років.

Заради чудових краєвидів, треба було викарабкатися по крутій стежині до печер у Дністрових вапнякових скалах. Одна з печер є залишком колишнього храму. Їй надано статус пам’ятки культурної спадщини 11-17 століття.

Стежка до печерного храму крута. Зате які краєвиди відкриваються з висоти! Очей не відірвати.

Відео дня

Пагорби, вкриті деревами, уже розписала осінь. У неї свої фарби. Вони змінювалися у відблисках сонця. «Грали» відтінками барв…

Викладач Вінницького педагогічного університету Наталя Вусик приїхала зі своїми студентами, які опановують спеціальність «Образотворче,  декоративне мистецтво та реставрація». Для них це було практичне заняття зі створення етюду з натури упродовж одного сеансу.

Разом з ними працювали художниці Ліля Гудзь, Тетяна Поплінська…

Жоден з учасників не стримував захоплення! Говорили, що енергетика у цьому місці незвичайна. Та ще й погода не підвела. У повітрі можна було побачити сиві струни бабиного літа, внизу виблискувало дзеркало течії Дністра. Над головою така голубінь неба — аж очі вбирає.

—Зберегти оцю неймовірну красу на полотнах, показати її місцевим мешканцям села, поширити для інших,таким був наш задум, коли організовували пленер, — розповіла 20minut.ua керівник ГО «Ямпільщина Туристична» Мирослава Марченко. — Сподіваємося, він стане традиційним. Віримо, що художники й надалі виявлятимуть бажання  попрацювати у такому сакральному місці. Це була перша спроба привернути увагу митців до нашої пам’ятки культурної спадщини 11-17 століття. Пленер ще й додав селу туристичної привабливості.

Перед тим, як запросити митців в Оксанівку, організатори цікавилися, чи знають вони про картини із зображенням печерного храму у цьому селі. Запитували про це у різних митців, з різних міст. Ніхто не сказав, що йому відомо про такі полотна. Отож, учасники нинішнього пленеру стали першими, хто показав красоту навколишніх місць і її сакральну святиню — колишній печерний храм у скелях на березі Дністра.

До речі, учасники пленеру стали першими гостями села, які піднімалися до печер по об лаштованій частині кручі.

За словами Мирослави Марченко, більше половини дороги уже прокладено східці, встановлено поручні. Можна йти, не боячись посковзнутися і зірватися до низу, як це було раніше. Разюча відмінність між уже облаштованою частиною і тією, де ще треба виконати роботи.  

Співрозмовниця уточнила, що роботи виконано за кошти проекту «Велосипедом по Південному Поділлю» та внесків доброчинців. Але роботи ще не завершено. ГО «Туристична Ямпільщина» продовжує збір коштів на краудфандиговій платформі. Звертаються з проханням до небайдужих підтримати добру справу. Заодне запрошують в гості в Оксанівку.

Обіцяють цікаву екскурсію. Учасники пленеру художників поверталися задоволеними вд відвідання села на самісінькому березі Дністра. Так само з новими силами і враженнями повертають інші туристи.

Читайте також:

Що за пара! Відомі вінничани діляться родинними світлинами та історіями кохання

Пожежа на вулиці Пулюя. Палаючий будинок гасили 20 рятувальників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up