Медовий Спас або Маковія: історія свята, прикмети та чим день увійшов в історію

Медовий Спас або Маковія: історія свята, прикмети та чим день увійшов в історію

Дата 14 серпня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами. У матеріалі ми зібрали традиції та прикмети на цей день, а також що можна і не можна робити.

Свято

Медовий спас або Маковія відзначають 14 серпня. В цей же день починається Успенський піст, який триватиме два тижні – до 28 серпня, християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці.

В церковному календарі свято Маковія називається днем семи мучеників Маковіїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру в Бога. У православній традиції Макавеїв уособлюють як символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.

Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час. Тому на Маковея у церквах святять мак, а також воду та запашні букети з трав.

Відео дня

День в історії

1385 — Польща і Литва уклали Кревську унію, що передбачала об'єднання цих країн в єдину державу.

1457 — надруковано першу книгу, дата виходу у світ якої точно відома.

1775 — Катерина ІІ видала імператорський маніфест, яким офіційно ліквідували запорізьке козацтво.

1880 — закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні.

1916 — в ході Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.

1936 — на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулись змагання з баскетболу.

1947 — Пакистан та Індія здобувають незалежність від Великої Британії опівночі.

1971 — проголошено незалежність Бахрейну.

1980 — на Ленінській верфі у Ґданську (Польська Народна Республіка) під проводом Леха Валенси 17000 робітників починають страйк, що став початком демократизації Польщі і повалення комуністичного уряду Ярузельського.

1992 — розпочався грузино-абхазький конфлікт.

Прикмети

На Маковія літо починає закінчуватись, а температура знижується

Якщо дощ на Маковея, то буде менше природних пожеж.

На Маковея будь-які гріхи пробачаються

Якщо на Маковея тепла та сонячна погода, то осінь буде холодною.

Що не радять робити цього дня?

Не радять працювати фізично, займатись садівництвом та шиттям

Не можна плавати у річках та озерах

Не можна гучно розмовляти, лаятись та сваритися.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up