Математика і вареники: рецепт ідеального тіста від Олени Павлової

Математика і вареники: рецепт ідеального тіста від Олени Павлової
  • Вінничанка Олена Павлова, що є гастроексперткою «Подільської кухні», запропонувала рецепт ідеального тіста і пропорції ваги начинки до ваги варениць.

Слава про українські вареники лунає по всьому світі, й кожен подорожуючий прагне скоштувати три найвідоміші страви: борщ, сало та, звісно ж, вареники. Ця страва оспівана в народних піснях, літературних творах та живописі. Точної кількості рецептів вареників назвати практично неможливо, адже варіацій начинок, способів приготування та різновидів тіста існує безліч.

Вареники — це не просто страва, це частина української культури, код, вбудований в ДНК кожної господині. Їх простота й глибина водночас вражають.

Для українців вареники — це щось рідне, як борщ, вишиванка чи пісня. Їх аромат пробуджує спогади про дитинство, запах бабусиної кухні.

Відео дня

— Як пояснити іноземцю, що таке вареники? — розмірковує Олена Павлова. — Справді, складно передати словами відчуття тіста, що тане в роті, соковитої начинки, аромату підсмаженої цибулі.

Але спробувати все ж таки варто. Авторка ділиться своїм експериментом з виведення ідеального рецепту тіста та пропорцій начинки.

Ідеальне тісто для вареників:

  • 300 г борошна + 30-40 г на підпил,
  • 1 ч. л. солі (5 г),
  • 1 яйце,
  • 10 г олії,
  • 120 г теплої води.

Пропорції начинки пані Олена пропонує брати 1:1,5. Наприклад, якщо варениця важить 10 г, то начинки потрібно класти 15 г.

Олена Павлова запевняє, що це лише початок дослідження та обіцяє й надалі ділитися своїми експериментами з різними варіантами тіста.

Під дописом багато вінничанок написали, що також обожнюють вареники. І саме ця страва асоціюється з бабусею і дитинством. Згадали також і вареники з Полтавщини, які, за переконанням полтавських господинь, мають бути як пів долоні, аби можна було одним наїстися.

 

Читайте також:

Як приготувати картопляні лежні з капустою? Рецепт від вінничанки Олени Павлової

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up